Žiri koji dodeljuje nagradu Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo dodelio je prvu nagradu novinarki CINS-a Dini Đorđević za serijal tekstova o zagađenju vazduha u Srbiji. Novinari CINS-a Teodora Ćurčić i Stefan Marković posebno su pohvaljeni za bazu „Koliko košta poslanik?“.

16. nov 2021.

Sudski postupak protiv kineske kompanije Ziđin zbog prekomernog zagađenja vazduha u novembru 2019. i januaru 2020. dobio je konačni epilog. Privredni apelacioni sud u Beogradu odredio je kaznu od milion dinara.

10. nov 2021.

Podaci koje je CINS dobio iz 21 zdravstvene ustanove pokazuju koliko je vakcinisanih i nevakcinisanih među hospitalizovanim i umrlim kovid pacijentima.

30. okt 2021.

U nameri da istraži procese koji se vode zbog ugrožavanja sigurnosti kroz pretnje na internetu najvišim državnim funkcionerima, policajcima, advokatima i novinarima, CINS poziva ljude koji su od početka 2018. do danas zbog tog krivičnog dela privođeni, pozivani na razgovor u policiju ili se protiv njih vodila istraga ili sudski postupak da popune upitnik u tekstu.

22. okt 2021.

Dok pišem ove redove, Srpska napredna stranka (SNS) proslavlja svoj 13. rođendan. Simbolično, planiraju da posade 13 sadnica u parku kod Ušća. Međutim, naše istraživanje je pokazalo kako iza naprednjaka neće ostati samo sadnice, već će se pored drveća uzdizati i nekretnine koje su stekli od promene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti (koji je strankama omogućio da kupuju nekretnine i parama iz budžeta) do danas.

18. okt 2021.

Akademija Evropske radiodifuzne unije (EBU Academy) u saradnji sa iskusnim novinarima i urednicima vas poziva na trening iz osnova istraživačkog novinarstva.

14. okt 2021.

Agencija za sprečavanje korupcije pokrenula je vanrednu kontrolu imovine gradskog sekretara Nikole Kovačevića nakon teksta u kom je CINS otkrio da je on kupac slike „Stražar“ Paje Jovanovića. Iako je tvrdio da ga je Agencija i ranije proveravala i da nije našla ništa sporno, CINS otkriva da se protiv njega zapravo već vodi postupak zbog neprijavljivanja imovine.

12. okt 2021.

Agencija za sprečavanje korupcije više od tri godine ne pokreće prekršajni postupak jer i dalje „prikuplja dokaze“ u slučaju nedozvoljene donacije SNS-u, kojom su ovoj stranci poklonjene prostorije na Novom Beogradu. Pravnik Vladimir Tupanjac smatra da je bilo dovoljno elemenata za prekršajni postupak i izražava sumnju da Agencija čeka da delo zastari.

30. sep 2021.

Žalbe koje Povereniku za informacije od javnog značaja šalju građani, novinari i drugi kad institucije odbiju da im dostave informacije, sve češće se završavaju tako što Poverenik traži institucijama da o zahtevu ponovo odluče. U poslednje dve godine broj ovakvih odluka je skoro udvostručen, pokazuje analiza CINS-a. Dok Poverenik Milan Marinović za takve odluke „krivi“ Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, drugi sagovornici upozoravaju da se time postupak produžava, a tražioci informacija demotivišu.