AktuelnoMini hidroelektrane

MHE povezane s Vučićevim kumom za deset godina dobile 23 miliona evra

14. mar 2023.
Nikola Petrović; Foto: N1
Država je prošle godine dala oko 30 miliona evra za struju iz malih hidroelektrana. Ponovo je naviše isplaćeno EPS-u i firmama povezanim sa Nikolom Petrovićem.

Deset malih hidroelektrana koje se povezuju sa Nikolom Petrovićem, kumom Aleksandra Vučića, su tokom prošle godine prodale državi struju za oko 2,9 miliona evra.

Skoro polovinu tog prihoda obezbedila je MHE Rekovići, koja se nalazi na reci Lim kod Priboja.

Od ostalih MHE koje se dovode u vezu sa Petrovićem, najviše je prihodovala MHE Županj sa reke Jošanice, kojoj je isplaćeno skoro 423 hiljade evra.

Na reci Vlasini u opštini Crna Trava nalaze se i Tegošnica, Gornje Gare 1 i 2 i Donje Gare 1, 2 i 3, male hidroelektrane u kojima predsednikov kum ima udeo vlasništva. U blizini Vlasine, na njenim pritokama, nalaze se i preostale dve MHE koje se povezuju sa Petrovićem i to Livađe i Jabukovik.

Sedam od deset pomenutih MHE su u vlasništvu firme Eco Energo Group (EEG), o čijem je nastanku i poslovima CINS ranije pisao. Sredinom septembra prošle godine Petrović je povećao udeo vlasništva u ovoj firmi ranije je imao oko 45%, a sada 75% udela.

Da bi podstakla investitore da ulažu u obnovljive izvore energije, država već deceniju otkupljuje struju iz njih po cenama višim od tržišnih.

Za tih deset godina male hidroelektrane u kojima udeo vlasništva ima Nikola Petrović, kum Aleksandra Vučića, su od države dobile oko 23,4 miliona evra.

Milioni i ostalima

Pored predsednikovog kuma jedan od najvećih proizvođača struje u malim hidroelektranama je Elektroprivreda Srbije (EPS). Država je ovom javnom preduzeću prošle godine za struju iz tri male hidroelektrane Međuvršja, Ovčar Banje i Radaljske Banje isplatila oko 3,5 miliona evra.

Izveštaj EPS-a pokazuje da je tokom 2022. godine vlasnicima 135 malih hidroelektrana isplaćeno iz budžeta oko 30,5 miliona evra.

Još jedna mala hidroelektrana koja je tokom 2022. godine od države dobila više od 1,4 miliona evra je MHE Samokovska reka 1. Ona se nalazi na Kopaoniku, a njen većinski vlasnik je Veljko Perić. U poređenju sa prošlom godinom ova MHE beleži rast u prihodu od skoro pola miliona evra.

Preko 1,2 miliona evra zaradilo je i pet elektrana u kojima vlasništvo ima firma Credo iz Vranja, čiji su vlasnici Goran Savić i Dragan Stojmenović.

Nešto više od milion evra ukupno su dobile i male hidroelektrane Lanište i Porečje u vlasništvu Branislava Pešića.

Pored malih hidroelektrana država otkupljuje struju i od firmi koje za proizvodnju struju koriste solarnu energiju, energiju iz biomase, vetra, prirodnog gasa i drugo. Za struju proizvedenu na taj način iz budžeta je tokom 2022. godine izdvojeno skoro 159 miliona evra.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
3 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pavle
Pavle
14 mar 2023 13:51

Noje kum dugme !

Mimi
Mimi
15 mar 2023 11:52

Hvala!

Vladimir
Vladimir
09 apr 2023 19:38

Bojkot placanja struje dok se ne ukinu te takse koje nismo hteli.

Pa da vidimo od cega ce placati njima novac.

Druga opcija je uvek popularna kod naroda Srbije, revolucija, nacionalizacija i oduzimanje.

Ukoliko unistavju reku i okolinu onda lokalci nocu znaju sta treba da urade.

To su vam resnja a vi vidite da li cete i dalje da budete robovi ovoj politicarskoj lopovskoj stoci !

Tagovi

Povezano