AktuelnoFinansiranje medija

Mitrovićevim firmama država ponovo odložila plaćanje milionskog poreskog duga

19. maj 2021.
Vlasnik Pinka Željko Mitrović; Foto: Beta/ Miloš Miškov
Firmama u vlasništvu Željka Mitrovića odloženo je plaćanje poreskog duga u ukupnom iznosu od oko 35,6 miliona dinara, pokazuju podaci sa APR-a i zapisnici Poreske uprave do kojih je došao CINS. Ovo nije prvi put da država Mitrovićevim firmama odlaže vraćanje dugova, a iz Poreske uprave za CINS kažu da su informacije oko uslova reprograma tajna.

Dokumentacija do koje je došao Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pokazuje da Media Prime Time, registrovana za proizvodnju i emitovanje televizijskog programa, duguje oko 7,8 miliona dinara poreza od čega je skoro polovina kamata. Iz zapisnika o stanju poreskog duga vidi se da ova Mitrovićeva firma nije plaćala doprinose i poreze na zarade i neke od prihoda, ali i autorska prava za koja je najviše dugovala – oko 1,1 milion dinara. Pink International Company je za ovaj dug, kao sredstvo obezbeđenja, založila ukupno sedam vozila koje je Poreska uprava procenila na skoro 10 miliona dinara. Među založenim putničkim vozilima našle su se četiri Škode i jedan Hymer, ali i dva teretna marke Volkswagen.

Mitrović: Reč je o sitnim obavezama mrtvih firmi

Željko Mitrović je nakon objave ovog teksta odgovorio Centru za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) i rekao da je u pitanju nekoliko malih kompanija koje ne rade više od 10 godina:

„Imaju neke sitne obaveze, nalaze se u procesu likvidacije. Ja sam ih osnovao i ne želim da budu likvidirane, a da ostane neki neizmireni dug, tako da je Pink preuzeo obaveze uz regularan zakonski reprogram“.

On je istakao da su te obaveze nastale pre 2012. godine i da se radi o relativno malim dugovanjima. Njegov komentar pročitajte na linku.

Napomena: Ova informacija uneta je u tekst 20.05.2021. u 10:26 časova.

Za drugu Mitrovićevu firmu, United Food, čija je pretežna delatnost proizvodnja kakaoa, čokolade i drugih konditorskih proizvoda, Poreska uprava je u decembru prošle godine utvrdila da duguje 16,6 miliona dinara. Reč je uglavnom o porezu na dobit, a od te cifre 2,3 miliona predstavlja kamata na dug.

Za vraćanje ovog dugovanja Pink je založio 12 vozila za koje je Poreska uprava procenila da ukupno vrede oko 20,6 miliona dinara. Reč je takođe o teretnim i putničkim vozilima, ali i o dva autobusa.

U ugovorima o jemstvu između Pinka i ove dve firme iz februara 2021. piše da će se poreski dugovi plaćati na 24 jednake mesečne rate.

Na pitanja CINS-a pod kojim uslovima su firmama odobreni reprogrami, da li one poštuju dogovorene uslove odnosno redovno otplaćuju dugove i tome slično, iz Poreske uprave odgovaraju da je reč o tajni:

„Svaki dokument, informacija, podatak ili druga činjenica o poreskom obvezniku do kojih se došlo u poreskom, prekršajnom, predistražnom ili sudskom postupku, smatraju se i čuvaju kao tajni podatak“.

Kako CINS saznaje, više od 11 miliona dinara za porez duguje još jedna Mitrovićeva firma – Pink Digital System. Firma je danas u likvidaciji, a bavila se proizvodnjom DVD i kompakt diskova. Prema podacima sa sajta Agencije za privredne registre (APR), Pink je kao osiguranje da će dug biti vraćen založio devet putničkih vozila ukupne vrednosti oko 13,9 miliona dinara.

Željko Mitrović nije odgovorio CINS-u zbog čega je tražio odlaganje ovih poreskih dugova, da li je još nekoj njegovoj firmi omogućen reprogram zbog duga Poreskoj upravi i druga pitanja.

Ovo nije prvi put da država Mitroviću odlaže vraćanje poreskih dugova. CINS je 2019. pisao kako je Poreska uprava za četiri godine omogućila Pinku da dug od oko 1,52 milijarde dinara plati na 93 rate.

Pored toga, TV Pink je tih godina pod nepoznatim uslovima dobijala novac od državne Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI). Podaci do kojih je došao CINS pokazali su da je Pink od ove Agencije u periodu od 2014. do 2017. dobio najmanje 1,28 milijardi dinara kredita za izvoz.

 

Podsećamo i da je Pink 2014. godine, dok mu je Poreska uprava omogućavala reprograme dugova, oprostio tabloidu Informeru oko 380 hiljada evra kroz ogromne popuste za oglašavanje, o čemu je CINS već pisao. Takođe, ta televizija je za reklame i Tešku reč, emisiju koju je vodio vlasnik i urednik ovog tabloida Dragan Vučićević, Informeru u pet meseci 2014. godine platio nešto više od 95 miliona dinara, odnosno oko 820 hiljada evra. Dok je omogućavala reprograme poreskih dugova Pinku, osnovanost ovih poslova Poreska uprava nije proveravala, pokazalo je istraživanje CINS-a.

 

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano