AktuelnoDoktorati

Siniša Mali se žalio na odluku FON-a

15. nov 2019.
Ministar Siniša Mali; foto: Ministarstvo finansija
Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je za CINS da je i ministar finansija Siniša Mali podneo žalbu na odluku FON-a kojom mu je krajem oktobra izrečena javna osuda zbog neakademskog ponašanja prilikom pisanja doktorata.

Ivanka Popović potvrdila je za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) da je Rektoratu podneto pet žalbi iz akademske zajednice. Žalbu su podneli profesor Dušan Teodorović, koji ju je podneo u ime grupe od preko 200 nastavnika i profesora, kao i Predrag Simonović, profesor sa Biološkog fakulteta. Podnete su i žalbe profesorki sa Geografskog fakulteta, Vesne Miletić Stepanović i Ljubice Rajković kao i doktora Alekseja Tarasjeva sa Instituta za biološka istraživanja Siniša Stanković.

Sve te žalbe su objedinjene u jednu koju je rektorka Popović, prema njenim rečima, predala Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu 8. novembra.

Međutim, na odluku Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu se žalio i Siniša Mali.

„Moram da kažem da su naknadno stigle i tri žalbe u ime kandidata. Njegova lična i dve od strane njegovih opunomoćenika” – otkriva za CINS rektorka Ivanka Popović.

Popović nije mogla da nam kaže više o sadržaju žalbi koje su podnete. Ona je apelovala na javnost i medije da budu suzdržani dok se ne donese konačna odluka.

„Verujte mi, svi želimo da se ova stvar završi zato što je ovo jedna situacija koja opterećuje Univerzitet, opterećuje javnost i važno je da to prevaziđemo i idemo dalje” – kaže ona.

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta bi trebalo do 22. novembra da donese odluku o spornom doktoratu ministra Malog.

Podsetimo, Nastavno-naučno veće FON-a donelo je krajem oktobra odluku da usvoji izveštaj Etičke komisije tog fakulteta i predloži meru javne osude Siniše Malog zbog delova neakademskog ponašanja. Ipak, Veće nije glasalo o plagijatu iako je nekoliko članova to tražilo.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano