AktuelnoDoktorati

Siniši Malom i zvanično poništen doktorat

12. dec 2019.
Sednica Senata Univerziteta u Beogradu; foto: CINS
Senat Univerziteta u Beogradu jednoglasno je poništio doktorat Siniše Malog, potvrdivši rešenje Odbora za profesionalu etiku.

„Poništava se diploma o stečenom naučnom zvanju doktora nauka koju je Siniša Mali stekao odbranom doktorske disertacije pod nazivom „Kreiranje vrednosti kroz proces restruktuiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i ostvarni rezultati u Srbiji” na Fakultetu organizacionih nauka 2013. godine”.

Ovako glasi početak odluke koju je usvojio Sentat Univerziteta na današnjoj sednici.

Nakon pet godina sporni doktorat trenutnog ministra finansija našao se na sedmoj tački dnevnog reda sednice Senata kada je i zvanično proglašen plagijatom.

Rektorka Ivanka Popović je po otvaranju ove tačke pozvala Senat da realizuje rešenje Odbora za profesionalnu etiku.

„Odbor je odradio svoj posao, sada je red i da Senat uradi svoj”, izjavila je rektorka Popović.

Nakon jednoglasne potvrde rešenja Odbora, odluka Senata je konačna i protiv nje stranka može pokrenuti upravni spor pred nadležnim sudom.

Podsetimo da je Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu 21. novembra preinačio odluku Nastavno – naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka kojom je predloženo da se Malom izrekne mera javne osude, a zatim je utvrdio neakademsko ponašanje pri izradi doktorske disertacije, kako je tada navedeno u saopštenju „jer je u delu disertacije doslovno preuzimao tekstove odnosno cele pasuse iz tekstova drugih autora, bez navođenja imena tih autora.“

Ovakvo rešenje je zatim Odbor prosledio Senatu Univerziteta koji ju je danas potvrdio.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
4 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nenad Trifunović
Nenad Trifunović
13 dec 2019 12:23

Konačno da se jedna ugledna institucija Srbije uspešno suprostavi Vučićevoj bahatoj mafijaškoj vlasti, što daje nadu da za Srbiju ima nade da se otrgne iz ralja obaveštajnih zapadnih slużbi i njihove kvislinške vlasti. Nadajmo se da je ovo samo početak urušavanja piramide ološa koja tiraniše Srbiju.

Laka
Laka
13 dec 2019 18:51

Znaci Sinisa je prevarant

Coyote Nervosius
Coyote Nervosius
30 jun 2020 17:25

Nemaju pojma …. zahtevam da sve doktorske,magistarske i svršene studentske radove izvrše reviziju …. inače su delovali politički … usmereno protiv određene osobe, a ne kao mehanizam.

Ljiljana Biocina
Ljiljana Biocina
01 jul 2020 18:28

AKO JE NA OSNOVU TE TITULE IMAO I MATERIJALNU KORIST , TREBA VRATITI IZNOS SA ODGOVARAJUCOM KAMATOM.

Povezano

20. apr 2023.
Stručna komisija Filološkog fakulteta u Beogradu ispitivaće da li je savetnica premijerke i nekadašnja direktorka Službenog glasnika Jelena Trivan plagirala svoj doktorat, saznaje CINS.
22. dec 2021.
Senat Univerziteta u Beogradu doneo je odluku da se doktorska disertacija ministra finansija Siniše Malog poništi zbog neakademskog ponašanja. Ovo je drugi put da Senat poništava sporni doktorat, nakon što je prva takva odluka ukinuta jer je Upravni sud pronašao procesni nedostatak. Odluka Senata je očekivana, ocenjuju sagovornice CINS-a iz akademske zajednice, ali ne isključuju mogućnost da se Mali ponovo žali.
23. jul 2021.
Odlukom da se odbiju žalbe Siniše Malog i odlazeće rektorke beogradskog Univerziteta Ivanke Popović postupak je samo vraćen FON-u na ponovno odlučivanje, a ne i završen, kako su to preneli provladini mediji. Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava u penziji, za CINS kaže da dekan ovog fakulteta sada treba da donese odluku o izricanju mere Malom, ali da ne očekuje da će on to i uraditi.
23. jun 2021.
Upravni sud u Beogradu je poništio odluku Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu da je doktorat ministra finansije Siniše Malog plagijat. Odluka je vraćena Odboru na ponovno odlučivanje.