AktuelnoDoktorati

Prvanović: Doktorat Siniše Malog je očigledan plagijat

15. jul 2019.
Slobodan Prvanović, foto: lična arhiva / Facebook
Fizičar Slobodan Prvanović, zamenik člana Odbora za profesionalnu etiku Beogradskog univerziteta, podneo je ostavku nakon što je Odbor vratio spornu doktorsku disertaciju Siniše Malog na ponovno odlučivanje FON-u. U intervjuu za CINS Prvanović objašnjava razloge ostavke

Slobodan Prvanović od danas više ne učestvuje u radu Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu, gde je bio zamenik člana od 2016. godine. U intervjuu za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Prvanović je rekao da mu više nije mesto u Odboru jer se ne slaže sa odlukom većine koja je doktorat Siniše Malog uputila na FON, na ponovno odlučivanje.

Po njegovom mišljenju taj doktorat je očigledan plagijat i njemu nije mesto među ljudima koji to ne misle.

CINS: Vi ste prisustvovali prethodnoj sednici, iz juna, kada se slučaj doktorata Siniše Malog prvi put našao pred Odborom. Kakav je bio Vaš stav?

Prvanović: Kada su stigli materijali ja sam pročitao sve žalbe, pogledao sam sve što je moglo da se pogleda, na osnovu toga sam zauzeo stav koji sam izneo na prethodnoj sednici. Rekao sam da sam čuo da je Siniša Mali izuzetno inteligentan čovek, da verujem da je u tom doktoratu iznet i originalni naučni doprinos, ali da mi nismo nadležni da sudimo o nečijoj inteligenciji niti da ustanovljavamo da li postoji naučni doprinos ili ne, nego da se bavimo time da li je nešto plagijat ili nije i da ja smatram da je to očigledno plagijat. To sam tada rekao i stojim iza toga.

CINS: Odbor je danas na sednici usvojio odluku kojom je odgovornost ponovo preneo na FON. Kako komentarišete tu odluku?

Prvanović: Da sam bio na sednici Odbora svakako bih bio protiv ove odluke jer joj ne vidim razlog. Ukoliko su oni u pravu meni tu nije mesto, ukoliko sam ja u pravu meni opet tu nije mesto. Ne želim sadašnje članove Odbora da prozivam, možda će oni za koji mesec misliti isto kao ja, ali meni sada tu nije mesto jer mislim drugačije od njih.

CINS: Zbog čega ste odlučili da podnesete ostavku na mesto zamenika člana Odbora?

Prvanović: Ne slažem se da se odluka o doktoratu vraća FON-u, smatram da je očigledno u pitanju plagijat i ne vidim potrebu za ponovnim izjašnjavanjem bilo koga. To je moj stav. Većinski stav Odbora je očigledno drugačiji. Recimo da sam u manjini, a možda i jedan jedini koji misli suprotno.

 

Zadatak Odbora: Očuvanje dostojanstva profesije

Odbor za profesionalnu etiku je oformljen 2016. godine sa ciljem „očuvanja dostojanstva profesije, unapređivanja moralnih vrednosti, zaštite vrednosti znanja i podizanja svesti o odgovornosti svih članova univerzitetske zajednice na Univerzitetu u Beogradu”.

Odbor se sastoji od sedam članova, četiri iz reda nastavnika – po jedan iz svake grupacije nauka, jedan iz reda istraživača u naučnom zvanju, jedan iz reda studenata i jedan iz reda sekretara fakulteta. Za svakog člana Odbora imenuje se zamenik.

CINS: Kako ceo ovaj slučaj utiče na reputaciju Univerziteta u Beogradu?

Prvanović: Smatram da je ovo jako štetno za Beogradski univerzitet, smatram se na ovaj način devalvira 200 godina časne istorije Univerziteta. Govorimo o tome da ova omladina koja će završavati Beogradski univerzitet može da se slika sa tim diplomama. Do sada je ta diploma nešto značila.

Međutim, ovaj slučaj još uvek nije završen, videćemo koja će konačna odluka biti. Jedan pojedinac nije iznad Univerziteta i možda će oni za dva-tri meseca da ustanove da je to stvarno plagijat. Za sada oni nisu rekli konačnu odluku. Prošlost i budućnost Beogradskog univerziteta su pod znakom pitanja ako se da pozitivno mišljenje na ovaj doktorat.

CINS: Da li je 7% plagiranja moguće istolerisati?

Prvanović: Mislim da je jasno kao dan da ne sme da postoji sedam promila, a ne sedam posto, oko toga nema debate. Jeste ili nije, crno ili belo.

***

Slobodan Prvanović je 2016. godine postao zamenik člana Odbora na predlog Instituta za fiziku. Njegova uloga bila je da prisustvuje sednicama i glasa ukoliko je članica Odbora Mirjana Čomor iz Instituta za nuklearne nauke Vinča sprečena.

U Institutu za fiziku u Zemunu radi kao naučni savetnik. Ranije je bio član Veća instituta univerziteta, generalni sekretar Zajednice instituta Srbije, predsednik Granskog sindikata istraživača Srbije i sekretar Društva fizičara Srbije. Trenutno je delegat u Evropskom strateškom forumu za istraživačku infrastrukturu, član Programskog komiteta Evropske Komisije za istraživačku infrastrukturu i nacionalna kontakt osoba za istraživačku infrastrukturu.

 

 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
la vita e bella
la vita e bella
16 jul 2019 18:26

Ta ista gospodja rektor je nedavno izgurala na Senatu izbor za redovnog profesora Vesne Todorcevic sa FONa uprkos protivljenju Matematickog fakulteta kao maticnog fakulteta (http://www.matf.bg.ac.rs/files/Saopstenje_novo-10-04-2019.pdf) i protivljenju Univerzitetskog veca.

Tagovi

Povezano