AktuelnoDoktoratiFunkcioneri

Privatni univerziteti: Doktorati Stefanovića i Tabaković nesporni, za Šapićev niko neće u komisiju

06. feb 2020.
Nebojša Stefanović, Jorgovanka Tabaković, Aleksandar Šapić; foto: MUP, Beta, N1; kolaž: CINS
Privatni univerziteti na kojima su Nebojša Stefanović, Jorgovanka Tabaković i Aleksandar Šapić stekli doktorate već godinama ignorišu optužbe da je reč o plagijatima. I dok Union tvrdi da u Šapićevom slučaju niko neće da bude u komisiji koja bi proveravala postojanje plagijata, za Megatrend i Educons osporavanja doktorata Stefanovića i Tabaković ravna su neistini.

Funkcionerima poput guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković, predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića i ministara Siniše Malog i Nebojše Stefanovića godinama unazad osporavana su doktorska zvanja. Uz pomen njihovih doktorskih disertacija često je išla etiketa plagijat. Samo jedna od tih priča dobila je epilog – doktorat Siniše Malog Univerzitet u Beogradu proglasio je ništavnim prošle godine.

Za razliku od te odluke, doktorat predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića odbranjen na Univerzitetu Union pod znakom pitanja je od 2014. godine, kada ga je grupa autora na sajtu Peščanik optužila za plagijat. Iako je doktorirao na Fakultetu za poslovni i industrijski menadžment u Gornjem Milanovcu 2012. godine, Šapić za doktora nauka do sada nije promovisan.

Rektorka Uniona Gordana Vukelić izjavila je za Centar za istraživačko novinarstvo u Srbiji (CINS) da taj univerzitet već godinama ne može da oformi komisiju koja bi utvrdila postojanje plagijata u Šapićevom doktoratu.

„Kolege prosto neće da budu članovi komisije. Univerzitet sve čini, u smislu da kontaktiramo kolege. Davno je formirana jedna komisija koja se rasformirala, to je bilo pre pet, šest godina. Od tada nisam dobila nijednog člana komisije. Ne dva, ne tri, nego nijednog”, naglasila je Vukelić.

Iako je i doktorat ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića osporavan u javnosti, za rektora Megatrenda Miću Jovanovića doktorski rad ministra policije „apsolutno je regularan, bolji od mnogih drugih”.

„To su utvrdile dve komisije. Jedna je bila komisija Megatrend univerziteta, druga je bila neutralna, nezavisna, sastavljena od tri člana sa državnih univerziteta. Dakle, nedvosmisleno je utvrđeno da plagijata nema”, ocenio je Jovanović za CINS.

Sredinom 2019. opozicioni Savez za Srbiju objavio je da je podneo krivične prijave protiv ministra, ali i odgovornih na Megatrendu, zbog falsifikovanja dokumenata o fakultetskom obrazovanju. Prema Jovanovićevim rečima, Megatrend nema informaciju da se protiv njih vodi postupak, te da ih niko od istražnih organa nije zvao.

„Krivičnu prijavu te vrste može da podnese svaki penzioner, vaš komšija, moj komšija, to može svako da podnese. To je podneo Boško Obradović, Savez za Srbiju ili Đilas, oni imaju prava na to, ja mogu da kažem da to aspolutno nema veze sa istinom”, kazao je on.

Ni iz Univerziteta Educons ne smatraju da je bilo neakademskog ponašanja pri izradi doktorata guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković koji je odbranila na Fakultetu za uslužni biznis ovog univerziteta u Sremskoj Kamenici 2011. godine.

„Što se tiče doktorske disertacije gospođe Tabaković, još pre četiri godine smo dali zvanično saopštenje. Proverom je utvrđeno da je postupak za odbranu disertacije u potpunosti ispoštovan”, ističe se u pisanom odgovoru koji je CINS-u uputio Educons.

U odgovoru Educonsa novinarki CINS-a je poručeno i da bi oni voleli da „cenjeni kapacitet istraživačkog novinara” usmeri na istraživanje kako je ovaj univerzitet u kratkom vremenu uspeo da postigne „veoma zapažene rezultate u svom radu koji tangiraju sve bitne meinstrimove visokog obrazovanja”.

Podsetimo, CINS je još 2016. godine pisao kako u doktoratu Jorgovanke Tabaković postoji značajan broj prepisanih pasusa bez pravilnog navođenja izvora. Takođe, u nekim slučajevima kopirani su čitavi paragrafi ili poglavlja, uz unošenje minimalnih izmena, poput korišćenja reči „otuda“ umesto „s toga“ na početku rečenice, dok je ostatak sadržaja identičan. Autori nisu citirani, a uglavnom nisu navođeni ni u spisku korišćene literature.

 

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
3 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mr X
Mr X
07 feb 2020 16:50

Cela nam je vlast plagijat. Plagiraju strane zakone,ali standard ostaje made in Srbija.

Duje
Duje
28 mar 2020 16:32

Nije vredno proveravati neke papire sa ništavnih univerziteta.
Tako nešto prolazi samo u državnoj upravi. Ajde nađi posao kod „privatnika“ s ovim! Pa ne bi te hteli čak ni oni koji su bliski vlasti.
Tako da – ne upoređujte neuporedivo, Beogradski univerzitet i Union, Megazrend i slične privatne firme za obrazovanje.

gaga
gaga
26 jan 2021 19:36

Znam kako je Šapić završavao master studije na FMMSP-u. Radila sam u studentskoj službi. I ne samo on.

Povezano

20. apr 2023.
Stručna komisija Filološkog fakulteta u Beogradu ispitivaće da li je savetnica premijerke i nekadašnja direktorka Službenog glasnika Jelena Trivan plagirala svoj doktorat, saznaje CINS.
22. dec 2021.
Senat Univerziteta u Beogradu doneo je odluku da se doktorska disertacija ministra finansija Siniše Malog poništi zbog neakademskog ponašanja. Ovo je drugi put da Senat poništava sporni doktorat, nakon što je prva takva odluka ukinuta jer je Upravni sud pronašao procesni nedostatak. Odluka Senata je očekivana, ocenjuju sagovornice CINS-a iz akademske zajednice, ali ne isključuju mogućnost da se Mali ponovo žali.
23. jul 2021.
Odlukom da se odbiju žalbe Siniše Malog i odlazeće rektorke beogradskog Univerziteta Ivanke Popović postupak je samo vraćen FON-u na ponovno odlučivanje, a ne i završen, kako su to preneli provladini mediji. Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava u penziji, za CINS kaže da dekan ovog fakulteta sada treba da donese odluku o izricanju mere Malom, ali da ne očekuje da će on to i uraditi.
23. jun 2021.
Upravni sud u Beogradu je poništio odluku Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu da je doktorat ministra finansije Siniše Malog plagijat. Odluka je vraćena Odboru na ponovno odlučivanje.