AktuelnoCOVID-19Osnovne škole

U borbi protiv korone neke osnovne škole traže sapune i ubruse od roditelja

13. mar 2020.
Učenici Osnovne škole Branko Ćopić; foto: osbrankocopic.edu.rs
Nakon što su prvi slučajevi korona virusa registrovani u Srbiji, Ministarstvo prosvete pozvalo je škole da pojačaju brigu o higijeni, navodeći da nema potrebe za prekidom nastave. CINS saznaje da neke škole nisu bile spremne za ovakvu situaciju, te da se dovijaju ne bi li obezbedile sapune i druga higijenska sredstva. Iako danas tvrde da su obezbeđeni, neki direktori su pomoć tražili i od roditelja.

„Nije istina da u školama nema sapuna, već je istina da 12 puta dnevno prosečno moramo da dopunjemo te sapune. Dakle, samo želim da vam kažem šta je prava istina, svidelo se to nekom ili ne”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u sredu 11. marta govoreći o korona virusu i mogućem zatvaranju škola.

Prvi slučaj u Srbiji registrovan je 6. marta, a broj je nastavio da raste, te u ovom trenutku Srbija broji 31 zaraženog. Vlada Srbije je zabranila okupljanja u zatvorenom javnom prostoru kada ona podrazumevaju boravak više od 100 ljudi, zbog čega su otkazane mnoge predstave, koncerti, zabranjene posete domovima za stare i tome slično.

Sa druge strane, prema podacima Zavoda za statistiku iz 2018. godine, samo osnovne škole u Srbiji pohađa preko pola miliona učenika. Ipak, potrebe za prekidom rada škola nema, smatraju u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Umesto toga, osnovnim i srednjim školama je poslata „obavezujuća preporuka” u kojima se, između ostalog, od škola traži da redovno čiste dvorišta, učionice, podove, vrata i klupe, kao i da snabdevaju toalete, učionice i trpezarije sapunom.

Međutim, kako Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) saznaje, najmanje nekoliko osnovnih škola na teritoriji Beograda i jedna u Novom Sadu zamolili su roditelje učenika da u školu donesu potrebna sredstva.

Jedan od primera je Osnovna škola Sveti Sava u Lazarevcu, gde je roditeljima u sredu, 11. marta, rečeno da deca ponesu sapune i maramice.

Roditelji, javite nam kakvo je stanje u Vašoj školi

Ukoliko smatrate da higijena u osnovnoj školi Vašeg deteta nije odgovarajuća, ili se nešto značajno promenilo ovih dana, kao i ako želite da pohvalite nivo higijene i pristupa škole, pozivamo Vas da nam se javite na broj telefona: 062 10 39 472 putem Signala, na Viber ili WhatsApp. Možete nam uputiti i imejl na adresu office@cins.rs.

Dragan Lukić, direktor škole, objašnjava da je to bilo samo za prvu pomoć te da u školama sada ima sapuna:

„Imamo sredstva, nego su onaj prvi dan učiteljice preventivno prenele deci da ko može ponese sapun. Međutim, stigao je inače kontigent tečnog sapuna tako da je sve to obezbeđeno i čuvamo automate pošto su deca ranije imala običaj da ih razbiju. Tetkice su non-stop uz mokre čvorove, uz dozere“.

Obezbeđenje higijensko-tehničkih uslova je obaveza škole, navodi se u propisima koji regulišu osnovnoškolsko obrazovanje, a direktori su odgovorni da sprovode mere visokog nivoa higijene.

Svesna toga, Osnovna škola Branko Ćopić u beogradskom naselju Vidikovac uvela je posebne mere. Ulaz je zabranjen svima osim roditeljima i učenicima, a škola je obezbedila dezinfekciona sredstva.

Direktorka ove škole, Snežana Kitanović, rekla je za CINS da trenutno ima sapuna i toalet papira za sve učenike, ali samo zato što je iskoristila sav novac predviđen za održavanje škole do kraja kalendarske godine.

„Obratili smo se Gradu i opštini za pomoć oko dalje nabavke tih sredstava za higijenu“, dodaje Kitanović. Ukoliko oni ne pomognu, kaže da će se obratiti Ministarstvu prosvete kako bi prekinula nastavu.

I pored toga, roditelji su dobili molbu da deci svakodnevno pakuju vlažne i papirne maramice i flašicu sa vodom za piće kako istu ne bi pili sa česama iz ruku, navodi se na sajtu ove škole.

Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) kaže da joj je logično da škole moraju da se snađu kako znaju i umeju jer nemaju novca za ova sredstva. Taj problem, ističe, postoji od ranije:

„Najveći broj škola u Srbiji kuburi sa materijalom za higijenu, i to nema veze sa školama. To, kao i uvek u Srbiji, ima veze sa novcem. Ako donesete meru, vi morate da znate da ta mera iziskuje određena finansijska sredstva. Morate da znati da škole nemaju ta sredstva, ne mogu da ih pribave”.

Slično je, mada ne javno, traženo u Osnovnoj školi Branko Radičević na Novom Beogradu. Kako saznajemo, roditelji dece jednog odeljenja od početka školske godine donose ubruse za ruke i sapun u školu, a sada im je rečeno da pošalju još ubrusa. Direktorka ove škole Suzana Lipić za CINS tvrdi da škola ima dovoljno sredstava za higijenu i da nije bila upoznata da je od roditelja traženo da nešto donesu.

Za nestašicu nije kriva samo korona

Problemi u vezi sa higijenom nisu novi, pokazuju podaci koje je CINS do sada prikupio od roditelja učenika osnovnih škola u Beogradu. Na loše uslove i nedostatak sredstava više puta je ukazivano kroz upitnik koji su roditelji popunjavali.

„Nabavka sapuna ne postoji, nego su roditelji zamoljeni da u 21.veku donose isti u školu.”

„Uslovi su nehigijenski, šolje zapušene, bravice na većini kabina razvaljene, posudice za sapun takođe”, navodi se u nekim od poruka koje su stigle na adresu CINS-a.

„To je onda ona (učiteljica/nastavnica) odradila na svoju ruku, to nije tačno. Mi smo sve po uputstvu Vlade Srbije nabavili”, navodi Lipić.

Roditelji su zamoljeni da donesu neka od sredstava za higijenu i u jednu novosadsku školu – OŠ Kosta Trifković.

„Bitno je da se učenici pridržavaju svih mera koje su im predočene kao i da roditelji svojoj deci dodatno obezbede vlažne maramice ili gel za dezinfekciju ili sapunčić (mali), obične papirne maramice. Deca i odrasla lica sa temperaturom, koja kašlju ili kijaju ili drugim zdravstvenim problemima, treba da se jave svom lekaru i da ne dolaze u školu”, stoji u elektronskoj poruci u koju je CINS imao uvid.

Milan Spasojević, direktor ove škole, objasnio je za CINS da je dopis trebalo roditeljima da skrene pažnju šta oni da rade, pre svega da objasne deci o čemu je reč, ne dižu paniku i obezbede im higijenska sredstva, te da oni koji mogu pomognu školu, jer, kako kaže, „uvek ima potrebe“ pomoći školu.

Spasojević dodaje da im je juče iz pokrajinske Vlade traženo da dostave informaciju o količini sredstava za dezinfekciju, tečnog sapuna, ubrusa koji im je potreban za jedan mesec, kako bi dobili pomoć iz robnih rezervi.

Šta škole treba da rade

Kao mere prevencije od korona virusa, Ministarstvo prosvete je pozvalo škole da dodatno povedu računa o higijeni. To podrazumeva sledeće:

više

 

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jovana
Jovana
14 mar 2020 09:51

To nije nista novo i ne desava se samo sad u vreme pandemije vec je to uobicajena praksa. Roditelji kupuju papirne ubruse, vlazne maramice, sapune, wc papir oduvek. Dete mi je 4. Razred osnovne skole u Novom Sadu i od kad je krenulo u skolu, a i dok je islo u vrtic roditelji su donosili sredstva za higijenu.

Tagovi

Povezano