InfografikFinansiranje medija

Država Pinku odložila plaćanje preko 1,52 milijarde duga

18. sep 2019.
Željko Mitrović, vlasnik Pinka; foto: Beta/Dragan Gojić
Osim što je dobila priliku da oko 1,52 milijarde dinara poreskog duga plati na rate, televizija Pink je istovremeno dobila od države najmanje 1,28 milijardi dinara kredita za izvoz.
 

U nefer utakmici sa nezavisnim medijima, ova provladina televizija godinama ima povlašćen tretman, nekad bez obzira na propise.

Pink je godinama uspevao da odloži plaćanje poreza pa je tako Poreska uprava za četiri godine omogućila reprograme duga na ukupno 93 rate, pokazuju podaci do kojih je došao Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Ružičasta televizija je dugovala 231,2 miliona dinara u martu 2012, kada je sa Poreskom upravom potpisala sporazum da plati porez na šest rata. Nešto više od godinu dana kasnije, u junu 2013, novi dogovor je omogućio Pinku da 705,01 miliona dinara plati kroz 15 rata.

Do oktobra 2014. TV Pink je napravila novi dug prema državi, ovog puta 197,5 miliona dinara čije plaćanje je odloženo na 12 rata. Još jedno odlaganje televizija je dobila u martu 2016. za dug od 389,1 miliona dinara koji ima obavezu da izmiri u čak 60 rata.

Po kojim kriterijumima je Poreska uprava odlučila da odlaže plaćanje duga Pinku nije poznato, s obzirom na to da je ova državna institucija godinama odbijala da dostavi novinarima CINS-a sklopljene ugovore.

Pored toga, TV Pink je godinama dobijala novac od državne Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI), takođe pod nepoznatim uslovima. Istraživanje CINS-a pokazuje da su ova televizija i AOFI u više navrata ugovorili kredite za izvoz, ali od AOFI nisu stigle informacije po kojim kriterijumima i šta tačno Pink izvozi, a da je vredno državne pomoći.

CINS je ipak među podacima o zalogama TV Pink pronašao ugovore o kreditu i garanciji iz 2014. – godine u kojoj je Pink dugovao porez državi, iako je jedan od uslova za garancije i kredite potvrda o izmirenim poreskim obavezama.

Čitajte više OVDE.

 

Realizovano u sklopu:

Autor:

Ostavi komentar

avatar
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
miodragzokiBAKAtomkarloMILISAV Recent comment authors
  Prati  
najnoviji najstariji sa najviše glasova
Obavesti me o
MILISAV
Guest
MILISAV

Največi ubica i trovač srpstva i omladina PINK

tomkarlo
Guest
tomkarlo

Zna da piše zahteve, ali sabira rate i dugove kao đak prvak.

BAKA
Guest
BAKA

A JA MOJIH PAR HILJADA POREZA DA NE PLATIM NA VREME KAZNA BI BILA 50.000!
SLABO SE GLEDAJU RIJALITIJI, SVELO SE NA PONAVLJANJE PSOVACINA I POMERANJE JORGANA, A SLICNOG IMA I U DOMACIM SERIJAMA, NE MORA DA SE GLEDAJU DUBREETA OD RIJALITI PROGRAMA.

zoki
Guest
zoki

Ova drzava propada…sa ovakvima…

miodrag
Guest
miodrag

Pa kako neće da mu odlože plaćanje kada je klempo čupavi postao glavni šerif u Srbiji, još postao glavni doktor promašio profesiju.

Tagovi

Povezano

Send this to a friend