AktuelnoDoktorati

Doktorat Siniše Malog: Profesori podržali žalbu, samo jedan sa FON-a

21. maj 2019.
Akademik Dušan Teodorović, foto: CINS
Više od 100 profesora i docenata Beogradskog univerziteta podržalo je danas svojim potpisom žalbu u slučaju doktorata Siniše Malog koja je predata Univerzitetu, a kojom se od Odbora za profesionalnu etiku traži da ovaj rad proglasi plagijatom

„Danas se dešava odbrana Univerziteta u Beogradu”, rekao je profesor i akademik Dušan Teodorović danas tokom zvanične predaje žalbe u slučaju doktorata ministra finansija Siniše Malog.

On je, obraćajući se novinarima u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, istakao da je „Fakultet organizacionih nauka na veliku nesreću, brukajući Univerzitet u Beogradu, odlučio da plagijat koji može da utvrdi svaki prosečno obrazovani građanin Srbije, nije plagijat”.

Pre nego što je žalba predata, profesori su imali priliku da je potpišu u Rektoratu, a podrška je davana i elektronski pa je tako skupljeno ukupno više stotina potpisa. Sa Fakulteta organizacionih nauka, prema rečima Teodorovića, danas niko nije potpisao žalbu a onlajn podršku je dao samo jedan profesor – redovni profesor katedre za elektronsko poslovanje Božidar Radenković.

 

Zašto su profesori potpisali žalbu

Na potpisivanju žalbe u holu Rektorata došlo je više redovnih i vanrednih profesora i docenta Beogradskog univerziteta koji su za CINS govorili o tome zašto su potpisali žalbu.

„Ako mi ne odbranimo ovaj slučaj sa plagijatom dolaze u pitanje sve ocene, svi naši studenti, niko onda više u to neće verovati i to je onda u stvari jedan potpuni raspad društva u kome niko ni u šta ne veruje i u kome svako kaže ja ništa ne mogu da promenim. Ja verujem da svako može nešto da promeni, zato ovo radim“, kaže Dubravka Stojanović, profesorka Filozofskog fakulteta.

„Podržavam ovu žalbu zato što mislim da je osnovno etičko načelo da ne treba i ne sme da bude plagijata i uopšte mi nije jasno šta to znači sedam posto jer naravno da ne sme da bude ni jedan posto, to je osnovni razlog”, smatra Biljana Dojčinović, profesorka Filološkog fakulteta.

„U pitanju je slučaj očigledne krađe intelektualne svojine, a pošto je Univerzitet institucija koja bi prosto morala da drži prva do etičkih načela ja kao univerzitetski radnik prosto moram to potpisati ako se smatram dostojnim članom te zajednice. Sve ostalo je je apsolutno neprihvatljivo”, kaže za CINS docent Vladimir Nikolić sa Fakulteta likovnih umetnosti i dodaje: „Ono što je u ovome mnogo veći problem od lažnog doktorata Siniše Malog jeste što niko od profesora na FON-u nije bio protiv”. 

„Podržavam ovu žalbu zato što je nedopustivo lagati, krasti i plagirati. Laganje i krađa jeste plagijat i zaista sada se radi o pitanju Univerziteta, njegovog kredibiliteta, ugleda, ne samo u Srbiji nego i u svetu. Mi prosto ne smemo da dozvolimo da taj ugled opadne a gradili smo ga mukotrpno”, smatra profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković.

„Ovaj doktorat jeste plagijat i prosto treba da se obori kao takav. Ukoliko to ne uradimo mi ugrožavamo kredibilitet našeg Univerziteta, naš integritet, tako da smatram da je to naša obaveza da potpišemo”, kaže Aleksandra Smiljanić, profesorka Elektrotehničkog fakulteta iz Beograda.

Žalbom se inače traži da Malom ne bude dodeljenja doktorska titula već da se njegov rad proglasi plagijatom.

 

U njoj je na preko 40 strana obrazloženo zbog čega Univerzitet ne treba da prihvati odluku Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka (FON) kojom je dato pozitivno mišljenje o doktoratu Siniše Malog.

 

Deo žalbe su i novi dokazi o plagiranju koje je Raša Karapandža, profesor i šef katedre za finansije na EBS Univerzitetu iz Nemačke nedavno objavio na sajtu Peščanika.

 

Tako je Mali u svom doktoratu preveo primer o uzgajivačima pamuka iz teze dr Hailemariama posvećene Eritreji i stavio ga u kontekst Srbije.

„Ovaj primer jasno ukazuje na postojanje namere u kopiranju, ali ukazuje i na neverovatnu lenjost tamo gde je bilo teško zameniti pamuk malinama”, piše u analizi Karapandže.

Pravilnik o utvrđivanju neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova predviđa da će o ovoj žalbi odlučivati Odbor za profesionalnu etiku koji čini sedam članova.

Odbor sada ima rok od 120 dana da odluči o podnetoj žalbi, tako što može da potvrdi ili preinači odluku Nastavno-naučnog veća FON-a ili može tu odluku da poništi i ceo slučaj vrati na ponovno odlučivanje.

Podsećamo da je Stručna komisije FON-a početkom aprila podnela izveštaj u kome je konstatovala da se u doktoratu Malog nalazi 6.97% plagiranog teksta drugih autora ali je ipak dala pozitivno mišljenje.

Ovakav izveštaj prihvatilo je i Nastavno-naučno veće FON-a mesec dana kasnije kada su 82 profesora glasala da se izveštaj prihvati, dok 28 je bilo uzdržano bez i jednog glasa protiv kako je preneo list Danas.

Izveštaj je poslat Senatu Beogradskog univerziteta koji je prošle nedelje odlučio da ipak dozvoli svim zaposlenima na Univerzitetu da ukoliko žele ulože žalbu na odluku FON-a.

Inače je prošlo skoro pet godina otkako je Raša Karapandža doveo u pitanje doktorat Siniše Malog ukazujući da je tadašnji gradonačelnik Beograda koristio delove tekstova iz tuđih doktorskih disertacija i naučnih članaka, Vikipedije i sa sajta Agencije za privatizaciju.

 

 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nebojša
Nebojša
15 jun 2019 11:09

Posle ove ujdurme potrebno je poraditi na kredibilitetu svih profesora fona. A ići i dalje. Izjednačene su strukovne i akademske studije. Apsurd….

Tagovi

Povezano