14. sep 2020.

Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, postao je u avgustu suvlasnik firme Crni Vrh Power koja planira izgradnju vetroelektrane Crni vrh na teritoriji Žagubice, Bora i Majdanpeka, saznaje CINS. Kako smo ranije pisali, Petrović je već godinama u poslu sa malim hidroelektranama, a samo u 2019. godini država je od hidroelektrana povezanih sa njim otkupila struju u visini od 2,3 miliona evra.

10. sep 2020.

Među polaznicima ovogodišnje CINS-ove škole istraživačkog novinarstva su studenti i oni koji su nedavno završili novinarstvo ili srodne studije, kao i novinari kojima nedostaju istraživačke veštine. Izabrali smo njih 20 od ukupno 84 prijavljena kandidata. Da pohađaju našu školu motivisala ih je uglavnom želja da menjaju društvo nabolje kroz profesionalno istraživačko novinarstvo. Neki već imaju teme kojima bi da se bave kao istraživači ali ne i dovoljno znanja kako da to urade.

07. sep 2020.

Tek objavljen izveštaj o kvalitetu vazduha za 2019. godinu Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) osim starih problema – PM čestica koje direktno štete zdravlju – pokazuje da se među glavnim zagađujućim materijama nalazi i gas sumpor-dioksid. Zbog njega je Bor 13 puta prošle godine i zvanično bio opasan po zdravlje ljudi. Podaci upućuju i da je u 2019. poboljšan rad mernih stanica u zemlji, čime je procenat relevantnih podataka skočio sa 48% na 85%.

25. avg 2020.

Set zakona koji bi strože kažnjavao vršnjačko nasilje i one koji ga zataškavaju, poznatiji kao Aleksin zakon, već godinama se ne usvaja. Aleksina majka Dragana Janković smatra da se problem nasilja u školama ne rešava, te da će uskoro biti potrebne još strože kazne od onih koje je ovaj set zakona predvideo.

24. avg 2020.

Nakon pisanja CINS-a o tome da je RFZO doneo odluke da sa firmom Second Cycle sklopi dva sporazuma za nabavku PCR testova i reagenasa, vrednih oko 58 miliona dinara, ova institucija je objavila da su u jednoj od te dve odluke pogrešili cifre. Tako se ispostavilo da je vrednost ovih nabavki skoro duplo veća – oko 109 miliona dinara. Na moguću grešku novinari CINS-a su RFZO-u ukazivali tokom pisanja teksta, ali nam je tada odgovoreno da greške u odluci nema.

19. avg 2020.

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) je u julu sa firmom Second Cycle sklopio sporazume u vrednosti od oko 58 miliona dinara (bez PDV) za nabavke testova na koronu i reagenasa. Ova firma, koja se ranije bavila i prodajom sredstava za poboljšanje proizvodnje jaja, od marta ima novu vlasnicu – nekadašnju odbornicu SPS-a u Mionici Draganu Zeman. Više o ovom poslu i kompaniji nismo mogli da saznamo ni od RFZO, ni od nekadašnjeg i sadašnjeg vlasnika. Na adresi na kojoj je firma bila registrovana tokom sklapanja sporazuma nisu se nalazili, a promenili su je tek nakon što su novinari CINS-a bili da je posete.

15. avg 2020.

Brojne reakcije na CINS-ovu bazu Koliko košta poslanik i jedan demanti govore samo o jednom – da moramo češće i u većem broju da pozivamo funkcionere na transparentnost i odgovornost.

14. avg 2020.

Posmatrački timovi Zaštitnika građana koji su pratili julske proteste ispred Narodne skupštine o dešavanjima sa terena nisu sačinjavali službene beleške jer je tu praksu ukinuo zaštitnik građana Zoran Pašalić. On za CINS navodi da službene beleške „usporavaju postupak”, i nepotrebno unose „emotivni utisak posmatrača”. Umesto u službene beleške, zapažanja njegovih timova biće uneta u generalni izveštaj u kome se faktografski navodi događaj, ko mu je prisustvovao, počinioci i epilog. Bivši ombudsman Saša Janković kaže da je vođenje službenih beleški o nadzoru ranije bilo obavezno jer je reč o jednoj od najvažnijih službenih radnji.

07. avg 2020.

Prijavite se na CINS školu istraživačkog novinarstva do kraja avgusta!