AktuelnoMini hidroelektrane

Stručnjaci u Skupštini: Od MHE malo energije, a mnogo štete

20. sep 2019.
Javno slušanje u Domu Narodne skupštine; foto: CINS
O malim hidroelektranama (MHE) juče se raspravljalo u Narodnoj skupštini. Stručnjaci su se usprotivili njihovoj daljoj izgradnji, a došlo je i do predloga izmene Zakona o energetici, kako bi se taj izvor energije ukinuo. Spominjalo se i istraživanje CINS-a, a niko od prisutnih nije stao u odbranu malih hidroelektrana.

Borci za reke stigli su do Narodne skupštine. Na javnom slušanju o „Stanju voda u Srbiji“ pred Odborom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu našla se i tema „Male hidroelektrane derivacionog tipa – ‘beznačajna korist i nemerljiva šteta’“. Tokom tročasovnog slušanja MHE je bila posvećena skoro trećina vremena, a pored ove teme diskutovalo se i o kvalitetu vode, rizicima od poplave, kao i otpadnim vodama.

Na javno slušanje čekalo se dve godine. Inicijator skupa je Nada Lazić, narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine, a osim poslanika među prisutnima su bili stručnjaci, aktivisti, predstavnici Direkcije za vode, Agencije za zaštitu životne sredine, Instituta za vodoprivredu “Jaroslav Černi” i Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Oni koji su govorili pred Odborom otvoreno su bili protiv MHE kakve se danas grade u Srbiji.

„Male hidroelektrane derivacionog tipa predstavljaju globalni problem. Zemlje kao što su Kina, Indija, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Francuska, Nemačka, svi su konstatovali da je ovo tehnološka praistorija, da je to mnogo malo energije za mnogo ekoloških šteta“, zaključio je dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić.

Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu; foto: printscreen / parlament.gov.rs

On je istakao da je tema malih hidroelektrana povezana i sa hidroenergetikom i sa kvalitetom vode i zaštitom od poplava, kao i razvojem sela i zaštitom životne sredine.

Jedan od osnivača pokreta Odbranimo reke Stare planine Aleksandar Jovanović – Ćuta je pred početak javnog slušanja podelio letke u Skupštini sa pozivom na protest protiv MHE, najavljen za subotu u 16 časova u Pionirskom parku.

„Mi u ovom trenutku imamo ratišta na nekoliko mesta, gde se narod sam organizovao i stao u odbranu svojih reka“, rekao je Jovanović.

Samostalna poslanica Sonja Pavlović pozvala je kolege poslanike da podrže njen predlog izmene Zakona o energetici, koji se tiče ukidanja mini hidroelektrana kao održivog izvora energije.

Dragana Božinović, ispred Saveza mesnih zajednica Stare planine, istakla je da se stanovnici Stare planine suočavaju sa problemom od sedamdesetih godina prošlog veka. Dodala je da je Srbija potpisnica Arhuske konvencije po kojoj meštani imaju pravo na učešće u donošenju odluka i pravo na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine.

Branko Mitov, aktivista iz Bosilegrada, izneo je navode CINS-ovog istraživanja o šest elektrana u Bosilegradu za koje inspekcija Ministarstva zaštite živote sredine tvrdi da su protiv propisa dobile građevinske dozvole.

Ranije ove nedelje Savez mesnih zajednica Stare planine imao je konferenciju u holu Narodne skupštine na kojoj su predstavili pismo koje su uputili predsedniku Srbije Aleksandru Vučiču, u kom apeluju na donošenje moratorijuma (stavljanje odluke van snage) na gradnju MHE u Srbiji.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dr
dr
22 sep 2019 18:16

Tagovi

Povezano