AktuelnoCOVID-19Osnovne škole

Otvoren SOS telefon za psihološku pomoć deci, roditeljima i nastavnicima

23. mar 2020.
Uveden SOS telefon kao psihološka podrška; foto: CINS
Zbog stresa prouzrokovanog virusom korona, od 23. marta je počela sa radom SOS linija putem koje roditelji, učenici i prosvetni radnici mogu da se obrate psiholozima i pedagozima, kao i obučenim savetnicima. Sagovornice CINS-a kažu da je ovakva linija dobrodošla, ali da pomoć mogu naći i na drugim mestima.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da od 23. marta zaposleni u prosveti, roditelji i učenici mogu da dobiju psihosocijalnu podršku putem SOS linije 0800-200-201. Telefon je dostupan svakog radnog dana od 9 do 14 časova, a cilj ove mere je prevencija i umanjenje stresa u situaciji vanrednog stanja.

„Svi učenici, roditelji i zaposleni u ustanovama obrazovanja i vaspitanja, koji smatraju da im je potrebna pomoć i podrška, osnaživanje u prevazilaženju problema, stresa i anksioznosti u uslovima vanrednog stanja i epidemije mogu pozvati broj 0800 200-201“, navodi se u saopštenju.

Savete će davati psiholozi, pedagozi i savetnici, ukupno njih 22. Savetnici se rotiraju svakog radnog dana i, ukoliko postoji potreba, upućuju na linije Ministarstva zdravlja, Linije za prevenciju suicida i posebne linije za roditelje i decu do 18 godina Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu. Pored toga, zaposleni zaduženi za zaštitu od nasilja 9-14 časova pružaju podršku i superviziju savetnicima.

Ova linija prethodno je služila za prijavu nasilja u školama i podršku učenicima.

Gordana Plemić, direktorka Udruženja RODITELJ, smatra da je svaki telefon, svaka besplatna pomoć, dobrodošla u ovim situacijama.

„Ovo je svima nama nešto novo i nepoznato, sigurno da kod roditelja postoji veliki nivo straha, kako za sebe, tako i za decu naravno, u ovim situacijama kada ne možemo ni normalno da se krećemo ni da funkcionišemo“, rekla je Plemić za CINS.

Još jedan info centar za roditelje

Udruženje RODITELJ iz Beograda otvorilo je info centar za nedoumice u vezi sa roditeljstvom u doba pandemije. Građani Srbije se mogu javiti putem imejla info@roditelj.org ili kontakt strane.

„Neke odgovore ćemo imati odmah, druge ćemo potražiti u saradnji sa relevantnim organizacijama i državnim organima, ukoliko bude moguće, i postaviti ih na sajtu i našim kanalima društvenih mreža: Facebook, Twitter i Instagram“, saopštilo je Udruženje.

Pitanja će biti objavljena anonimno kako bi odgovori pomogli svima.

Napomena: Ova informacija uneta je u tekst 24.3.2020.

Psihološka podrška je posebno potrebna, smatra ona, velikom broju samohranih roditelja, koji možda nemaju mogućnost da sa nekim pored sebe porazgovaraju.

Plemić najavljuje da će i Udruženje u toku nedelje uključiti online savetovalište, gde će psiholozi biti dostupni roditeljima sa problemima, strahovima ili nedoumicama.

„Do juče su deca išla u školu i provodila vreme tamo, tamo uče i dolaze kući da rade domaći, a sada je nekako sve na roditelju, da moraju da obave i deo posla koji su radili u školi“, objašnjava Plemić.

Kaže da je zadovoljna podrškom škole, Viber i drugim grupama sa nastavnicima, a isto su joj rekli i drugi roditelji.

Nevenka Kraguljac iz Pedagoškog društva Srbije se slaže da su roditelji, učenici i nastavnici pod većim pritiskom, te da ovakva linija može biti od koristi da se ublaže tenzije:

„Nemaju svi dovoljno dobre uslove za život, nemaju prostora dovoljno, pritom različite odnose imaju u porodici i to iziskuje jako mnogo veština da bi se sada 24 sata funkcionisalo odlično“.

Roditelji, s druge strane, treba da imaju vremena da rade svoj posao, kaže Kraguljac, a pritisak je veći i na prosvetne radnike jer pored svojih porodica i potreba sada imaju zadatak da pomognu deci i roditeljima.

Ona dodaje da ovaj broj ne treba zloupotrebljavati i zvati za svaki problem, jer postoje i druge opcije:

„Čim se oseti pojačana nervoza i čim ste preplavljeni problemom koji imate, jer od preplavljenosti vi u stvari ne vidite izlaz, možda popričati pre svega sa ukućanima, pa popričati svakako sa nekim odgovornim iz škole. (…) Ima psiholoških saradnika i u školama i u psihološkim grupama koje nude pomoć, poput Društva psihologa i Pedagoškog društva Srbije, UNICEF-a, a ako to nije dovoljno onda se tek obratiti (SOS) telefonu.“

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

20. feb 2023.
Šta je tokom korone država kupovala, od koga i za koliko novca, građani do danas nisu saznali, iako su predstavnici vlasti najavljivali da će im položiti račune. CINS je došao do jednog od ugovora vrednog 64 miliona evra koji pokazuje kako su poslovi sklapani i kako je Vlada skrajnula Zakon o javnim nabavkama.
21. dec 2021.
Naš čaj Diabetin može da zameni tablete ili insulin istog momenta, ali se to ne preporučuje, već treba polako smanjivati terapiju. Ovako je u telefonskom razgovoru novinarki CINS-a preporučen čaj Diabetin protiv dijabetesa. Ono što nije rečeno je da za dijabetes nema leka, i da nagli prekid terapije može da ozbiljno ugrozi već narušeno zdravlje.
10. nov 2021.
Podaci koje je CINS dobio iz 21 zdravstvene ustanove pokazuju koliko je vakcinisanih i nevakcinisanih među hospitalizovanim i umrlim kovid pacijentima.
17. sep 2021.
Firma Moskito ADV godinama sarađuje sa Srpskom naprednom strankom, a nedavno je po hitnom postupku od Grada Beograda dobila posao informisanja građana o vakcinaciji. Za konkurenciju je imala samo svog dugogodišnjeg poslovnog partnera.