20. jan 2022.

„Nešto manje od milion i po građana ne zna u realnom vremenu kakav vazduh udiše. Reč je o stanovnicima mesta sa preko 50 hiljada stanovnika u kojima nema takozvanog automatskog merenja kvaliteta vazduha, već se ono vrši manuelno ili se uopšte ne vrši“, kaže za CINS nekadašnji načelnik u Agenciji za zaštitu životne sredine Dejan Lekić.

13. jan 2022.

Nikola Kovačević, gradski funkcioner protiv koga se vodi prekršajni postupak jer nije carini prijavio sliku Paje Jovanovića, mesecima se ne pojavljuje na suđenju. CINS otkriva kako je u međuvremenu promenjen sudija nakon što je ukazao da Kovačević izbegava sud, kao i kakvu ulogu je imao „prijatelj iz BIA“ kada je Kovačević zaustavljen na aerodromu.

22. dec 2021.

Senat Univerziteta u Beogradu doneo je odluku da se doktorska disertacija ministra finansija Siniše Malog poništi zbog neakademskog ponašanja. Ovo je drugi put da Senat poništava sporni doktorat, nakon što je prva takva odluka ukinuta jer je Upravni sud pronašao procesni nedostatak. Odluka Senata je očekivana, ocenjuju sagovornice CINS-a iz akademske zajednice, ali ne isključuju mogućnost da se Mali ponovo žali.

16. nov 2021.

Žiri koji dodeljuje nagradu Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo dodelio je prvu nagradu novinarki CINS-a Dini Đorđević za serijal tekstova o zagađenju vazduha u Srbiji. Novinari CINS-a Teodora Ćurčić i Stefan Marković posebno su pohvaljeni za bazu „Koliko košta poslanik?“.

16. nov 2021.

Sudski postupak protiv kineske kompanije Ziđin zbog prekomernog zagađenja vazduha u novembru 2019. i januaru 2020. dobio je konačni epilog. Privredni apelacioni sud u Beogradu odredio je kaznu od milion dinara.

10. nov 2021.

Podaci koje je CINS dobio iz 21 zdravstvene ustanove pokazuju koliko je vakcinisanih i nevakcinisanih među hospitalizovanim i umrlim kovid pacijentima.

30. okt 2021.

U nameri da istraži procese koji se vode zbog ugrožavanja sigurnosti kroz pretnje na internetu najvišim državnim funkcionerima, policajcima, advokatima i novinarima, CINS poziva ljude koji su od početka 2018. do danas zbog tog krivičnog dela privođeni, pozivani na razgovor u policiju ili se protiv njih vodila istraga ili sudski postupak da popune upitnik u tekstu.

22. okt 2021.

Dok pišem ove redove, Srpska napredna stranka (SNS) proslavlja svoj 13. rođendan. Simbolično, planiraju da posade 13 sadnica u parku kod Ušća. Međutim, naše istraživanje je pokazalo kako iza naprednjaka neće ostati samo sadnice, već će se pored drveća uzdizati i nekretnine koje su stekli od promene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti (koji je strankama omogućio da kupuju nekretnine i parama iz budžeta) do danas.

18. okt 2021.

Akademija Evropske radiodifuzne unije (EBU Academy) u saradnji sa iskusnim novinarima i urednicima vas poziva na trening iz osnova istraživačkog novinarstva.