19. okt 2020.

Iz rezervata prirode Uvac su i ranije upozoravali na preletanja helikoptera kojim se ugrožava zaštićena vrsta beloglavih supova, ali je ovaj problem zanemarivan sve dok u avgustu nije „eksplodirao“ u javnosti. I dok se letovi iznad ovog mesta nastavljaju neometano, Direktorat civilnog vazduhoplovstva najavljuje zabranu, ali još uvek ne dostavlja podatke o odgovornima.

07. okt 2020.

„Pre svega ovakav sistem od našeg grada stvara panoptikon, po ugledu na projekat zatvora iz 18. veka. To znači da građani konstantno imaju osećaj da su nadzirani, a da nisu ni sigurni da li je tako. Ovo umnogome menja način na koji se ponašaju jer odjednom postaju izuzetno svesni svega što rade i zbog toga se osećaju manje slobodno“ – kaže za CINS Danilo Krivokapić, direktor Share fondacije.

02. okt 2020.

Upravni sud u Beogradu presudio je da Ministarstvo životne sredine mora ponovo da odluči o žalbi investitora male hidroelektrane Zvonce na rešenje kojim mu se zabranjuje izvođenje radova.

02. okt 2020.

Za zagađenje u Boru u novembru 2019. i januaru 2020. odgovorni su kompanija Ziđin Bor Koper i jedan od njenih rukovodilaca, presudio je Privredni sud u Zaječaru u julu uz ukupne novčane kazne od 450.000 dinara. Presuda nije konačna jer su obe strane uložile žalbe – poslednju reč daće Privredni apelacioni sud u Beogradu.

30. sep 2020.

Navodi da je Dragan Todorović, bivši prvi čovek policije u Senti, pritiskao svoje kolege kako bi sprečio oduzimanje i vratio oružje Radetu Šeferu, nisu ispitivani tokom istrage protiv njega, pokazuje dokumentacija do koje je došao CINS. Istraga je protiv Todorovića vođena zbog propusta koji su prethodili masakru u kojem je Šefer 2015. godine ubio šest osoba u bačkim selima Martonoš i Orom. O pritiscima tužilaštvo nije ispitalo ni Zlatka Božovića, bivšeg komandira ove policijske stanice, koji sada prvi put u javnosti o tome govori za CINS.

28. sep 2020.

Poverenik za informacije od javnog značaja doneo je rešenje u kome nalaže Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) da novinarima CINS-a dostavi podatke o medicinskoj opremi koju je ova institucija nabavila od 12. marta do sredine aprila 2020. Ukoliko RFZO ne postupi po rešenju, Poverenik će izvršenje sprovesti prinudnom merom, odnosno ovoj instituciji biće izrečena novčana kazna.

14. sep 2020.

Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, postao je u avgustu suvlasnik firme Crni Vrh Power koja planira izgradnju vetroelektrane Crni vrh na teritoriji Žagubice, Bora i Majdanpeka, saznaje CINS. Kako smo ranije pisali, Petrović je već godinama u poslu sa malim hidroelektranama, a samo u 2019. godini država je od hidroelektrana povezanih sa njim otkupila struju u visini od 2,3 miliona evra.

10. sep 2020.

Među polaznicima ovogodišnje CINS-ove škole istraživačkog novinarstva su studenti i oni koji su nedavno završili novinarstvo ili srodne studije, kao i novinari kojima nedostaju istraživačke veštine. Izabrali smo njih 20 od ukupno 84 prijavljena kandidata. Da pohađaju našu školu motivisala ih je uglavnom želja da menjaju društvo nabolje kroz profesionalno istraživačko novinarstvo. Neki već imaju teme kojima bi da se bave kao istraživači ali ne i dovoljno znanja kako da to urade.

07. sep 2020.

Tek objavljen izveštaj o kvalitetu vazduha za 2019. godinu Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) osim starih problema – PM čestica koje direktno štete zdravlju – pokazuje da se među glavnim zagađujućim materijama nalazi i gas sumpor-dioksid. Zbog njega je Bor 13 puta prošle godine i zvanično bio opasan po zdravlje ljudi. Podaci upućuju i da je u 2019. poboljšan rad mernih stanica u zemlji, čime je procenat relevantnih podataka skočio sa 48% na 85%.