AktuelnoFinansiranje medija

Mitrović o odlaganju poreskog duga: Reč je o sitnim obavezama mrtvih firmi

19. maj 2021.
Vlasnik Pinka Željko Mitrović; foto: Beta/ Dragan Gojić
Nakon što smo objavili da je Poreska uprava odložila plaćanje poreskog duga firmama u vlasništvu Željka Mitrovića u iznosu od oko 35,6 miliona dinara, Mitrović je objasnio da je reč o „mrtvim” kompanijama koje ne posluju više od 10 godina, kao i da te obaveze izmiruje jer ne želi da ostavi nijednu finansijsku mrlju u poslovnoj istoriji.

Firmama u vlasništvu Željka Mitrovića odloženo je plaćanje poreskog duga u ukupnom iznosu od oko 35,6 miliona dinara, objavio je danas Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS). Reč je o firmama Pink Digital System koja je u likvidaciji, Media Prime Time i United Food, a kao garanciju da će dugove vratiti založeno je više vozila Mitrovićeve firme Pink International Company (Pink). Ovo nije prvi put da država Mitrovićevim firmama odlaže vraćanje poreskih dugova, o čemu je CINS već pisao.

Nakon objave današnjeg teksta Mitrović je za CINS rekao da je u pitanju nekoliko malih kompanija koje ne rade više od 10 godina:

„Imaju neke sitne obaveze, nalaze se u procesu likvidacije. Ja sam ih osnovao i ne želim da budu likvidirane, a da ostane neki neizmireni dug, tako da je Pink preuzeo obaveze uz regularan zakonski reprogram“.

On je istakao da su te obaveze nastale pre 2012. godine i da se radi o relativno malim dugovanjima.

„To radim jer mislim da je važno da ni u dalekoj poslovnoj istoriji ne ostavim nijednu finansijsku grešku ili mrlju“, dodao je Mitrović.

Na pitanje zašto ih smatra „mrtvim“ kompanijama kad je Media Prime Time na kraju 2020. bila u dobitku od 805.000 dinara, a United Food 2015. Bambiju prodala žvake Stars, Mitrović odgovara da to znači da nemaju nikakvog prometa i ponavlja da ne posluju više od 10 godina.

„Dobit je verovatno formirana iz nekih starih nenaplaćenih potraživanja, znači ne samo da su mrtve već i zaboravljene, nemaju ni zaposlene ni poslovanje“.

Mitrović je naveo i da Pink više ne duguje za porez, jer je pre nekoliko meseci ta firma isplatila i sve reprograme. Dodaje da je moguće da je još jednoj ili dvema firmama odobren reprogram poreskog duga, ali da su sve u procesu likvidacije.

 

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jugosloven
Jugosloven
21 maj 2021 10:23

Šta drugo očekivati od takvog prevaranta, bavio se piraterijom u setimo se da je spalio unajmljeni studio u današnjem domu kulture Vlada Divljan, a tadašnjem univerzitetu Braća Stamenković koji je osigurao u Londonu i nakon naplate osiguranja (po njegovim rečima) niče imperija. Upravna zgrada na Dedinju i kompleks studija u Šimanovcima, dakle preko noći od unajmljenog studija do imperije preko noći, čudi me da su svi zaboravili taj period. Sada blati Đilasa, a dok je Điki bio na vlasti bio je suvlasnik Žeksove firme.

Tagovi

Povezano