Istraživačke pričeMini hidroelektrane
03. jul 2019.

Male hidroelektrane: Biznis protiv prirode

Natpis u Pirotu; foto: CINS
Zašto građani godinama protestuju protiv izgradnje malih hidroelektrana (MHE), kako one utiču na prirodu i kvalitet života i kome pripada profit iz ovog posla - CINS je dokumentovao u slikama koje slede

Desimir Stojanov, predsednik Mesne zajednice Rakita na jugoistoku Srbije, stajao je krajem maja na potpornom zidu Rakitske reke i pretio da će da skoči. Na radikalan čin ga je naterao dolazak policajaca, sa namerom da ga uhapse zbog ometanja radova na izgradnji male hidroelektrane

Srpska javnost je Stojanova, poznatijeg kao Desko, upoznala tokom višemesečnih protesta stanovnika sela protiv izgradnje male hidroelektrane Rakita. Njegov lik krasio je majice aktivista, a snimci u kojima se na štakama suprostavlja obezbeđenju investitora ubrzo su postali simbol otpora.

Na korak od skoka, Desko još jednom usmerava pažnju javnosti na sebe ali i proteste koje su novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) godinama beležili po srpskim selima i koji su početkom 2019. godine kulminirali najvećim ekološkim demonstracijama u Beogradu, gde su i nastavljeni.

Meštani više nisu mogli da podnesu uništavanje njihovih reka.

Pri izgradnji malih hidroelektrana na Jošaničkoj reci, na jugu Srbije, radnici su dozerima, mašinama sličnim bagerima, čupali i lomili vegetaciju oko reke. Time su ugrozili ceo ekosistem.

Ulje i ostali derivati nafte koji su se izlivali po tlu, kao i mestimično izlivanje betona, ugrozili su opstanak vodozemaca. Zamućenost vode je negativno uticala na mlađ i ikru potočne pastrmke.

Ove probleme je konstatovao Zavod za zaštitu prirode Srbije 2014. godine prilikom nadzora nad delom Jošaničke reke. Zavod je bio svedok samovolje investitora i kasnijih godina.

U Raškoj su pronašli da je čitav nizvodni tok Barske reke, zajedno sa atraktivnim slapovima, ostao bez vode. Na Staroj planini, na mestu gde protiče Crnovrška reka, stavljanjem cevi u korito reke uništeno je stanište strogo zaštićene vrste – potočnog raka.

Riblje staze koje bi trebalo da omoguće slobodno kretanje ribe u Bosilegradu su bile zatvorene.

Izvor: CINS / čitaoci CINS-a

Suočena sa zahtevima Energetske zajednice da poveća udeo električne energije dobijene iz obnovljivih izvora, vlast u Srbiji godinama podstiče privatnike da investiraju u takve izvore, uključujući biznis malih hidroelektrana.

Investitori koji su izgradili male hidroelektrane i tako od Ministarstva energetike dobili status povlašćenog proizvođača električne energije, profitiraju tako što država od njih otkupljuje struju po unapred određenim cenama, višim od tržišnih. Novac za otkup dolazi od građana Srbije, kojima su posebnom naknadom uvećani računi za struju.

Prema podacima do kojih je došao CINS, u prethodnih šest godina investitorima je isplaćeno 83,2 miliona evra, od čega najviše državnoj Elektroprivredi Srbije, ali i firmama investitora povezanih sa vlašću.

Među njima je Nikola Petrović, nekadašnji direktor državnog preduzeća Elektromreža Srbije i kum predsednika Srbije, Aleksandra Vučića. On i njegovi partneri zaradili su od 2013. do kraja 2018. godine od ovog biznisa nešto više od 13 miliona evra.

 

 

Realizovano u sklopu:

Rad CINS-a od novembra 2018. do septembra 2019. podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

14. mar 2024.
Nakon krivične prijave podnete protiv investitora male hidroelektrane Zvonce u selu Rakita, kod Pirota, Tužilaštvo je zatražilo veštačenje. Zavod za zaštitu prirode Srbije je za potrebe veštačenja izvršio analize na Rakitskoj reci i ustanovio da u jednom delu nekih zaštićenih vrsta više nema.
07. mar 2024.
U 2023. godini Elektroprivreda Srbije (EPS) isplatila je više od 216,8 miliona evra za struju iz obnovljivih izvora. CINS analizira kome je otišlo najviše novca.
07. mar 2024.
Iako su prethodnih godina male hidroelektrane povezane sa Nikolom Petrovićem, kumom predsednika Srbije, dobijale milione evra od države za proizvedenu struju, prošle godine se to nije desilo. Od njih deset, na spisku isplata je ostala samo jedna.
04. okt 2023.
Životna sredina dospela je u žižu javnosti zahvaljujući protestima građana protiv izgradnje malih hidroelektrana (MHE) u zemlji. Počeli su skromno, u planinskim selima na jugoistoku Srbije, ali su vremenom eskalirali i doveli do masovnih skupova širom zemlje. U svom novom dokumentarnom filmu, CINS pokazuje cenu ove borbe kroz uvid u život jednog od simbola protesta Desimira Stojanovića zvanog Desko.