InfografikFinansiranje medija

Država Pinku odložila plaćanje preko 1,52 milijarde duga

18. sep 2019.
Željko Mitrović, vlasnik Pinka; foto: Beta/Dragan Gojić
Osim što je dobila priliku da oko 1,52 milijarde dinara poreskog duga plati na rate, televizija Pink je istovremeno dobila od države najmanje 1,28 milijardi dinara kredita za izvoz.
 

U nefer utakmici sa nezavisnim medijima, ova provladina televizija godinama ima povlašćen tretman, nekad bez obzira na propise.

Pink je godinama uspevao da odloži plaćanje poreza pa je tako Poreska uprava za četiri godine omogućila reprograme duga na ukupno 93 rate, pokazuju podaci do kojih je došao Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Ružičasta televizija je dugovala 231,2 miliona dinara u martu 2012, kada je sa Poreskom upravom potpisala sporazum da plati porez na šest rata. Nešto više od godinu dana kasnije, u junu 2013, novi dogovor je omogućio Pinku da 705,01 miliona dinara plati kroz 15 rata.

Do oktobra 2014. TV Pink je napravila novi dug prema državi, ovog puta 197,5 miliona dinara čije plaćanje je odloženo na 12 rata. Još jedno odlaganje televizija je dobila u martu 2016. za dug od 389,1 miliona dinara koji ima obavezu da izmiri u čak 60 rata.

Po kojim kriterijumima je Poreska uprava odlučila da odlaže plaćanje duga Pinku nije poznato, s obzirom na to da je ova državna institucija godinama odbijala da dostavi novinarima CINS-a sklopljene ugovore.

Pored toga, TV Pink je godinama dobijala novac od državne Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI), takođe pod nepoznatim uslovima. Istraživanje CINS-a pokazuje da su ova televizija i AOFI u više navrata ugovorili kredite za izvoz, ali od AOFI nisu stigle informacije po kojim kriterijumima i šta tačno Pink izvozi, a da je vredno državne pomoći.

CINS je ipak među podacima o zalogama TV Pink pronašao ugovore o kreditu i garanciji iz 2014. – godine u kojoj je Pink dugovao porez državi, iako je jedan od uslova za garancije i kredite potvrda o izmirenim poreskim obavezama.

Čitajte više OVDE.

 

Realizovano u sklopu:

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
6 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MILISAV
MILISAV
30 okt 2019 17:05

Največi ubica i trovač srpstva i omladina PINK

tomkarlo
tomkarlo
31 okt 2019 16:48

Zna da piše zahteve, ali sabira rate i dugove kao đak prvak.

BAKA
BAKA
02 dec 2019 16:51

A JA MOJIH PAR HILJADA POREZA DA NE PLATIM NA VREME KAZNA BI BILA 50.000!
SLABO SE GLEDAJU RIJALITIJI, SVELO SE NA PONAVLJANJE PSOVACINA I POMERANJE JORGANA, A SLICNOG IMA I U DOMACIM SERIJAMA, NE MORA DA SE GLEDAJU DUBREETA OD RIJALITI PROGRAMA.

zoki
zoki
20 apr 2020 22:06

Ova drzava propada…sa ovakvima…

miodrag
miodrag
20 apr 2020 22:09

Pa kako neće da mu odlože plaćanje kada je klempo čupavi postao glavni šerif u Srbiji, još postao glavni doktor promašio profesiju.

jahta
jahta
17 maj 2021 09:52

vidi se da je pink u problemima, mala im ova jahta…

https://www.reddit.com/r/serbia/comments/nbs22s/lagani_parti%C5%A1a_sa_%C5%BEexom/

Tagovi

Povezano