15. jan 2021.

Prijavljivanje za vakcine između ostalog služi da se prikupe podaci koliko vakcina i kog proizvođača treba nabaviti, a pravi se i detaljniji plan imunizacije, kaže za CINS državni sekretar Mirsad Đerlek. Zašto je teško praviti lekove protiv virusa, šta je uloga vakcina, koja je razlika među njima kao i koje su njihove prednosti i mane, CINS je na ova pitanja odgovore potražio od stručnjaka.

23. dec 2020.

Žiri je nagradu za najbolju mladu novinarku u 2020. godini dodelio Jovani Tomić.

23. dec 2020.

Nastavnik biologije Jano Sabo naterao je na času dva učenika osnovne škole u Idvoru da mu klečeći donesu sveske. Iako je majka jednog od dečaka zbog ovoga protiv njega podnela krivičnu prijavu za zlostavljanje, prijava je odbačena nakon što se Sabo nagodio sa tužilaštvom i uplatio novac u humanitarne svrhe. Pravnik iz YUCOM-a smatra da je škola morala da podnese krivičnu prijavu, a to što nije osuđen nastavniku je omogućilo da predaje i dalje, i to, kako CINS saznaje, u dve škole.

22. dec 2020.

Muškarac osumnjičen da je putem Tvitera pretio glavnoj i odgovornoj urednici CINS-a Milici Šarić saslušan je zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo ugrožavanje sigurnosti.

15. dec 2020.

Viši sud u Beogradu doneo je danas presudu kojom je Aleksandra Janković Aranitović proglašena krivom za ugrožavanje sigurnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ona je, u ponovljenom postupku, osuđena uslovno na kaznu zatvora u trajanju od šest meseci.

15. dec 2020.

Od 116 malih hidroelektrana koje su bile povlašćeni proizvođači struje prošle godine, najmanje 24 je izgrađeno bez uslova zaštite prirode, otkriva BIRN.
Tekst priredio: CINS.

14. dec 2020.

Krivična prijava zbog pretnje na Tviteru glavnoj urednici CINS-a Milici Šarić upućena je kroz Radnu grupu za bezbednost novinara Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal. Istom tužilaštvu je podneta i krivična prijava zbog pretnje redakciji CINS-a na Fejsbuk nalogu.

11. dec 2020.

Na ponovljenom suđenju Aleksandri Janković Aranitović, optuženoj da je ugrozila sigurnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića, juče je svedočio njegov šef obezbeđenja Darko Đošić rekavši da je Vučić bio upoznat sa njenim komentarom i da su zbog njega, kao i u drugim slučajevima, pojačali mere obezbeđenja. Odbrana Janković Aranitović je sa druge strane prikazala snimak sa konferencije za medije na kojoj Vučić kaže da ne koristi Tviter. Izricanje presude zakazano je za 15. decembar.

10. dec 2020.

Tokom 2019. godine za krivično delo nasilje u porodici tužilaštvima u Srbiji prijavljeno je skoro 1.000 osoba manje nego u godini pre, pokazuju podaci Republičkog javnog tužilaštva. Međutim, to ne znači da se smanjuje porodično nasilje, kaže za CINS Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra i napominje da prema podacima policije broj prijava ove vrste nasilja raste iz godine u godinu.