AktuelnoDoktorati

Univerzitet traži da se poništi doktorat Siniše Malog

21. nov 2019.
Rektorat Univerziteta u Beogradu, foto: bg.ac.rs
Etički odbor Univerziteta u Beogradu jednoglasno je na današnjoj sednici utvrdio postojanje neakademskog ponašanja Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije, pozivajući se na član 22 Kodeksa profesionalne etike koji definiše plagijat.

Saopštenje za medije Beogradskog univerziteta prenosimo u celosti:

„Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu na sednici održanoj 21.11.2019. godine preinačio je Odluku Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka 05-01 broj 131 od 28.11.2019. godine i jednoglasno je utvrdio postojanje neakademskog ponašanja Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije „Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji“, koju je imenovani odbranio na Fakultetu organizacionih nauka 2013. godine, čime je imenovani učinio povrede iz člana 22. Kodeksa profesionalne etike, jer je u delu disertacije doslovno preuzimao tekstove odnosno cele pasuse iz tekstova drugih autora, bez navođenja imena tih autora.

Odbor za profesionalnu etiku je konstatovao da predloženu meru javne osude dekan Fakulteta nije izrekao, a izricanje mere je u nadležnosti dekana fakulteta.

Odbor za profesionalnu etiku dostaviće konačno Rešenje Senatu Univerziteta radi postupanja u skladu sa Pravilnikom o postupku poništavanja diplome i dodatka diplomi.“

Kako (ni)je Siniša Mali postao doktor nauka?

Siniša Mali je prvo pokušao da doktorira na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, međutim komisija za doktorske studije tog fakulteta ga je 2010. godine odbila. Godinu dana kasnije je disertaciju pod nazivom „Kreiranje vrednosti kroz proces restruktuirnja i privatizacije – teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji” prijavio na Fakultetu organizacionih nauka (FON).

Doktorat je odbranio 12. juna 2013. godine pred komisijom koju su činili dr Ondrej Jaško, redovni profesor FON-a, dr Slađana Barjaktarović Rakočević vandredni profesor FON-a i dr Dragan Đuričin redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Prve sumnje u plagijat pojavile su se u julu 2014. godine, kada je Raša Karapandža profesor sa Evropske škole za biznis iz Nemačke na sajtu Peščanika objavio tekst u kome je naveo da je Mali uzimao delove teksta iz tuđih doktorskih disertacija i naučnih članaka, Vikipedije i sa sajta Agencije za privatizaciju.

Od tada kreće proces koji traje već pet godina.

Nakon teksta Raše Karapandže prošireni rektorski kolegijum je tražio od FON-a da se izjasni po tom pitanju. Profesori koji su odobrili doktorat Siniše Malog napisali su izveštaj u kome su naveli da je u potpunosti poštovana procedura, da sadrži originalni naučni doprinos, da nije bilo previđeno, niti moguće korišćenje softvera za utvrđivanje plagijata i da navodi u medijima nisu verdostojni. Nastavno-naučno veće FON-a je taj izveštaj u novembru 2014. usvojilo i prosledilo Univerzitetu.

Zatim, na inicijativu Univerziteta 2016. godine je oformljena Etička komisija FON-a, kojoj je traženo da se izjasni po pitanju prijave plagijata Siniše Malog. Etička komisija donela je odluku da odbije zahtev za utvrđivanje neakademskog ponašanja kao neosnovan, a u svom izveštaju je konstatovala da rad Siniše Malog „sadrži određene propuste u načinu citiranja iza kojih ne stoje nečasne namere i koje su zanemarljivog obima u odnosu na ciljeve istraživanja i ukupne naučne doprinose disertacije”.

Međutim, Univerzitet nije prihvatio mišljenje Etičke komisije, zbog čega je početkom 2017. godine zatražio od FON-a da formira stručnu komisiju koja će detaljno analizirati doktorat. Nakon dugog odlaganja, tek u februaru 2019. oformljena je Stručna komisija koju su činili Dejan Erić, profesor privatnog fakulteta Beogradska bankarska akademija, profesori fakulteta ekonomije u Ljubljani, Banja Luci i Sveučilišta u Rijeci – Tomaž ČaterDragan Mikerević i Vinko Kandžija.

Stručna komisija je u martu ove godine zaključila je da je 6,97% rada Siniše Malog plagirano. Ipak, kako su navodili, ti delovi nikako ne dovode u pitanje autentičnost teksta i originalnost rada. Zatim je mišljenje stručne komisije prihvatila i etička komisija FON-a, da bi ga na kraju početkom maja usvojilo i NNV fakulteta.

Nakon ovakve odluke, Univerzitet u Beogradu, ostavio je akademskoj zajednici prostor za žalbe. Na adresu Rektorata stigle su četiri žalbe, između ostalog i profesora Dušana Teodorovića, koju je potpisalo oko 150 profesora, a elektronski podržalo više od 800.

Sredinom jula, prvi put po ovom pitanju, sastao se i Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu, telo koje treba da na osnovu žalbi i izveštaja FON-a odluči da li je plagijat trenutnog ministra finansija plagijat ili ne. Odluka Odbora bilo je poništavnje odluke FON-a i vraćanje njemu na ponovno odlučivanje. Nakon ovakve odluke o spornoj doktorskoj disertaciji, profesor Slobodan Prvanović podneo je ostavku na mesto koje je imao u Odboru.

U intervjuu za CINS, Prvanović je istakao da se ne slaže sa ovakvom odlukom Odbora.

„Ukoliko su oni u pravu meni tu nije mesto, ukoliko sam ja u pravu meni opet tu nije mesto”, izjavio je Prvanović.

O ovakvoj odluci Odbora svoje mišljenje su za CINS izneli i podnosioci žalbi, smatrajući da Odbor beži od odgovornosti, a da je doktorat Malog očigledan plagijat.

Stručna komisija FON-a je potom 22. oktobra ponovila da „doktorat Siniše Malog nije akademski česitit, ali nije ni plagijat”. Par dana nakon toga, Etička komisija FON-a je usvojila ovakvo mišljenje i na sastanku predložila meru javne opomene. Na Nastavno-naučnom veću FON-a koje se održalo 28. oktobra, Veće je usvojilo odluku i predložilo meru javne osude, kao najstrožije kazne koja može da se izrekne.

Pre današnje odluke, rektorka Univerziteta Ivanka Popović je ostavila prostor za žalbe profesora i naučnih saradnika Univerziteta u Beogradu do 11. novembra, kako bi konačna odluka bila doneta do 22. novembra. Ovoga puta su pored profesora Teodorovića i drugih profesora, žalbe podneli i Siniša Mali i njegovi advokati.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
3 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bojan
bojan
21 nov 2019 16:51

bravo

Tusko
Tusko
21 nov 2019 18:45

Kad bi pogledali koliko nji su kupili od osnovne skole pa na gore do Dr nauke onda nase politicare bi vecinom ostali bez jednog razreda!

pukovnik
pukovnik
22 nov 2019 10:08

Sta cete sada sa profesorima koji su bili u komisiji za odbranu doktorata Sinise Malog? (dr Ondrej Jaško, redovni profesor FON-a, dr Slađana Barjaktarović Rakočević vandredni profesor FON-a i dr Dragan Đuričin redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.) Hocete li i njih lisiti doktorskih titula ili cete zazmuriti i progledati im kroz prste. Nahuskao Djilas rektorku pa svi njegovi satrapi potrcali za njim i njom. SRAM IH SVE BILO!

Povezano

20. apr 2023.
Stručna komisija Filološkog fakulteta u Beogradu ispitivaće da li je savetnica premijerke i nekadašnja direktorka Službenog glasnika Jelena Trivan plagirala svoj doktorat, saznaje CINS.
22. dec 2021.
Senat Univerziteta u Beogradu doneo je odluku da se doktorska disertacija ministra finansija Siniše Malog poništi zbog neakademskog ponašanja. Ovo je drugi put da Senat poništava sporni doktorat, nakon što je prva takva odluka ukinuta jer je Upravni sud pronašao procesni nedostatak. Odluka Senata je očekivana, ocenjuju sagovornice CINS-a iz akademske zajednice, ali ne isključuju mogućnost da se Mali ponovo žali.
23. jul 2021.
Odlukom da se odbiju žalbe Siniše Malog i odlazeće rektorke beogradskog Univerziteta Ivanke Popović postupak je samo vraćen FON-u na ponovno odlučivanje, a ne i završen, kako su to preneli provladini mediji. Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava u penziji, za CINS kaže da dekan ovog fakulteta sada treba da donese odluku o izricanju mere Malom, ali da ne očekuje da će on to i uraditi.
23. jun 2021.
Upravni sud u Beogradu je poništio odluku Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu da je doktorat ministra finansije Siniše Malog plagijat. Odluka je vraćena Odboru na ponovno odlučivanje.