AktuelnoOsnovne škole

Rezultati CINS ankete „Šta da istražujemo o osnovnim školama“

04. jan 2020.
Osnovna škola Petar Petrović Njegoš; foto: CINS
CINS objavljuje rezultate ankete sprovedene krajem decembra na osnovu koje će zasnovati svoje istraživačke priče o problemima u osnovnim školama. Najviše ste glasali za teme vršnjačkog nasilja, sumnje na finansijske nepravilnosti u školama, zloupotreba položaja direktora.

Kroz veliki broj prikupljenih prijava na sajtu, putem društvenih mreža, kroz fokus grupe i nakon razgovora sa roditeljima i zasposlenima u školama, u poslednjih mesec i po dana 2019, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je formulisao šest tema za buduće istraživanje o problemima u osnovnim školama.

Da bismo omogućili da izaberete teme za tri istraživačke priče, pokrenuli smo anketu. Tokom pet dana (22-26. decembar), čitaoci su putem našeg sajta i društvenih mreža mogli da glasaju za teme koje smatraju da treba da detaljnije istražimo.

Najviše glasova pristiglo je putem upitnika na sajtu – 1.196. Shodno ukupnim rezultatima (sajt i mreže) najviše ljudi želi da istražimo vršnjačko nasilje, zatim sumnje na finansijske nepravilnosti u školama – probleme sa javnim nabavkama i tome slično, kao i zloupotreba položaja direktora (donošenje odluka mimo procedura).

Imajući u vidu sve glasove koji su pristigli rang lista izgleda ovako:

CINS se zahvaljuje svima koji su glasali i tako nam pomogli da razumemo koje vas teme najviše zanimaju. Novinarke CINS-a će od januara do maja 2020. godine objaviti tri istraživačke priče i više manjih tekstova o problemima u osnovnim školama, među kojima će biti i teme koje ste izabrali putem ove ankete.

Deo sadržaja objavićemo i na osnovu individualnih prijava za koje smo procenili da su u javnom interesu.

Dosadašnja analiza prijava i podataka koje je CINS prikupio u direktnim razgovorima pokazuje da osnovne škole zahtevaju pažnju istraživačkih novinara, jer su deca konstantno izložena problemima koje roditelji ne mogu da reše, a prosvetni radnici zarobljeni u sistemu koji ima brojne manjkavosti.

Roditelji koji su nam se do sada obratili uglavnom iskazuju bes i razočaranje jer su već pokušali sami da reše probleme, većina u saradnji sa školom odnosno direktorima, pedagozima, psiholozima i nastavnicima, a nekolicina se obraćala i Ministarstvu prosvete. Neki su pokušali da pomognu naše istraživanje upućivanjem na korisne linkove sa potencijalno korisnim statističkim podacima.

 

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
2 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nastavnik
Nastavnik
06 jan 2020 20:15

Nadam se da ćete uzeti u obzir i primedbe koje se tiču vašeg, inače vrlo tendecioznog, izbora tema na osnovu kojih ste sproveli anketiranje..

Teodora Ćurčić
Admin
Teodora Ćurčić
08 jan 2020 19:03
Odgovor za  Nastavnik

Poštovani,

Mi nismo sami navodili probleme. Ovo su problemi koje su nam prijavljivali građani u prethodnom periodu i zato smo ih izdvojili po ovim temama. Ukoliko Vi imate ili znate za konkretan problem koji nije naveden, molim Vas da nam prosledite više informacija i mi ćemo proveriti te navode. Možete nam pisati na office@CINS.rs.

Hvala što ste se uključili!

Pozdrav, Teodora

Tagovi

Povezano