AktuelnoDoktorati

Većina profesora FON-a za javnu osudu Siniše Malog

28. okt 2019.
Sastanak Nastavno-naučnog veća FON-a; izvor: CINS
Nastavno-naučno veće Fakulteta organizacionih nauka usvojilo je danas većinom glasova izveštaj Etičke komisije o doktoratu Siniše Malog kojim je predloženo da se ministru finansija izrekne samo javna opomena zbog neakademskog ponašanja prilikom izrade doktorata. Međutim, umesto javne opomene, većina je glasala za nešto strožiju kaznu - javnu osudu Siniše Malog. Univerzitet u Beogradu ranije je obećao da će do 4. novembra da donese odluku da li će Malom dodeliti doktorsku titulu ili disertaciju proglasiti plagijatom.

Na vanrednoj sednici Nastavno-naučnog veća (NNV) FON-a jedina tačka dnevnog reda danas je bila tema doktorata Siniše Malog i glasanje o izveštaju koji je sačinila Etička komisija fakulteta. Iako je ta komisija prethodno predložila da se Malom izrekne javna opomena zbog „postojanja elemenata neakademskog ponašanja u doktorskoj disertaciji“, predsednica Etičke komisije je tokom sednice predložila nešto strožu kaznu, odnosno da se Mali javno osudi.

Zaokruživanjem jedne od opcija na glasačkom listiću, za ovakvu osudu je glasala većina od 112 prisutnih članova NNV koje čine svi redovni i vanredni profesori, docenti i asistenti ovog fakulteta.

Opcije za koje su članovi NNV glasali su: da prihvataju izveštaj Etičke komisije i predlažu da se Mali kazni javnom osudom ili javnom opomenom, ili da ne prihvate izveštaj ove komisije. Veće se nije izjasnilo da li je doktorat plagijat, iako je više članova tražilo da se o tome glasa.

O doktoratu Siniše Malog će odlučiti Univerzitet i to, prema ranijoj izjavi rektorka, do 4. novembra, kada će javnost konačno dobiti odgovor na pitanje da li je doktorat Siniše Malog plagijat ili ne.

Podsećamo da je pitanje doktorata Siniše Malog pokrenuto pre više od pet godina kada je profesor Raša Karapandža doveo u pitanje originalnost disertacije ukazujući da je Mali, tada gradonačelnik Beograda, u doktoratu koristio delove tekstova iz tuđih doktorskih disertacija i naučnih članaka, Vikipedije i sa sajta Agencije za privatizaciju.

Stručna komisije FON-a je u aprilu ove godine uradila prvu procenu kojom je konstatovala da se u doktoratu nalazi 6,97% plagiranog teksta drugih autora, ali je ipak dala pozitivno mišljenje i tražila da se Malom dodeli doktorska titula. Etička komisija i Nastavno-naučno veće su usvojili ovo mišljenje.

Nakon toga, tokom leta, je Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu odlučio da pitanje doktorata Malog vrati FON-u na ponovno odlučivanje. Ova odluka doneta je nakon što su Univerzitetu stigle četiri žalbe na odluku NNV FON-a da doktorat Malog nije plagijat. Među žalbama je i ona koju je sačinio profesor Raša Karapandža, a koju je podržalo preko 150 profesora Univerziteta. Zbog odluke Odbora Univerziteta Slobodan Prvanović, zamenik člana Odbora, podneo je ostavku.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Slobodan gradjanin
Slobodan gradjanin
29 okt 2019 18:18

SRAMOTA
To društvo SNS’U VLAKANA koji nose titulu profesora a koji od akademske če sitosti nemaju ni a trba rasturiti fakultet jer nisu dostojni da predaju a takav fakultet služi da mladeži pokaže da laz i lopovluk vrede više nego rad i znanje.
BiTi nepošten vrednije je od postenja.
TO JE BOLJA SRBIJA O KOJOJ VUCIC PRICA.

Tagovi

Povezano