AktuelnoDoktorati

Doktorat Siniše Malog: Nova odluka ne stavlja tačku na proces

23. jul 2021.
Ministar Siniša Mali; foto: Ministarstvo finansija
Odlukom da se odbiju žalbe Siniše Malog i odlazeće rektorke beogradskog Univerziteta Ivanke Popović postupak je samo vraćen FON-u na ponovno odlučivanje, a ne i završen, kako su to preneli provladini mediji. Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava u penziji, za CINS kaže da dekan ovog fakulteta sada treba da donese odluku o izricanju mere Malom, ali da ne očekuje da će on to i uraditi.

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu odbacio je 9. jula žalbu odlazeće rektorke Ivanke Popović i ministra finansija Siniše Malog na odluku Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka (FON) iz oktobra 2019. godine. Tadašnjom odlukom je Malom izrečena javna osuda zbog neakademskog ponašanja prilikom izrade doktorata, što je prethodilo njegovom kasnijem poništavanju jer je u pitanju plagijat.

Iako su provladini mediji ovu informaciju preneli senzacionalno, odnosno kao da je Siniša Mali „pobedio“ i da je proces praktično završen, profesorka prava u penziji Vesna Rakić Vodinelić za CINS kaže da to nije tačno. Prema njenim rečima, ovo je samo izvršenje odluke Upravnog suda kojom se dekanu FON-a daje rok od 30 dana da izrekne meru Siniši Malom zbog utvrđenog neakademskog ponašanja.

„Dakle, situacija je potpuno ista, ništa se nije promenilo u odnosu na odluku Upravnog suda, jedino što je sada dekan dobio rok da to uradi. E sad, da li će on to uraditi ili ne, to ja ne mogu da kažem.“

Rakić Vodinelić dodaje da, prema Zakonu o opštem upravnom postupku, ako dekan Milija Suknović ne postupi u roku, smatra se da je odbio da izrekne bilo kakvu meru zbog čega se može žaliti na njegovo nepostupanje, što bi značilo nastavak postupka.

„Ja nekako naslućujem da on neće postupiti po tome, dosadašnje njegovo ponašanje je bilo takvo, on jednostavno ćuti“, zaključuje ona.

Nije poznato da li je Suknović dobio tu odluku i da li planira da po njoj postupi, jer nije odgovarao na pozive i poruke novinarke CINS-a. Na pozive nije odgovorila ni rektorka Ivanka Popović.

Ako ti se dopada ova priča, podrži CINS!

Kako je CINS ranije pisao, više članova Nastavno-naučnog veća FON-a je tražilo da se glasa o plagijatu Malog, kao i da se u odluci o javnoj osudi doda da je prekršen član Kodeksa profesionalne etike koji se odnosi na plagiranje, ali je Suknović ove zahteve ignorisao.

Siniša Mali je doktorat pod nazivom „Kreiranje vrednosti kroz proces restruktuiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i ostvarni rezultati u Srbiji” odbranio na FON-u 2013. godine. Prve sumnje u plagijat pojavile su se u julu 2014. godine, kada je Raša Karapandža, profesor sa Evropske škole za biznis iz Nemačke, na sajtu Peščanika objavio da je Mali uzimao delove teksta iz tuđih doktorskih disertacija i naučnih članaka, Vikipedije i sa sajta Agencije za privatizaciju.

Nakon toga krenuo je proces koji traje godinama.

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu je 21. novembra 2019. utvrdio neakademsko ponašanje „jer je u delu disertacije doslovno preuzimao tekstove odnosno cele pasuse iz tekstova drugih autora, bez navođenja imena tih autora“.

Na osnovu ove ocene je Senat Univerziteta u Beogradu, u decembru iste godine, jednoglasno poništio doktorat.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivica
Ivica
09 dec 2021 13:42

Hoce li Iko makar krivicno odgovarati?

Tagovi

Povezano