AktuelnoDoktorati

Profesori FON-a tražili da se glasa o plagijatu, dekan ignorisao

01. nov 2019.
Prema rečima Mome Kovačevića, studenta i člana Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu (FON), više članova ovog veća je na sednici održanoj u ponedeljak tražilo da se glasa o plagijatu doktorata Siniše Malog. Međutim, dekan fakulteta Milija Suknović je ove zahteve ignorisao.

U ponedeljak, 28. oktobra, Nastavno-naučno veće (NNV) FON-a je donelo odluku da se u slučaju doktorata Siniše Malog prihvati izveštaj Etičke komisije i predložilo da se Mali javno osudi. Međutim, predstavnik studenata u ovom veću, Moma Kovačević, kaže da je nekoliko članova Veća tražilo da se glasa o tome da li je doktorat Siniše Malog plagijat ili ne. Jedan od njih je profesor Božidar Radenković koji je predložio i da se ukinu sve prethodne odluke FON-a o ovom slučaju.

On je u svom obraćanju članovima Veća rekao da Stručna i Etička komisija FON-a nisu uopšte uzele u obzir nova saznanja o doktoratu i činjenice koje je kao prigovor ranijoj odluci FON-a podnela rektorka Univerziteta Ivanka Popović. Radenković je zbog sprečavanja dalje politizacije slučaja i degradacije ugleda fakulteta insistirao na tome da se slučaj ovog doktorata „rešava po najvišim akademskim standardima”. Njegov predlog je bio da se odbaci izveštaj Etičke komisije i da se stave van snage sve dotadašnje odluke NNV-a a da se onda na okruglom stolu na kojem bi učestvovali zainteresovani, između ostalih i rektorka, oni koji osporavaju doktorat kao i Siniša Mali, dođe do nove odluke Nastavno-naučnog veća.

I pored insistiranja da se ovakav predlog stavi na glasanje, to se nije desilo.

Radenkovića je podržala i profesorka Vesna Cakeljić, koja je nakon dugog čekanja dobila dozvolu da govori tek kada je dekan Milija Suknović sa saradnicima izašao napolje kako bi pripremio glasački listić. Profesorka Cakeljić je, prema saznanjima CINS-a, rekla da je reč o flagrantnom plagijatu, kao i da Etička komisija nije uradila svoj posao.

Samom Kovačeviću nije bilo dozvoljeno da se obrati Veću i traži obrazloženje zbog čega se ne glasa o plagijatu.

On kaže i da je nekoliko docenata tražilo da se odluci o javnoj osudi, ukoliko je Veće usvoji, doda da je prekršen član Kodeksa profesionalne etike koji se odnosi na plagiranje.

Međutim, ni to nije usvojeno.

Iz službe za odnose sa javnošću FON-a nam je rečeno da zbog proslave 50 godina od osnivanja fakulteta danas ne možemo da dobijemo komentar dekana Milije Suknovića.

Teodorović: Žalićemo se na odluku FON-a

Dušan Teodorović je u gostovanju na televiziji N1 rekao da će podneti žalbu na odluku FON-a da se Siniši Malom izrekne mera javne osude. U izjavi za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Teodorović kaže da ne vidi smisao u navođenju novih dokaza u žalbi, iako bi mogli da ih nađu, jer su u prethodnoj žalbi dokazi bili na 20 strana. Dodaje i da će tražiti izjašnjavanje o tome da li je doktorat Siniše Malog plagijat.

„Nema tu šta da se dokaže, to je sve dokazano, mi se sada igramo forme. Ako 800 profesora Univerziteta kaže jeste, ovo je plagijat, onda je sve dalje igranje”, navodi Teodorović.

On smatra i da vlast ne bi trebalo da se meša u ovo pitanje već da pusti Univerzitet „da sam reši svoju bruku”.

Podsetimo da je profesor Pravnog fakulteta i jedan od podnosilaca žalbe u slučaju doktorata Siniše Malog, Miodrag Jovanović, rekao za CINS da je odluka Veća o javnoj osudi besmislena i da je NNV trebalo da odluči da li je doktorat ministra plagijat ili nije.

Istog je mišljenja i akademik Dušan Teodorović koji kaže da je to „kao da vas optužuju za pljačku banke, a kazne vas za saobraćajni prekršaj”.

„Ovde je to urađeno, dajemo vam kaznu koja nije predviđena za plagijat. Zbog čega mu daju tu kaznu, šta je on to loše uradio? Izbegava se da se kaže plagijat”, izjavio je Teodorović za CINS.

Sa druge strane, bez obzira na dešavanja na sednici Veća, Moma Kovačević je u izjavi za CINS rekao da je zadovoljan odlukom i da je Veće pokazalo da „više ne stoji iza ovog doktorata“.

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Miroslav
Miroslav
04 nov 2019 14:52

TUGA I SRAMOTA

Kao intelektualac i pravnik,tužan sam i stidim se što pripadam grupi takvih ljudi sa FON-a, ali i sličnima, koji ne smeju da kažu da je belo-belo a crno-crno. Razumem da živimo u Orvelovskoj eri, gde Veliki brat sve vidi i sve čuje, te je “1984“ sada unapređena u “Životinjsku Farmu“( jer kako drugačije okvalifikovati ponašanje dekana i njemu sličnih u ovom slučaju.
Zato kapu skidam našim seljacima, koji nas i u ovolikom neredu hrane, cedeći iz sebe i zadnju kap krvi, da bi poštenim radom i znojem
koliko-toliko spasili sve nas od gladi. To su pravi i jedini intelektualci u Srbiji. A ostalo je samo smeće.

Tagovi

Povezano