AktuelnoMini hidroelektrane

Obnovljivi izvori energije: Još tri miliona evra za MHE povezane sa Vučićevim kumom

02. mar 2022.
Nikola Petrović; foto: N1
Malim hidroelektranama u vlasništvu Elektroprivrede Srbije (EPS) i onim povezanim sa Nikolom Petrovićem država je i prošle godine za proizvedenu struju isplatila najviše novca.

Međuvršju, Ovčar Banji i Radaljskoj Banji, malim hidroelektranama (MHE) u vlasništvu Elektroprivrede Srbije (EPS), država je za proizvedenu struju prošle godine isplatila ukupno oko 3,8 miliona evra.

Druge po zaradi su firme čije se vlasništvo povezuje sa Nikolom Petrovićem. One su od države za struju u 2021. dobile 3,1 milion evra.

Od svih mini hidroelektrana koje se dovode u vezu sa Petrovićem, najviše novca isplaćeno je MHE Županj, oko 422.000 evra. S druge strane, za struju koju je proizvela MHE Donje Gare 1 isplaćeno je najmanje – oko 23.000 evra.

U vezu sa Petrovićem se dovodi deset elektrana.

Osam MHE se nalazi u opštini Crna TravaTegošnica, Gornje Gare 1 i 2 i Donje Gare 1, 2 i 3 na reci Vlasini, a u blizini, na njenim pritokama, Livađe i Jabukovik. Podno Kopaonika na reci Jošanici, smeštena je još jedna – Županj.

Pored njih, prošle godine je struju proizvodila i prodala državi još jedna hidroelektrana čije se vlasništvo povezuje sa Petrovićem. Reč je o MHE Rekovići, koja se nalazi na reci Lim kod Priboja.

Inače, tokom prošle godine država je za električnu energiju proizvedenu u mini hidroelektranama dala 31,4 miliona evra, pokazuje izveštaj EPS-a. To je skoro deset miliona više nego 2020. godine.

Kako je ranije za CINS izjavio jedan od investitora, za vreme vanrednog stanja izazvanog epidemijom korone njima nije isplaćivana puna cena jer je nastupila viša sila po ugovoru sa EPS-om.

Obnovljivi izvori energije i nove MHE

Pored malih hidroelektrana u vlasništvu EPS-a i onih u vlasništvu povezanim sa Nikolom Petrovićem, značajan novac je isplaćen i mini hidroelektrani Lanište. Smeštena na Rupskoj reci na teritoriji Vlasotinca, njoj je za prošlu godinu isplaćeno oko milion evra. Vlasnik ove elektrane Branislav Pešić poseduje i MHE Porečje koja je prošle godine prihodovala blizu 600.000 evra.

Pored Pešićevih, približnu sumu od 1,6 miliona evra zaradilo je i pet mini hidroelektrana u kojima se kao vlasnik pojavljuje kompanija Credo iz Vranja. Ta firma u vlasništvu je Gorana Savića i Dragana Stojmenovića.

Tokom prošle godine električnu energiju proizvodilo je i deset novih MHE. One su ukupno zaradile nešto više od 1,3 miliona evra.

Podsetimo, u Srbiji firme koje se bave proizvodnjom struje iz MHE imaju status povlašćenih proizvođača zbog obećanja države Energetskoj zajednici da će do 2020. godine 27% struje proizvoditi iz obnovljivih izvora. To znači da država električnu energiju proizvedenu radom MHE otkupljuje po višim cenama ne bi li podstakla investitore da ulažu u taj posao.

Stručnjaci poput bivšeg dekana beogradskog Šumarskog fakulteta Ratka Ristića pak smatraju da one proizvode malo struje nasuprot ekološkoj šteti koju uzrokuju. U mestima na čijim rekama se već nalaze ili se grade MHE građani godinama protestuju zbog štete koju trpi okolina – presušivanje reka, uništavanje vegetacije, ugrožavanje opstanka vodozemaca i slično.

Od obnovljivih izvora energije poput vetroparkova, solarnih elektrana, elektrana na biomasu i drugih prošle godine otkupljeno je ukupno oko 1,8 milijardi kWh (kilovat čas) struje, za šta je država platila 193,4 miliona evra.

Petrović uvećava vlasništvo

Većina mini hidroelektrana (MHE) čije se vlasništvo dovodi u vezu sa Nikolom Petrovićem pripada kompaniji Eco Energo Group, o čijem nastanku i poslovima je CINS već pisao. Početkom 2022. je kum predsednika Srbije uvećao svoj udeo u toj firmi.

Naime, Vera Ristić, tašta tenisera Novaka Đokovića, prenela je svoj udeo od 2,5% vlasništva, koji je u toj kompaniji imala preko svoje firme Eco Global, na Petrovićevu kompaniju Eko Vlasina.

više

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja

Ovaj tekst sačinjen je u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, a administrira Američki savet za međunarodno obrazovanje. Mišljenja izneta ovde predstavljaju mišljenja autora i ne predstavljaju nužno mišljenja Ambasade SAD u Srbiji niti Američkog saveta za međunarodno obrazovanje.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Minja
Minja
04 mar 2022 14:53

Kum nije dugme a tu je i procenat!

Tagovi

Povezano