AktuelnoDoktorati

Siniša Mali i plagijat: Senat poništio doktorat ministra finansija

22. dec 2021.
Sednica Senata Univerziteta u Beogradu; foto: CINS
Senat Univerziteta u Beogradu doneo je odluku da se doktorska disertacija ministra finansija Siniše Malog poništi zbog neakademskog ponašanja. Ovo je drugi put da Senat poništava sporni doktorat, nakon što je prva takva odluka ukinuta jer je Upravni sud pronašao procesni nedostatak. Odluka Senata je očekivana, ocenjuju sagovornice CINS-a iz akademske zajednice, ali ne isključuju mogućnost da se Mali ponovo žali.

Doktorska disertacija ministra finansija Siniše Malog zvanično je poništena na današnjoj sednici Senata Univerziteta u Beogradu.

Ovo je bila tema 12. tačke dnevnog reda današnje sednice Senata kojom je predsedavao rektor Vladan Đokić.

„Predlog o kome Senat treba da se izjasni je da se donese odluka o poništavanju diplome i dodatku diplome, odnosno poništava se diploma o stečenom naučnom nazivu doktora nauka koju je Siniša Mali stekao odbranom doktorske disertacije pod nazivom „Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji“ na Fakultetu organizacionih nauka (FON) 2013. godine. To je predlog“, kazao je Đokić.

Taj predlog je usvojen.

Bivša rektorka Ivanka Popović rekla je u razgovoru za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) da je ova sednica bila „neobično važan trenutak za Univerzitet“:

Bivša rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović; foto: N1

„Zato što je Univerzitet ostao dosledan odluci koju je doneo 2019. godine. To je dobar znak za njegovu budućnost u smislu doslednosti u sprovođenju propisa kojima se čuva integritet Univerziteta“.

Prema njenim rečima, Univerzitet je na ovaj način sačuvao svoj ugled i pokazao da propisi važe podjednako za sve „nezavisno od funkcije koju obavljaju“. Poput nje i profesorka prava u penziji Vesna Rakić Vodinelić očekivala je ovakvu odluku Senata. Kako je za CINS kazala drugačija odluka bi bila iznenađenje i suprotna aktima Univerziteta jer se „zna da kada se nekome izrekne javna osuda zašto je izrečena“.

„Pokazalo se da akademska zajednica ima snage da kad je neko visoki državni funkcioner, možda drugi, treći čovek u zemlji, a utvrdi se plagijat – da takvu diplomu poništi“, istakla je Rakić Vodinelić.

Današnjom odlukom postupak je pred Univerzitetom došao do kraja, međutim Popović kaže da, ukoliko postoje pravne mogućnosti da se kandidat žali, veruje da će ih Mali iskoristiti:

„Tako da se onda u pravnom smislu ta stvar nastavlja, a što se tiče Univerziteta time je on po drugi put jasno stavio do znanja koji je njegov stav“.

I Rakić Vodinelić veruje da će Siniša Mali ponovo povesti upravni spor. S druge strane, ne očekuje da će podneti ostavku na mesto ministra s obzirom da je u ovakvoj situaciji bio i pre a da „nije trepnuo okom“.

„Predsednik je reagovao time da nije bitno kakvu školsku spremu ministri uopšte imaju, ali ovde se ne radi o tome, ovde se radi o jednoj intelektualnoj prevari, intelektualnoj krađi i postavlja se pitanje da li takav čovek ima elementarne moralne kvalitete da ostane u Vladi“, ocenjuje ona za CINS.

Siniša Mali i sedam godina titula doktora pod znakom pitanja

Sporni doktorat pod nazivom „Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji” Siniša Mali odbranio je na FON-u 2013. godine. Međutim, Mali nikada nije promovisan u doktora nauka.

Prve sumnje da nije reč o originalnom radu pojavile su se već sledeće godine u tekstu „Velike tajne Malog majstora – Ili kako je Siniša Mali ukrao doktorat“ profesora Raše Karapandže, ali je proces utvrđivanja plagijata trajao godinama.

Naime, nakon teksta prošireni rektorski kolegijum tražio je od FON-a da se izjasni po tom pitanju. Profesori koji su odobrili doktorat Malog napisali su izveštaj u kome su naveli da navodi u medijima nisu verodostojni. Nastavno-naučno veće FON-a je taj izveštaj u novembru 2014. usvojilo i prosledilo Univerzitetu.

Ako ti se dopada ova priča, podrži CINS!

Zatim je, na inicijativu Univerziteta 2016. godine, oformljena Etička komisija FON-a, od koje je traženo da se izjasni po pitanju prijave plagijata Malog. Iako je ta komisija odbila zahtev za utvrđivanje neakademskog ponašanja kao neosnovan i konstatovala da rad „sadrži određene propuste u načinu citiranja iza kojih ne stoje nečasne namere“ Univerzitet nije prihvatio to mišljenje. Početkom 2017. godine od FON-a je zatražio da formira Stručnu komisiju koja će detaljno analizirati doktorat.

Nakon dugog kolebanja tog Fakulteta, u februaru 2019, oformljena je Stručna komisija koja je krajem marta te godine zaključila da je plagirano 6,97% ove disertacije. Odnosno, utvrđeno je da rad nije plagiran u dovoljnoj meri da bi bio osporen. Ipak, posle četiri žalbe, od kojih je jednu potpisalo preko 100 profesora i docenata, Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta vratio je FON-u sporni doktorat na ponovno odlučivanje.

Stručna komisija ostala je pri svom mišljenju, međutim u oktobru 2019. Etička komisija tog Fakulteta predlaže da se zbog „postojanja elemenata neakademskog ponašanja u doktorskoj disertaciji“ Mali javno opomene. Većina profesora ipak je bila za nešto strožu kaznu – javnu osudu. Iako ovu odluku Naučno-nastavnog veća FON-a dekan nije sproveo u delo, Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta utvrdio je neakademsko ponašanje Malog i zatražio poništavanje njegove diplome što je Senat kasnije prihvatio. Ovo je i bio razlog da, nakon žalbe koju je uložio Siniša Mali, Upravni sud poništi odluku Odbora i vrati je na ponovno odlučivanje.

Nakon te presude Upravnog suda procedura je ponovo sprovedena i ispoštovana, a danas je Senat doneo odluku da se plagijat poništi. Na osnovu te presude, na današnjoj sednici prethodno je i zvanično poništena odluka iz decembra 2019. godine kojom je doktorat Malog takođe poništen.

Rakić Vodinelić misli da je na dužinu postupka, pre svega pred Fakultetom organizacionih nauka, uticala visoka državna funkcija Malog.

S druge strane, bivša rektorka veruje da Univerzitet nije bio spreman za ono što mu se desilo i da u tom trenutku nije imao dovoljno razvijene smernice šta raditi u slučaju plagijata. Kako dodaje, bilo je potrebno razviti te procedure do detalja, te da su bila prisutna različita mišljenja kako tom problemu pristupiti:

„Ne može se zanemariti činjenica da je, pretpostavljam, bilo dosta ljudi koji su smatrali da je jedna od taktika ne donošenje nikakvih odluka što je naravno nemoguće jer Univerzitet mora da radi otvoreno i transparentno“.

Uz sve birokratske zaplete koji su se dešavali ističe da je Univerzitet smogao snage da prevaziđe te izazove.

„Predugo je trajalo, ali je dovelo do nekog ishoda – da se Univerzitet opredelio, odnosno sproveo proceduru do kraja. Zbog toga mislim da je ovaj slučaj važan za našu akademsku zajednicu i društvo.“

 

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
2 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mirjana
Mirjana
22 dec 2021 16:48

Gospodin Siniša Mali se dokazao svojim radom i ponašanjem i znanjem a šta vredi mnogima i diplome i papiri kad u praksi to nedokazuju

Dušan
Dušan
23 dec 2021 01:01
Odgovor za  Mirjana

Samo malo je plagirao, kraduckao je tek. Stvarno nije fer.

Tagovi

Povezano