Tragovi

„Tragovi“ su prvi istraživački podkast serijal u Srbiji.

Sezona 1 – Zao čas

3. maj bio je dan kada je sve stalo. Kada se sve promenilo. U ovoj sezoni prvog istraživačkog narativnog podkast serijala u Srbiji „Tragovi“, govorimo o masovnom ubistvu u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, kao i o masovnom ubstvu u Malom Orašju i Duboni koje se dogodilo samo dan kasnije.

Istražujemo kako je došlo do toga, kakve su veze između ova dva ubistva, da li su mogla da budu sprečena, da li sistem nije zakazao ili ipak jeste, šta će biti sa ubicama i kako se sa gubicima danas nose porodice ubijenih, ali i mi kao nacija.

Kroz istraživanje vas vodi Stefan Marković

Sve epizode

12. dec 2023.

Zao čas – Epizoda 5: Ožiljci

Nakon dva masakra, nizale su mere, odluke i saopštenja. U finalnoj epizodi donosimo priču o tome kako je sistem reagovao na tragedije i kakav je bio odgovor društva na njih. Kakvo je bilo izveštavanje medija? Podignuta je optužnica protiv Kostinog oca i majke, ali i protiv Uroša Blažića iz Dubone. Da li su predložene kazne adekvatne? Da li je i ko, pružio ruku podrške porodicama ubijenih i kako se oni nose sa svime?
12. dec 2023.

Zao čas – Epizoda 4: Kraj nastave

Nakon 3. maja, škole više nisu bile bezbedno mesto. U ovoj epizodi vraćamo se u Ribnikar pre ubistva i tražimo odgovore na pitanja kako funkcioniše školski sistem u Srbiji. Da li je neko u školi mogao da primeti da se Kosta priprema za nešto zlokobno? Da li su se škole promenile nakon ubistva? Čemu služe školski psiholog i pedagog? A donosimo i priču o čuvaru Draganu iz Ribnikara kojeg su sva deca volela.
12. dec 2023.

Zao čas – Epizoda 3: Čaure

Nakon ubistva u Malom Orašju, Uroš Blažić se nije zaustavio. Svojoj krvavi pir nastavio je u obližnjoj Duboni, gde je ubio još troje mladih ljudi. Ali odakle Urošu Blažiću automatska puška, pištolj i bombe? Kako je znao da puca? Kako je sa druge strane Kosta iz Ribnikara znao da koristi oružje i kako je legalno sa ocem pucao u streljani? Donosimo priču o tome koliko nelegalnog oružja uopšte ima u Srbiji, a koliko legalnog i da li je adekvatna kontrola naoružanja.
12. dec 2023.

Zao čas – Epizoda 2: Uranak

Dok je Srbija tugovala zbog ubistva u Ribnikaru, desila se nova tragedija. Dvadesetjednogodišnjak Uroš Blažić je iz automatske puške i pištolja pucao u mladiće i devojke u Malom Orašju. U ovoj epizodi pokušavamo da pronađemo vezu između ovog i masovnog ubistva u Ribnikaru, razgovaramo sa porodicama ubijenih i istražujemo koji su sve propusti sistema.
12. dec 2023.

Zao čas – Epizoda 1: Treći maj

Treći maj bio je dan kada je sve stalo. Tog dana je jedan trinaestogodišnjak naoružan pištoljima i molotovljevim kokteilma ušao u školu Vladislav Ribnikar i ubio devet učenika i čuvara te škole. U ovoj epizodi, vratićemo se u dan koji je potresao čitavu zemlju i to iz ugla roditelja koji su tada izgubili decu i kojima se život zauvek promenio.
08. dec 2023.

Zao čas – Najava

Podkast „Tragovi“ je prvi istraživački podkast serijal u Srbiji. U prvoj sezoni „Zao čas“ govorimo o masovnom ubistvu u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, kao i o masovnom ubistvu u Malom Orašju i Duboni koje se dogodilo samo dan kasnije. Istražujemo kako je došlo do toga, kakve su veze između ova dva ubistva, da li su mogla da budu sprečena, da li sistem nije zakazao ili ipak jeste, šta će biti sa ubicama i kako se sa gubicima danas nose porodice ubijenih, ali i mi kao nacija.