„Kad je reč o ispitivanju odgovornosti za krivično delo pranja novca, trebalo bi prethodno utvrditi odakle potiče novac koji su davaoci priloga uplaćivali. Čini se da do te tačke tužilaštvo u istrazi nije došlo, čak ni kada je sumnjalo da su zvanični davaoci priloga dobili novac od nekog drugog“, rekao je za CINS Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija komentarišući odluku Višeg javnog tužilaštva da ne procesuira političke stranke.

23. maj 2022.

Slučajevi koji su pokretani zbog sumnji u ispravnost finansiranja vladajuće stranke, neslavno su završili ostavljajući za sobom više pitanja nego odgovora. CINS otkriva izveštaj policije koji oslikava kako su institucije dovele do propadanja ovih slučajeva.

19. maj 2022.

„Zbog klimatskih promena skratiće se period između dve ekstremne godine. Ekstremni požari neće biti na svakih pet godina, nego otprilike na svake tri godine i tako će se taj period skraćivati, a požarna sezona će da se prolongira. Mislim da nemamo razvijenu svest o opasnosti koja nam preti“, rekao je u intervjuu za CINS profesor Šumarskog fakulteta Slobodan Milanović.

06. maj 2022.

Priča o izvozu srpskog oružja u Mjanmar našla se među najboljim istraživačkim pričama objavljenim u poslednjih godinu dana, odlučio je žiri okupljen oko nagrade za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu „Dejan Anastasijević“. Za ovo prekogranično istraživanje zaslužne su novinarke CINS-a Dina Đorđević i Jovana Tomić, zajedno sa Marijom Ristić i Sašom Dragojlo iz Balkanske istraživačke mreže (BIRN).

21. apr 2022.

„Često se žalimo na to da su nam kontejneri razbacani, da ima đubreta na sve strane. Komunalnog otpada prosečni stanovnnik emituje maksimalno 300 Kg u toku godine. Znači ono što vidimo i što nas nervira toga emitujemo 300 Kg, a ugljen-dioksida (CO2) za energiju koju potrošimo četiri tone. Više od 10 puta emitujemo CO2, u odnosu na komunalni otpad“, navodi za CINS Vladimir Đurđević.

18. apr 2022.

U martu, nakon više od pola godine kako su carinici kod njega pronašli vrednu sliku „Stražar“ i podneli prekršajnu prijavu, gradski funkcioner Nikola Kovačević saslušan je u Prekršajnom sudu u Beogradu.

13. apr 2022.

Uslove zaštite prirode za gradnju u zaštićenim područjima više ne izdaje Zavod za zaštitu prirode već Ministarstvo zaštite životne sredine. Pre donošenja uslova, Zavod sada izdaje stručno mišljenje, međutim nekadašnji pomoćnik direktora te ustanove Goran Sekulić za CINS kaže da postoji bojazan da ga Ministarstvo, zbog pritisaka, neće poštovati.

24. mar 2022.

Srpska napredna stranka je u periodu od 2015. do kraja 2020. godine potrošila na izborne kampanje oko 2,7 milijardi dinara ili skoro 23 miliona evra. Sa druge strane, 22 stranke i grupe građana su u istom periodu zajedno potrošile oko dve milijarde dinara.

18. mar 2022.

Pozivajući se na podatke iz CINS-ove baze „Stranačka kasa“, PUPS je demantovao informaciju da im je SNS donirao preko 10 miliona dinara. Međutim, taj podatak nalazi se u finansijskom izveštaju samog PUPS-a, na osnovu kojeg je baza i pravljena.