AktuelnoDoktorati

Doktorat Malog opet na FON-u, profesor koji je otkrio plagijat razočaran

15. jul 2019.
Siniša Mali, foto: Ministarstvo finansija
Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu odlučio je da vrati Fakultetu organizacionih nauka (FON) osporenu doktorsku disertaciju Siniše Malog - na ponovno odlučivanje. Profesor Raša Karapandža kaže za CINS da Odbor nije u stanju da ustanovi plagijat

Odbor za profesionalnu etiku zaključio je na današnjoj sednici da je mišljenje Stručne komisije FON-a o doktoratu Siniše Malog „nepotpuno, nejasno i kontradiktorno”, zbog čega Odbor ne može da donese konačnu odluku. Umesto toga predmet je vraćen FON-u na ponovno odlučivanje, uz rok od 60 dana.

 

Odgovor da li je Siniša Mali plagirao doktorat javnost čeka mesecima, a problem je prepušten Odboru Univerziteta nakon što je više od 100 profesora i docenata tražilo da se rad proglasi plagijatom, a četiri žalbe su i formalno uložene. Deo žalbe su i novi dokazi o plagiranju koje je profesor Raša Karapandža objavio na sajtu Peščanika.

 

Akademik Dušan Teodorović jedan je od preko 100 profesora i docenata Beogradskog univerziteta koji su podržali žalbu u slučaju doktorata Siniše Malog; foto: CINS

Karapandža je razočaran odlukom Odbora, za koju kaže da je doneta nakon više od pet godina, 14 glasanja različitih komisija i nastavno-naučnih veća.

„Vrhovni etički organ našeg vodećeg univerziteta nije u stanju da ustanovi da li je kopiranje od reči do reči više od 60 stranica teksta bez citiranja, kopiranje gotovo svih ilustracija, pa čak i stila slova koje je Siniša Mali počinio – plagijat.“


Dekan FON-a je prethodno, u februaru 2019, formirao Stručnu komisiju koja je uradila analizu doktorata i zaključila da nije plagiran u dovoljnoj meri da bi bio osporen.

Komisija je pronašla da je u samo dva od 126 slučajeva Mali pravilno upotrebio znake navoda, kao i da je u jednom poglavlju doktorata bez citiranja preuzeo oko 4.500 reči. Iako je zaključak da se u doktoratu nalazi 6.97% plagiranog teksta drugih autora, Nastavno-naučno veće FON-a je početkom maja usvojilo stručnu analizu koja daje pozitivno mišljenje na rad Siniše Malog, zbog čega su tražili da mu se odobri doktorska titula. Ova odluku Veća danas je poništena.

 

Pročitajte detalje odluke komisije FON-a o kom Nastavno-naučno veće treba ponovo da odluči:

 

 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano