07. jul 2020.

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) odbio je da novinarima CINS-a dostavi podatke o nabavci respiratora i druge opreme jer su strogo poverljivi. Sa druge strane, Ministarstvo zdravlja nam je odgovorilo da podatke o testovima za koronu kojima raspolaže država ne mogu da dostave jer je reč o poslovnoj tajni.

26. jun 2020.

Ministarstvo građevinarstva je u maju dobilo zahtev da se investitoru male hidroelektrane Brusnik na reci Moravici, za koju se sumnja da je uzrokovala uništavanje puta tokom nedavnih poplava, oduzme građevinska dozvola jer je stečena nezakonito, saznaje CINS. Ovo su tražile organizacije koje se bave zaštitom životne sredine tvrdeći da Brusnik nije imala važeće uslove Zavoda za zaštitu prirode. Direktor ove male hidroelektrane, inače nekadašnji inspektor zaštite životne sredine, za CINS kaže da je sve rađeno po zakonu, a odbacuje i odgovornost za uništavanje puta.

18. jun 2020.

Nekadašnji načelnik policije u Senti Dragan Todorović bio je pod istragom zbog propusta koji su prethodili masakru u selu Martonoš 2015. godine, a sada je prvi na listi SNS-a za predstojeće lokalne izbore. Kako se navodi u dokumentaciji koju je prikupio CINS, Todorović nije postupio u skladu sa procedurama po prijavama nasilja Rože Šefer i nije oduzeo oružje njenom bivšem suprugu koji je nakon toga ubio Rožu i još pet osoba. Todorović je proglašen odgovornim u disciplinskom postupku, ali je krivična prijava protiv njega odbačena.

15. jun 2020.

U periodu od 2016. do kraja 2019. građani Srbije za narodne poslanike dali su 1,4 milijarde dinara, a najviše novca otišlo je na njihove plate, zatim naknade za gorivo, službena putovanja, iznajmljivanje stanova i hotela.

12. jun 2020.

Brojne institucije i javna preduzeća su u prethodnih 15 godina više od 300 puta tužile Poverenika za informacije od javnog značaja jer je od njih zahtevao da dostave informacije koje su im tražili građani, novinari i nevladine organizacije. U proteklih godinu dana, Upravni sud je preinačio rešenje Poverenika u sedam slučajeva, što se ranije nije dešavalo. Iako smatra da i u ovoj oblasti mora biti obezbeđena sudska zaštita, poverenik Milan Marinović kaže da ovakve presude ugrožavaju dobijanje informacija od javnog značaja i donekle ograničavaju i usporavaju postupke.

11. jun 2020.

Sedmomesečna borba za informaciju koliko je novca iz budžeta dato narodnim poslanicima u prethodnom periodu završila se podacima za 402 poslanika, ali ne i za jedno poznato ime – predsednicu Narodne skupštine Maju Gojković.

02. jun 2020.

Služba Regulatornog tela za elektronske medije (REM) beleži pojavljivanje državnih funkcionera u programima televizija tokom predizborne kampanje, ali rezultate ne objavljuju u svojim izveštajima, saznaje CINS. Ne objavljuje se ni ton, odnosno da li se o učesnicima izborne kampanje govori pozitivno, negativno ili neutralno. Ovo je jedan od razloga zbog čega se iz izveštaja REM-a može steći pogrešan utisak da je opozicija jednako kao vlast predstavljena na TV stanicama tokom kampanje, smatra Zoran Gavrilović iz BIRODI-a.

28. maj 2020.

Naprednjačka online konferencija sa desetinama ekrana na televiziji Pink 16. maja spada u predizborni komercijalni sadržaj prema najnovijem izveštaju Regulatornog tela za elektronske medije (REM) o nadzoru emitera tokom predizborne kampanje. Program je trajao duže nego što Zakon o oglašavanju dozvoljava, a REM bi morao da pokrene postupak protiv Pinka, navode iz CRTA-e.

28. maj 2020.

Osim što je gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić ima još dve funkcije u srpskim institucijama na Kosovu, kao i imovinu i prihode koje nije prijavio beogradskoj Agenciji za borbu protiv korupcije. U Agenciji proveravaju da li su Rakić i još pet funkcionera na Kosovu prekršili zakon nakon čega bi mogli da budu sankcionisani, saznaje CINS.