AktuelnoEnergetika

Nikola Petrović ulazi u posao sa vetroelektranama

14. sep 2020.
Nikola Petrović, Foto: Milan Obradović/Beta
Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, postao je u avgustu suvlasnik firme Crni Vrh Power koja planira izgradnju vetroelektrane Crni vrh na teritoriji Žagubice, Bora i Majdanpeka, saznaje CINS. Kako smo ranije pisali, Petrović je već godinama u poslu sa malim hidroelektranama, a samo u 2019. godini država je od hidroelektrana povezanih sa njim otkupila struju u visini od 2,3 miliona evra.

Firmu Crni Vrh Power iz Žagubice, čija je delatnost proizvodnja električne energije, prošle godine je osnovala firma W-Line u vlasništvu Ivana Pantelića, koji je u martu ove godine postao i direktni vlasnik. Prema ugovoru o prenosu udela, u koji je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) imao uvid, Nikoli Petroviću je u avgustu preneto 50% vlasništva firme za oko 37 hiljada dinara.

Reč je o kompaniji koja na tromeđi teritorija Bora, Majdanpeka i Žagubice treba da izgradi vetroelektranu Crni vrh, a vrednost ovog posla je, prema medijskim natpisima, oko 100 miliona evra. Planirana je izgradnja do 40 vetrogeneratora koji koriste snagu vetra za proizvodnju električne energije, od toga 21 na teritoriji Žagubice, 14 na teritoriji Bora i pet na teritoriji Majdanpeka.

Početkom juna Bor i Majdanpek su stavili na uvid plan detaljne regulacije područja vetroelektrane, što je jedan od uslova za kasnije projektovanje i izgradnju.

Nikola Petrović, direktor Elektromreže Srbije (EMS) u periodu od septembra 2012. do kraja 2016. godine i kum predsednika Aleksandra Vučića, nije želeo da za CINS govori više o ovom poslu.

Petrovićev novi poslovni partner Ivan Pantelić je vlasnik firme Kodar Energomontaža koja je specijalizovana za radove u oblasti prenosa i distribucije električne energije i telekomunikacionih sistema i opreme.

U konzorcijumu sa drugim firmama, Kodar Energomontaža je u martu ove godine dobila od Elektromreže Srbije posao izgradnje dalekovoda od Kragujevca do Kraljeva. Na polaganju kamena temeljca za ovu izgradnju, u junu, bio je prisutan i Nikola Petrović. Tada je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio da to što pored sadašnje direktorke EMS-a sedi i Nikola Petrović „govori da se radi sa dugoročnom vizijom i kontinuitetom koji obezbeđuje realizaciju strateških projekata“.

Nikola Petrović nije nov u poslu sa obnovljivim izvorima – na rekama u Srbiji se nalazi devet mini hidroelektrana (MHE) čije se vlasništvo dovodi u vezu sa njim. Osam MHE se nalazi u opštini Crna Trava, dok je jedna smeštena podno Kopaonika na reci Jošanici. Skoro sve su u vlasništvu Eco Energo Group, firme u kojoj je Petrović suvlasnik. O nastanku i poslovima ove kompanije, CINS je ranije pisao.

Samo tokom 2019. godine ovih devet malih hidroelektrana je proizvelo i prodalo Elektroprivredi Srbije (EPS) struju u vrednosti od oko 2,3 miliona evra. Te, kao i ranijih godina, ukupna zarada ovih MHE bila je u vrhu kada su u pitanju isplate EPS-a povlašćenim proizvođačima struje, o čemu je CINS pisao ovde.

Podsetimo, u Srbiji firme koje se bave proizvodnjom struje iz obnovljivih izvora energije, poput hidroenergije, energije vetra, biomase, solarne energije itd. imaju status povlašćenih proizvođača struje zbog obećanja države Energetskoj zajednici da će do 2020. godine 27% struje proizvoditi iz obnovljivih izvora. To znači da država električnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora energije otkupljuje po višim cenama ne bi li podstakla investitore da još više ulažu u taj posao.

Prema podacima EPS-a, prošle godine od ukupne količine električne energije proizvedene u sistemu podsticaja, najviše – 65 odsto – je dobijeno energijom vetra. To je tri puta više nego što je dobijeno hidroenergijom.

 

*Ugovor je dodat u tekst 15. septembra u 18:30 časova.

 

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milan Simovic
Milan Simovic
09 feb 2021 14:54

EPS i Državna krađa“

1.jpg

Povezano

14. mar 2023.
Država je prošle godine dala oko 30 miliona evra za struju iz malih hidroelektrana. Ponovo je naviše isplaćeno EPS-u i firmama povezanim sa Nikolom Petrovićem.
10. mar 2022.
Iako su se zemlje Zapadnog Balkana obavezale da do 2050. godine izbace ugalj iz upotrebe, u sve tri države se električna energija uglavnom proizvodi upravo zahvaljujući ovoj rudi.
02. mar 2022.
Malim hidroelektranama u vlasništvu Elektroprivrede Srbije (EPS) i onim povezanim sa Nikolom Petrovićem država je i prošle godine za proizvedenu struju isplatila najviše novca.
27. jul 2021.
Ljiljana Božović, supruga Zvonka Veselinovića, otkupila je udeo firme od Nikole Petrovića, kuma predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i tako ušla u posao sa solarnom energijom, otkriva CINS.