BAZA: Koliko košta poslanik?

15. jun 2020.
Narodna skupština
402
poslanika
1,4
milijarde
Period
2016-2020.

„Koliko košta poslanik” je baza podataka Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) o troškovima narodnih poslanika od 2016. do 2020 godine.

U bazi su dostupne informacije o platama, poslaničkim dodacima, isplatama za gorivo do Beograda i smeštaj u glavnom gradu, službena putovanja u državi i inostranstvu za 402 poslanika koji su tokom četiri godine prodefilovali kroz skupštinsku salu. CINS je podatke dobio od Narodne skupštine Republike Srbije putem Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Baza je pretraživa prema imenu i prezimenu, stranci i mestu prebivališta poslanika, a informacije su dostupne pojedinačno po godinama i ukupno za sve četiri godine.

LEGENDA:
Plata (neto): osnovne plate za rad u Narodnoj skupštini
Poslanički dodatak (neto): dodatak na platu u vrednosti 40% plate
Smeštaj u Beogradu (neto): zakup stana ili hotel za poslanike koji žive van Beograda
Naknada za odvojen život od porodice (neto): dodatak za poslanike kojima Skupština plaća stan u Beogradu; u porodicu spadaju bračni partner i maloletno dete
Korišćenje svog automobila (neto): novac za gorivo, amortizaciju i naknadu za vožnju automobila za poslanike koji putuju u Beograd zbog rada u Skupštini
Parking: parking za vozila poslanika u tri javne garaže u Beogradu
Službeni put u inostranstvo: Prevoz, smeštaj, dnevnice i ostali troškovi za službena putovanja van zemlje
Službeni put u zemlji: Prevoz, smeštaj i dnevnice za službena putovanja u zemlji

Celu bazu možete preuzeti OVDE.

Uslovi za prenošenje sadržaja iz baze: potrebno je da navedete da ste informacije preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije / CINS, uz link ka bazi podataka. Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Projekat je realizovan uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Holandije.

Povezano

21. avg 2023.
Prošle godine je kroz Narodnu skupštinu, u dva saziva, prošlo više od 400 poslanika za čije je plate i troškove isplaćeno skoro 400 miliona dinara, pokazuje analiza CINS-a. Koliko je svako od poslanika „koštao“ u 2022. godini, pogledajte u nastavku.
08. mar 2022.
Ko je „najskuplji“ poslanik u 2021. godini, ko je najviše trošio na službena putovanja u Srbiji i u inostranstvu, a ko na gorivo za dolazak u Skupštinu, pročitajte u novom istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo Srbije.
27. okt 2020.
Trećina novoizabranih poslanika koji su bili i u prošlom sazivu parlamenta nije prijavila novac koji je dobila za korišćenje svog automobila za dolaske na sednice ranijih godina. Iako je 2016. Agencija za sprečavanje korupcije zbog ovoga kaznila upozorenjem Zorana Babića, institucije kojima je tražila dalje provere to do danas nisu uradile. Praksa neprijavljivanja ovakvih prihoda se nastavila, za šta bivši član Odbora Agencije, osim namere, "krivi" i neznanje poslanika.
24. okt 2020.
Za naknade za dolazak poslanika do Narodne skupštine sopstvenim kolima, za iznajmljivanje stanova u Beogradu, smeštaj i put u inostranstvo i zemlji, je od 2016. do 2020. godine izdvojeno 402 miliona dinara. CINS otkriva da nema kontrole nad time kako poslanici koriste novac za gorivo i smeštaj, što otvara mogućnost za malverzacije. Bivši poslanici i stručnjaci smatraju da bi rešenje bilo formiranje posebnog tela koje bi kontrolisalo poslanike.