AktuelnoCOVID-19Osnovne škole

UPITNIK: Školovanje po IOP-u u doba korone

16. apr 2020.
CINS istražuje kako se sprovodi IOP; foto:CINS
U Centru za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) poslednjih šest meseci radimo na istraživanjima problema u osnovnim školama, poput vršnjačkog nasilja i finansijskih malverzacija. U vreme virusa korona smatramo da je naš posao da istražimo kako rade škole i tokom vanrednog stanja. Kroz ovaj upitnik smo se fokusirali na problem realizacije nastave po Individualnom obrazovnom planu (IOP), u osnovnim i srednjim školama, sa obzirom na to da se radi o deci kojoj je potrebna dodatna podrška u tekućoj nastavi na daljinu. U pitanju je anonimna anketa namenjena roditeljima i starateljima đaka u osnovnim i srednjim školama u Srbiji koji pohađaju nastavu po IOP-u. Molimo Vas da upitnik popunite do 22. aprila i podelite ga sa drugima.

Anketa se odnosi na đake osnovnih i srednjih škola u Srbiji i uključuje sva tri Individualana obrazovna plana –  IOP1, IOP2 i IOP3. Rok za popunjavanje je sreda, 22. april, do ponoći. Upitnik je anoniman i možete ga popuniti ovde:

Svi koji žele da o ovoj temi razgovaraju direktno sa novinarkama CINS-a koje će se ovim problemom dalje baviti, molimo da se jave na broj telefona: 062 10 39 472 putem Signala, Vibera ili WhatsApp-a. CINS neće objaviti nijedan lični podatak bez Vaše saglasnosti.

Rezultati upitnika ukazuju na probleme

Tokom vanrednog stanja neke škole nisu organizovale nastavu za decu sa poteškoćama u učenju, tvrde roditelji koji su se putem ovog upitnika javili CINS-u, iako su to morale da urade. Od 98 đaka čiji su nam se roditelji javili, svaki sedmi bio je uskraćen za nastavu.

Tamo gde se takozvana nastava po individualnom obrazovnom planu (IOP) odvijala bilo je mnogo problema – pojedini nastavnici nisu slali zadatke, deca nisu dobijala adekvatne materijale, nedostajali su tehnički uslovi da prate nastavu, a roditelji zameraju i što rad dece sa stručnim licima nije nastavljen, makar online. Bilo je i pojedinih svetlih primera.

O rezultatima ankete i ličnim iskustvima u IOP nastavi tokom korone koja su roditelji podelili sa nama čitajte OVDE.

Napomena: Ove izmene naknadno su unete u tekst 19.5.2020.

CINS se mesecima unazad bavi problemima u osnovnim školama, najvećim delom na osnovu anonimnog upitnika koji je sproveden krajem prošle godine. Najveća pomoć tada došla je od roditelja koji su ukazali na goruće probleme u školama. Ova istraživanja su uveliko u toku, ali je njihovo objavljivanje odloženo zbog novonastale vanredne situacije.

U vreme pandemije nastavili smo da se bavimo temama iz oblasti obrazovanja – pisali smo o psihološkoj podršci koja se pruža đacima, roditeljima i nastavnicima za vreme sprovođenja nastave kod kuće, uticaju SMS poruke o italijanskom i španskom scenariju na decu, kao i problemima u nabavci higijenskih sredstava u školama pre nego što su zatvorene za rad. 

Sve naše tekstove o problemima u školama možete pronaći OVDE.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano