Napadi privatnog obezbeđenja

24. sep 2017.

Baze podataka o napadima privatnog obezbeđenja na građane u Srbiji od 2003. do septembra 2014.

#StrahOdObezbeđenja

POGLEDAJ SVE SLUČAJEVE

UKUCAJTE PARAMETRE ZA PRETRAGU.

1
Vreme napada: 11-10-2008

Tuča ispred noćnog bara u Subotici

PODACI O ŽRTVI
Žolt Gombkete i Srđan Bogić
MESTO NAPADA
Subotica, Noćni klub "Q bar"
PODACI O NAPADAČU
Miloš Srdić, Branko Srdić, Milan Stojanović i Antun Štampalija, obezbeđenje "Q bara"
TIP POVREDE
Nagnječena rebra, polomljeni zubi, pokidani nervi
OPIS NAPADA

Srđan Bogić je sa prijateljima pokušao da se vrati u klub iz kojeg su na kratko izašli po cigarete, ali im obezbeđenje to nije dozvolilo, fizički ih napalo i nanelo teške povrede.

"Osetili su svoju moć i bili srećni kad su mogli da me šutaju dok sam ležao bez svesti. Pretrpeo sam takve povrede da je naučna fantastika kako sam ostao živ. Pokidani su mi nervi, slomljeni zubi, nagnječena rebra", ispričao je Bogić.

Prema prvostepenoj presudi Osnovnog suda u Subotici iz maja 2009, Miloš Srdić je osuđen na 14 meseci zatvora. Istom presudom su osuđene još tri osobe. Apelacioni sud u Novom Sadu je u februaru 2012. ukinuo ovu presudu i naložio ponovno suđenje.

Uprkos prvostepenoj presudi iz maja 2009, Srdić je već u avgustu iste godine osnovao firmu za usluge obezbeđenja "Srdić Security" sa sedištem u Subotici. Prema podacima Agencije za privredne registre, kao direktor i osnivač firme se povlači u februaru 2013. godine.

Protiv Srdića je 2007. godine bila podneta krivična prijava, takođe zbog nanošenja teških telesnih povreda.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Apelacioni sud u Novom Sadu oborio prvostepenu presudu i naložio ponovno suđenje i rekonstrukciju događaja
POGLEDAJTE DOKUMENTACIJU
2
Vreme napada: 22-10-2006

Izboden nožem ispred diskoteke

PODACI O ŽRTVI
Marko Begović
MESTO NAPADA
Crvenka, Diskoteka "Vox"
PODACI O NAPADAČU
Dragoslav Đuričković, šef obezbeđenja diskoteke "Vox"
TIP POVREDE
Teške telesne povrede opasne po život (ubodna rana u predelu stomaka)
OPIS NAPADA

„On drži nož u meni, gledamo se u oči – lice u lice, guram ga i on neće da pusti (...) on je meni hteo da uzme život... Zabio mi je nož na jedan centimetar od srca, tako mi je doktor objasnio“, priča Marko Begović za CINS i objašnjava da je uboden pokušavajući da zaštiti drugara.

Osuđeni Dragoslav Đuričković je tada obezbeđivao diskoteku "Vox" u Crvenki, a o sukobu kaže: „Došla su tri dečka, baš jako pijana, provocirala. U jednom momentu radnik obezbeđenja je udario šakom jednog od ta tri dečka, ja sam prišao i izbacio sam ih napolje. Kada su izašli napolje, nastala je opšta tuča i metež.“

U septembru 2007. godine tadašnji Okružni sud u Somboru je Đuričkovića osudio na sedam godina zatvora zbog pokušaja ubistva Marka Begovića koji se dogodio u oktobru prethodne godine. Vrhovni sud Srbije smanjio je kasnije presudu na pet godina. Prema podacima MUP-a Srbije, Đuričković je pre incidenta u Crvenki imao pet krivičnih prijava, a jedna od njih bila je podneta 2012. godine.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
U decembru 2013. Vrhovni sud je preinačio presudu iz 2007. sa sedam na pet godina zatvora
POGLEDAJTE DOKUMENTACIJU
3
Vreme napada: 29-06-2004

Sukob radnika "Jugoremedije" sa obezbeđenjem

PODACI O ŽRTVI
Ružica Glišić,radnica "Jugoremedije"
MESTO NAPADA
Zrenjanin, Fabrika lekova "Jugoremedija"
PODACI O NAPADAČU
Radnici obezbeđenja firme "GPS Plus" iz Beograda
TIP POVREDE
Ogrebotine, uvrnuli joj ruku i glavu, čupali za kosu
OPIS NAPADA

Radnici fabrike lekova "Jugoremedija" iz Zrenjanina su okupljanjem u krugu fabrike tokom 2004. pokušali da spreče prodaju imovine preduzeća i u više navrata dolazili su u sukob sa obezbeđenjem firme "GPS Plus" iz Beograda. Ružica Glišić, radnica "Jugoremedije", kaže da se najžešći sukob dogodio krajem juna u kojem je i sama doživela lakše povrede.

 

„Svojim telima smo branili firmu od privatnog obezbeđenja“, kaže Glišić i dodaje da su radnici noću išli da sačuvaju fabriku kako bi sprečili obezbeđenje koje je angažovao novi vlasnik fabrike da odnese lekove.

 

Dragiša Jovanović, član Udruženja za privatno obezbeđenje Privredne komore Srbije, koji je u to vreme bio suvlasnik firme "GPS Plus", kaže da ih je angažovao tadašnji vlasnik kako bi omogućio da se distribuiraju lekovi iz skladišta i da su štrajkači u jednom momentu zatvorili njegove zaposlene u jednu zgradu: „Mi smo legalno obezbeđivali objekat, po ugovoru, ali bez nasilništva.”
 
Prijave su, međutim, podnesene protiv 12 zaposlenih, pod sumnjom da su napali obezbeđenje. Postupci protiv njih 11 su obustavljeni, a Opštinski organ za prekršaje u Zrenjaninu kaznio je novčano iznosom od 1.000 din vozača fabrike za napad na šefa obezbeđnja i utvrdio da ostali radnici nisu krivi u sukobima.
ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Ružica Glišić zbog nedostatka sredstava za troškove postupka nije tužila obezbeđenje.
POGLEDAJTE DOKUMENTACIJU
4
Vreme napada: 19-01-2009

Nasilno preuzimanje obezbeđenja u preduzeću

PODACI O ŽRTVI
Ivica Stamenković, radnik preduzeća "Betonjerka"; Bojan Krstić, radnik agencije za obezbeđenje "Extreme Security" iz Aleksinca
MESTO NAPADA
Aleksinac, Građevinsko preduzeće "Betonjerka"
PODACI O NAPADAČU
Zoran Šuković, vlasnik firme za obezbeđenje "Sion Gard" iz Beograda; Igor Radivojević, radnik obezbeđenja firme "Sion Gard"
TIP POVREDE
Povrede od udaraca u lice i obaranje na pod
OPIS NAPADA

Grupa od 40 ljudi je 19. januara 2009. ušla u krug aleksinačkog preduzeća "Betonjerka" u nameri da nasilno preuzme obezbeđenje tog preduzeća od agencije "Extreme Security". U toj grupi je bio i Zoran Šuković, vlasnik beogradske firme za obezbeđenje "Sion Gard". Šuković je ušao u portirnicu preduzeća i pitao "Ko je stražar". Bojan Krstić mu odgovara da je on stražar, nakon čega Šuković udara Krstića otvorenom šakom u predelu lica i obara ga na pod.

Nakon toga, Šuković poziva trojicu svojih radnika da mu se pridruže u portirnici smatrajući da su preuzeli obezbeđenje fabrike. Među radnicima koji su se odazvali njegovom pozivu bio je i Igor Radivojević. On je tom prilikom koristeći fizičku silu, ulaskom u portirnicu oborio na pod radnika "Betonjerke" Ivicu Stamenkovića. Napadači su kažnjeni novčano.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Opštinski organ za prekršaje u Aleksincu je kaznio Šukovića iznosom od 20.000 din, a Radivojevića 8.000 din.
POGLEDAJTE DOKUMENTACIJU
5
Vreme napada: 16-02-2011

Novinari izbačeni sa sednice Skupštine opštine Kula

PODACI O ŽRTVI
Novinar "Dnevnika" Niko Perković, novinar "Televizije Kula" Dragan Jovanović, novinarka "Blica" Ranka Ivanoski i novinarka "Večernjih novosti" Branka Baletić
MESTO NAPADA
Kula, Sala Skupštine opštine Kula
PODACI O NAPADAČU
Privatno obezbeđenje SO Kula koje su činili dvojica radnika agencije za obezbeđenje "Star master" - Janko Radulović i Goran Kovačević, kao i jedan radnik Opštinske uprave
TIP POVREDE
Bez telesne povrede: izbacivanje iz sale
OPIS NAPADA

Novinar "Dnevnika" Niko Perković i novinar "Televizije Kula" Dragan Jovanović pokušali su da uđu na sednicu Skupštine opštine Kula, ali u tome nisu uspeli. Nakon toga su novinarke "Blica" Ranka Ivanoski i novinarka "Večernjih novosti" Branka Baletić tražile da prisustvuju sednici, ali su nakon ulaska u salu brutalno izbačene.
Privatno obezbeđenje SO Kula je na poziv predsednika Željka Kovača na silu izbacilo sa sednice Skupštine opštine Ranku Ivanoski i Branku Baletić, tako što su ih izgurali iz sale.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Slučaj nije završio na sudu. Ranka Ivanoski i Branka Baletić su podnele krivičnu prijavu koju je OJT Sombor odbacilo (uputili su ih na privatnu tužbu)
POGLEDAJTE DOKUMENTACIJU
6
Vreme napada: 23-08-2009

Oko 40 radnika povređeno na radnom mestu

PODACI O ŽRTVI
Dragan Babić, Nenad Dabović, Rada Milošević i drugi
MESTO NAPADA
Kragujevac, kantina preduzeća "22. decembar"
PODACI O NAPADAČU
Privatno obezbeđenje koje je angažovao većinski vlasnik fabrike "22. decembar"
TIP POVREDE
Povrede od udaraca u glavu, šutiranja; posekotine od polomljenog stakla
OPIS NAPADA

Radnici privatizovanog preduzeća "22. decembar" mesecima su štrajkovali kada su ih 23. avgusta 2009. godine nasilno izbacili iz preduzeća. Prema navodima radnika, 35 pripadnika obezbeđenja silom je ušlo u kantinu kragujevačkog preduzeća odakle su ih isterali šutiranjem, gde su ih vukli za kosu, a pojedinima pokušali i da ubrizgaju suzavac u usta.
Prema krivičnim prijavama radnika podignute su dve optužnice na osnovu kojih je započeto suđenje 2012. godine. Postupci su u toku pred Osnovnim sudom u Kragujevcu. Treći postupak je pokrenut po službenoj dužnosti - prekršajna prijava protiv radnika obezbeđenja koji je suzavcem poprskao policajca (radnik je osuđen).

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Suđenje je u toku pred Osnovnim sudom u Kragujevcu
POGLEDAJTE DOKUMENTACIJU
7
Vreme napada: 03-04-2008

Napad na sindikalca u fabrici "Leteks"

PODACI O ŽRTVI
Slobodan Mladenović, radnik "Leteksa" i poverenik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" u toj firmi
MESTO NAPADA
Leskovac, Tekstilna fabrika "Leteks"
PODACI O NAPADAČU
Obezbeđenje privatizovane tekstilne fabrike "Leteks" - Siniša Furtula iz Beograda i Predrag Balcacanović iz Zemuna
TIP POVREDE
Nagnječenje glave, vrata, grudnog koša, levog ramenog zgloba
OPIS NAPADA

Nakon verbalnog sukoba sa Predragom Balcacanovićem, Slobodan Mladenović se 4. marta 2008. godine uputio ka izlazu iz kruga fabrike "Leteks".
Balcacanović ga je sustigao, a Siniša Furtula mu se pridružio kada je došlo do sukoba sa Slobodanom Mladenovićem. Prvo su ga uhvatili za ruke i navukli mu jaknu preko glave, a onda su ga oborili na zemlju i šutirali po telu. Tom prilikom su mu naneli povrede glave, vrata, grudnog koša i ramena.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Osuđeni na novčane kazne
POGLEDAJTE DOKUMENTACIJU
8
Vreme napada: 26-10-2012

Ranio dečaka "metkom upozorenja"

PODACI O ŽRTVI
E. M. (11), dečak koji stanuje u bilizini fabrike
MESTO NAPADA
Smederevo, Fabrika železničkih vozila "Želvoz"
PODACI O NAPADAČU
Dragan Mitrović, radnik obezbeđenja fabrike "Želvoz"
TIP POVREDE
Prostrelna rana leve butine
OPIS NAPADA

Jedanaestogodišnji dečak E. M. sa još nekoliko osoba bio je u krugu smederevske fabrike "Želvoz". Dečakov otac Sadula M. kaže za CINS da se Elmir tamo sa ostalom decom igrao i nije mogao ništa da ukrade, da se danas plaši i u školu ide drugim putem, podalje od fabrike.

Radnik obezbeđenja "Želvoza" Dragan Mitrović je toga dana bio na radnom mestu i kako tvrdi morao je da brani sebe, kolegu i društvenu svojinu od lica koja su ušla u krug fabrike gađajući ih kamenicama, na šta je on uzvratio istom merom, ali i potegao pištolj u nameri da ispali metak upozorenja.

U razgovoru za CINS, Mitrović kaže da mu je žao što se ovo dogodilo. "Stvarno nisam imao nameru da povredim nekog. Normalno da mi je žao što se dogodilo, kako mi ne bi bilo žao. Ja sve to razumem, ali ja sam branio i sebe, i kolegu sam branio, pošto je to državna imovina."

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Slučaj se nalazi pred Osnovnim tužilaštvom u Smederevu
POGLEDAJTE DOKUMENTACIJU
9
Vreme napada: 16-10-2007

Oko 20 radnika obezbeđenja upalo u preduzeće "Vojin Popović"

PODACI O ŽRTVI
Grupa radnika novopazarskog preduzeća „Vojin Popović“ koji su bili u štrajku
MESTO NAPADA
Novi Pazar, Preduzeće "Vojin Popović"
PODACI O NAPADAČU
Oko 20 radnika obezbeđenja koje je angažovala uprava preduzeća
TIP POVREDE
Povrede od udarca u stomak, šutiranja, guranja niz stepenice
OPIS NAPADA

Obezbeđenje pokušalo da blokira firmu i izbaci radnike koji su dežurali u firmi i bili u štrajku. Međutim, radnici su se ubrzo organizovali i okupili u većem broju u preduzeću u kojem je upalo obezbeđenje. U razgovoru za CINS, predstavnik štrajkača novopazarskog preduzeća "Vojin Popović" Omer Bećović kaže da su u firmu upali huligani pokupljeni sa ulice.

"Policija je sve vreme stajalu tu i ništa nije preduzela. Neverovatna je stvar da to u ovoj zemlji može da se desi i da to policija samo posmatra dok oni (obezbeđenje) unutra u zgradi napadaju žene, šutiraju, udaraju nogom u stomak radnika. Žene su udarali, gurali niz stepenice", objašnjava Bećirović kako je tekao napad i dodaje da je obezbeđenje namerno došlo da pokupi dokumentaciju iz preduzeća.

Stečajni upravnik preduzeća Budimir Avramović smatra se tada ništa značajno nije dogodilo u preduzeću tokom štrajka radnika. "Moguće da je bilo nekih verbalnih sukoba, ali nešto ozbiljnije ne... Ne verujte u to, radnici su skloni da preteruju", kaže Bećirović u razgovoru za CINS.

Agencija za privatizaciju je u pisanom odgovoru CINS-u navela da nema konkretne informacije o tom događaju i da su preduzeću "Vojin Popović" na poslovima obezbeđenja tada bile angažovane firme "Ers Security" iz Novog Pazara i "Sisrem-FTO" iz Beograda.

Vlasnik firme "Ers Security" Sead Stevanović za CINS kaže da su postojali samo verbalni sukobi, da radnici umeju da preteruju. "Trebalo je da se preko noći štrajkači izbace iz upravne zgrade, ali ja nisam hteo da učestvujem u tome i raskinuli smo ugovor."

Milovan Milošević, tadašnji direktor "Sistem-FTO" , kaže da je tada ta firma radila redovno obezbeđenje preduzeća "Vojin Popović" po ugovoru, ali da njihovi radnici nisu napadali štrajkače. "Trudili smo se da očuvamo imovinu preduzeća, ali na nezadovoljstvo ljudi nismo mogli da utičemo. Radnici zarad svog nezadovoljstva znaju da budu agresivni u pokušaju da se ne krade, ne naruši inventar, znaju u tim štrajkovma da popiju, u očajajnju dođe do konflikta. Moguće je da se neko samopovređivao, ali nije bilo tuče mojih radnika. Sprečavanja upadanja, izbacivanja radnika, mi to nismo radili. Da jesmo, onda bi nas tužili", tvrdi Milošević u razgovoru za CINS.

Predstavnik štrajkača Omer Bećirović kaže da radnici nisu nikog tužili za napad jer u tom trenutku nisu znali ko je angažovao obezbeđenje.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Slučaj nije dospeo na sud
10
Vreme napada: 11-08-2007

Obezbeđenje kluba na Zlatiboru pretuklo mladića

PODACI O ŽRTVI
Vuk Nedeljković, student iz Užica
MESTO NAPADA
Zlatibor, Klub "Irish pub"
PODACI O NAPADAČU
Ljuban Todorović iz Bajine Bašte, radnik obezbeđenja "Irish pub"
TIP POVREDE
Kontuzija abdomena
OPIS NAPADA

Vuk Nedeljković je krenuo kući iz zlatiborskog "Irish pub"-a kad ga je na izlazu dočekao radnik obezbeđenja i udario pesnicom. Ubrzo su mu se priključila još petorica radnika i svi su udarali mladića. Oštećeni Nedeljković kaže za CINS da ga je udarac pesnicom oborio na stepenice, a od ostalih udaraca je izgubio dah. "Zadovoljili su se i ostavili me na stepenicama. Nekako sam se dovukao do obližnje šumice i pozvao roditelje nakon čega smo otišli da prijavimo slučaj policiji".

Vlasnik lokala "Irish pub" Nebojša Jelašević tvrdi da to obezbeđenje nikad nikog nije tuklo. "Mladića niko nije tukao. To su porodični ljudi, nisu kao obezbeđenje u Beogradu. Neki mali je nešto pričao, ovaj (radnik obezbeđenja) ga je odgurnuo i otišao", kaže Jelašević za CINS i dodaje da postoji snimak ovog događaja na kojem se vidi ovo što nam je ispričao, međutim, rekao nam je da nije mogao da pronađe pomenuti snimak.

Protiv radnika obezbeđenja Ljubana Todorovića policija je pokrenula prerkšajni postupak. Todoroviću je Opštinski organ za prekršaje u Čajetini izrekao opomenu i obavezao da plati sudske troškove.

ISHOD SLUČAJA NA SUDU
Opštinski organ za prekršaje u Čajetini je izrekao opomenu radniku obezbeđenja
POGLEDAJTE DOKUMENTACIJU
123456

ŠTA JE STRAH OD OBEZBEĐENJA

Strah od obezbeđenja je baza podataka koja sadrži slučajeve napada pripadnika privatnog obezbeđenja na građane u Srbiji od 2003. godine do septembra 2014., o kojima su pisali mediji i koje su građani prijavljivali CINS-u. Nastala je kao rezultat šestomesečnog istraživanja.


U bazi se nalaze samo napadi koje je CINS potvrdio i dokazao - provere su pokazale da neki od slučajeva objavljenih u medijima činjenično nisu tačni ili se nisu ni desili. Novinari su informacije proveravali kroz zvaničnu sudsku i policijsku dokumentaciju, kroz razgovore sa žrtvama, napadačima, svedocima i novinarima koji su izveštavali o napadima.


Baza nije konačna i redovno će biti dopunjavana novim primerima ukoliko se dogode.


Autori projekta

Jelena Vasić, Ivana Jeremić, Milica Šarić (novinarke).
Dragana Pećo (koordinatorka), Dino Jahić (koordinator).

DOPUNI BAZU

Ova baza nije konačna. Ukoliko znate za neki slučaj napada od strane obezbeđenja u ovom periodu koji nije naveden u bazi molimo Vas da nam javite.