AktuelnoEnergetika

Supruga Zvonka Veselinovića ušla u posao sa Nikolom Petrovićem

27. jul 2021.
Nikola Petrović, Foto: Milan Obradović/Beta
Ljiljana Božović, supruga Zvonka Veselinovića, otkupila je udeo firme od Nikole Petrovića, kuma predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i tako ušla u posao sa solarnom energijom, otkriva CINS.

Inženjerska firma Storenergy iz Kragujevca osnovana je pre šest godina i bavi se razvojem tehnologija u vezi sa solarnom energijom. Firma je nekoliko puta promenila vlasništvo, poslednji put u julu ove godine, kada je Nikola Petrović prodao 25% udela u vlasništvo ove firme supruzi Zvonka Veselinovića, Ljiljani Božović. Prema ugovoru o prenosu vlasništva Božović ima šest meseci da plati 12 miliona dinara.

Petrović i Ljiljana Božović sada imaju isti udeo vlasništva, dok su suvlasnici firme Marko Vuksanović i britanski državljanin Amarjit Singh Riyait takođe sa po 25%.

Prema finansijskim izveštajima, Storenergy je prošlu godinu završila sa gubitkom od oko 30 miliona dinara.

Nikola Petrović nije želeo da govori za CINS o ovome, već je rekao da smo „uporni i dosadni“ i poručio da ga više ne zovemo.

Ako ti se dopada ova priča, podrži CINS!

Podsetimo, KRIK je u februaru ove godine pisao da je krajnji vlasnik ofšor firme Faberge Advisors iz Luksemburga, koja je u to vreme bila suvlasnik firme Storenergy, upravo Nikola Petrović. On je nedugo nakon toga, u maju, i lično otkupio 50% udela od ove Luksemburške kompanije.

Nikola Petrović se već godinama bavi obnovljivim izvorima energije. Kako je CINS ranije pisao samo u 2020. godini država je od malih hidroelektrana povezanih sa Petrovićem otkupila struju od skoro dva miliona evra. U avgustu prošle godine ušao je u posao sa vetroelektranama kao suvlasnik firme Crni Vrh Power koja planira izgradnju vetroelektrane Crni vrh na teritoriji Žagubice, Bora i Majdanpeka, o čemu smo takođe pisali.

Upravo je energijom vetra proizvedeno najviše struje iz obnovljivih izvora koji su subvencionisani 2020, nešto više od 60%, dok je iz malih hidroelektrana proizvedeno oko 17%. Inače, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je juče u Vrbasu da će država obezbediti polovinu sredstava za solarne panele i da će to Ministarstvo početkom septembra raspisati javni poziv za dodelu tih subvencija.

Ljiljana Božović je, prema pisanju BIRN-a iz 2019. godine, sa poslovnom partnerkom Bojanom Tomašević preko firme Bioorganika došla do vredne imovine u Beogradu. Ta firma više ne postoji, a iz vlasništva firme Ramid kojoj se Bioorganika pripojila, Božović je izašla u novembru prošle godine. Pored toga što je jedna od vlasnica Storenergy-a, Božović je trenutno i direktorka u Inkopovoj ćerka firmi Dolly Bell. O Inkopu, firmi čiji je jedan od vlasnika Zvonko Veselinović, CINS je pisao ranije, kada smo otkrili da je deo konzorcijuma kom je dodeljen posao izgradnje dela Koridora 11, vredan više od 60 miliona dolara.

Veselinović je početkom 2019. u Pirotu osuđen na dve godine zatvora zbog nelegalnog iskopavanja šljunka, međutim nekoliko meseci kasnije Apelacioni sud ga je oslobodio krivice. Kako je 2019. pisao KRIK, izveštaji policije i bezbednosne službe koje su prikupili njihovi i novinari OCCRP-a, opisuju ga kao „važnog kriminalca na severu Kosova“. Navode da se njegovo ime prvi put pojavljuje u policijskoj Beloj knjizi organizovanog kriminala iz 2001. godine, u kojoj piše da je Veselinović predvodio grupu koja je krala automobile i krijumčarila ih iz južnog u severni deo Kosovske Mitrovice. Grupa se, navodno, bavila i iznudama i falsifikovanjem dokumenata.

 

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Tagovi

Povezano

Send this to a friend