08. apr 2020.

Pacijentima sa oštećenim bubrezima kojima je potrebna dijaliza onemogućena je puna terapija zbog opterećenosti zdravstvenog sistema u jeku virusa korone. Da bi svi pacijenti mogli da dobiju svoju terapiju, zdravstvene ustanove u Beogradu su dijalizu skratili sa četiri sata na tri, a u Nišu na tri i po sata. Ovo može loše da se odrazi na zdravlje tih pacijenata, kažu sagovornici CINS-a.

06. apr 2020.

Zajedno sa brojem obolelih od korone u Srbiji raste i neizvesnost od gubitka posla kod radnika. CINS donosi neke od priča ljudi koji su zbog trenutne krize izgubili poslove.

05. apr 2020.

Predstavnici vlasti i zdravstvenih ustanova često su tokom vanrednog stanja koristili pojam uznemiravanja javnosti kada bi govorili o izveštavanju nezavisnih medija, a sve je kulminiralo nedavnim hapšenjem novinarke portala Nova S. Sagovornici CINS-a smatraju da su medijske slobode trenutno drastično sužene i da se pod krilaticom uznemiravanja javnosti zapravo krije zastrašivanje novinara.

03. apr 2020.

Iako su u Kliničkom centru Niš zdravstveni radnici u samoizolaciji prošle nedelje obavešteni da će primiti dve trećine plate, nakon pisanja CINS-a Vlada Srbije i Ministarstvo za rad odlučili su da će medicinari ipak primiti punu platu.

03. apr 2020.

Dok se žali na neprofesionalnost novinara i navodne lažne vesti, direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić od juče nije odgovorila na više od deset poziva novinara CINS-a. Ipak za njene izjave kao i informacije o stanju u ovoj zdravstvenoj ustanovi ne ostaju uskraćeni svi – one se pojavljuju u medijima bliskim vlasti.

02. apr 2020.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare da ne koristi društvenu mrežu Tviter. Međutim, Viši sud je početkom godine zbog pretnje predsedniku na Tviteru osudio Aleksandru Janković Aranitović, a kao bitan dokaz da se Vučić osetio ugroženim sudija je navela da on ima nalog i koristi Tviter zbog čega je morao biti upoznat sa sadržinom tvita.

02. apr 2020.

Uznemirujuća SMS poruka Kriznog štaba u kom se govori o dramatičnoj situaciji i „italijanskom i španskom scenariju“ stigla je i maloletnicima, potvrdilo je za CINS više roditelja. Ovakve poruke mogu izazvati anksioznost i panične napade kod dece, smatra psiholog sa kojom je CINS razgovarao.

02. apr 2020.

Srđan Kovačević, advokat sinoć privedene novinarke portala Nova S Ane Lalić, kaže za CINS da pretpostavlja da je policija pretresom želela da sazna ko su izvori od kojih je dobila informacije. Novinar i programski direktor Nezavisnog društva novinara Srbije Dinko Gruhonjić pozvao je sve novinare da se solidarišu sa privedenom koleginicom.

01. apr 2020.

Pre pet dana, Vlada Srbije je donela Zaključak pod brojem 1295 (objavljen u Službenom glasniku juče), koji kaže da opštine i gradovi, kao ni medicinske ustanove, ne smeju da iznose informacije o epidemiji, već samo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19. Obratite, međutim, pažnju na to šta se još kaže u Zaključku: „Obaveštenja o preduzetim zdravstvenim merama i drugim informacijama koje se odnose na lečenje bolesti COVID-19 (…) , data javnosti od strane neovlašćenih lica ne mogu se smatrati tačnim ni proverenim, uz mogućnost primene propisa koji se odnose na odgovornost i pravne posledice za širenje dezinformacija u periodu vanrednog stanja”.