AktuelnoCOVID-19Osnovne škole

Porukom o italijanskom i španskom scenariju plašili i decu

02. apr 2020.
SMS poruka koju je Krizni štab poslao svim korisnicima MTS mreže; foto: CINS
Uznemirujuća SMS poruka Kriznog štaba u kom se govori o dramatičnoj situaciji i „italijanskom i španskom scenariju“ stigla je i maloletnicima, potvrdilo je za CINS više roditelja. Ovakve poruke mogu izazvati anksioznost i panične napade kod dece, smatra psiholog sa kojom je CINS razgovarao.

Dan „najgori za Srbiju“ od kada je registrovan virus korona, kako je opisao direktor Klinike za infektivne bolesti Goran Stevanović, završio se u istom tonu – korisnicima MTS mreže u kasnim satima stigao je uznemirujući SMS:

„Situacija je dramatična. Približavamo se scenariju iz Italije i Španije. Molimo vas da ostanete kod kuće. Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19“.

Nekima je poruka stigla sutradan, a SMS su dobili i maloletnici – đaci osnovnih i srednjih škola koji imaju mobilne telefone i u njima MTS karticu.

Roditelji više maloletnika ovo su potvrdili za CINS, ali su, zbog svoje bezbednosti, odlučili da ostanu anonimni. Zbog toga je CINS sumirao utiske dece, koje su nam roditelji preneli.

Reakcije su bile različite – neki su smatrali da je poruka „glupa“ i „bespotrebna“, drugi su se uplašili kada su videli da se spominje „italijanski i španski scenario“, a neka deca nisu reagovala.

Jedan od naših čitalaca (identitet poznat redakciji) kaže da je poruka za decu bila zastrašujuća zato što su njegova deca dovoljno velika da razumeju šta je smrt.

„Srećom moja deca imaju 063 pa nisu dobila to, ali su videla poruku na majčinom telefonu. Deca su preplašena. I sa TV-a se obraćaju ljudi koji otvoreno prete.“

Cilj poruke nije bio da se širi panika, već da se spreči širenje infekcije, rekla je na jučerašnjoj konferenciji za novinare zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” Darija Kisić Tepavčević.

„Krizni štab je u dogovoru sa mobilnim operaterima poslao poruku da bi došao i do one grupe građana koji ne gledaju televiziju, koji nemaju internet i kojima je to osnovni način komunikacije“, navodi ona.

Da poruka nije mogla da izazove paniku i strah tvrdila je na konferenciji i Ivana Stašević Karličić, direktorka psihijatrijske bolnice „Laza Lazarević“.

Međutim sa tim se ne slaže Mirjana Marković, psiholog u Centru za dečiju psihologiju. Kako je rekla za CINS i sama je dobila poruku, koja joj je delovala prilično uznemirujuće.

Kod dece ona može da bude okidač za neka uznemirujuća stanja, kaže Marković:

„Deca mogu da osete anksioznost i da imaju panične napade. To je nešto što se dešava vrlo često, i dešava se u ovoj situaciji“.

Marković potvrđuje da reakcije mogu biti različite, i da više faktora utiče na njih, ali da je odgovornost Kriznog štaba da ima u vidu ko će sve dobiti ovu poruku.

Iz Kriznog štaba Vlade Srbije nisu želeli da odgovore na ovo pitanje CINS-a, dok iz Ministarstva omladine i sporta do objave teksta nije stigao komentar na to što je ova poruka stigla i maloletnim licima.

Iako više puta pitani, lekari na konferenciji Kriznog štaba nisu objasnili na osnovu kojih podataka se građani upozoravaju na ova dva scenarija.

Izostao je i konkretan odgovor na pitanje šta tačno znače italijanski i španski scenario. Ove dve države u vrhu su po broju zaraženih i preminulih od virusa korona. I u Italiji i u Španiji je zaraženo više od 100.000 stanovnika, dok broj preminulih svakodnevno raste – u Italiji broj preminulih premašuje 13.000, a u Španiji je od virusa preminulo 10.003 stanovnika.

 

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Deki
Deki
03 apr 2020 19:09

Mogli su da stave da nebi doslo do tog scenarija a ne da nam dazi…dete do 17,18 g shvatice da ostanu kuci da ne gledaju mrtve po ulici, ala su nam psiholozi, uzas..za ove sa tv od 18 vec ih znaju ko sarlatane a oni se plase da ne pobiju ljude da bi zadovoljili ego i da sa sizofrene strane ne kazu evo, jel ima mrtvi.
4 nedelje mi kuburimo i ispod smo npr kine gde su vratili normalno stanje.
Uzas
Vratite decu u klupe ne pravite debile zatvorite granice zbog ulaza zaraze.
Neka postuju ustav, to niko od predsednika nije prekrsio u svetu.
Mala smo mi zemlja za svetske mocnike i za eksperiment i za bilo sta.

Tagovi

Povezano