Prema dokumentaciji do koje je CINS došao, građani koji se bore protiv malih hidroelektrana u Srbiji u dva navrata su se obraćali za pomoć predsedniku Srbije. Tako su 2013. godine pisali Tomislavu Nikoliću, a 2019. i Aleksandru Vučiću, ali im je oba puta rečeno da, prema Ustavu, predsednik nema ovlašćenja da se bavi tim problemom. Ipak, krajem septembra Vučić je preuzeo na sebe da reši problem, što sagovornici CINS-a karakterišu kao skupljanje političkih poena i izlazak iz njegovih ustavnih nadležnosti.

02. okt 2019.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije želeo ni da razgovara o zabrani izgradnje svih malih hidroelektrana sa udruženjem „Odbranimo reke Stare planine“, iako je to bio zahtev boraca za reke. Umesto toga obećao je da će predložiti zabranu gradnje u zaštićenim područjima, kao i osnivanje komisije koja će prekontrolisati već izgrađene hidroelektrane.

25. sep 2019.

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) odbilo je da dostavi novinarima CINS-a transkripte sa sednica Saveta ovog tela na kojima se odlučivalo o prekršajima koje su PINK i Studio B pravili u predizbornoj kampanji 2018. godine. Reč je o nalazima stručnih službi koje je CINS objavio, a za koje je REM tvrdio da su lažni.

23. sep 2019.

U organizaciji pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ u subotu je u Beogradu održan još jedan protest protiv malih hidroelektrana (MHE). Više od hiljadu ljudi okupilo se u Pionirskom parku, a skup su obeležili zapaljivi govori, skandiranje mase i manji incident. CINS je i ovoga puta ispratio protest.

20. sep 2019.

O malim hidroelektranama (MHE) juče se raspravljalo u Narodnoj skupštini. Stručnjaci su se usprotivili njihovoj daljoj izgradnji, a došlo je i do predloga izmene Zakona o energetici, kako bi se taj izvor energije ukinuo. Spominjalo se i istraživanje CINS-a, a niko od prisutnih nije stao u odbranu malih hidroelektrana.

10. sep 2019.

Žiri koji dodeljuje nagradu Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo dodelio je drugu nagradu Dini Đorđević i Vladimiru Kostiću za istraživanja o malim hidroelektranama.

09. sep 2019.

Tekstovi Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) o malim hidroelektranama, kao i baza i tekst o postupcima protiv funkcionera nominovani su za ovogodišnju EU nagradu za istraživačko novinarstvo.

05. sep 2019.

Suzana Vasiljević, savetnica za medije predsednika Srbije, u pisanom odgovoru CINS-u kaže da ne vidi nijedan razlog zašto REM ne bi objavio izveštaj o nadzoru medija tokom predizborne kampanje 2016. godine. Ona takođe kaže da je Vučić bio prisutniji od drugih, jer su mediji pratili i njegove aktivnosti kao predsednika Vlade tokom kampanje.

03. sep 2019.

Zbog nedovoljno preciznog zakona, Regulatorno telo za elektronske medije ima mogućnost da samostalno odlučuje da li će pripremati i objavljivati izveštaje, kao i koliko će isti biti detaljni, objašnjava Transparentnost Srbija u nedavno objavljenom tekstu. Time je, zaključuju, tvrdnja REM-a da samo jedan izveštaj moraju da pripreme – „lažna”, navodi Transparentnost.