AktuelnoSud i tužilaštvo

Na suđenju za navodne pretnje Vučiću saslušan njegov šef obezbeđenja

11. dec 2020.
Palata pravde; foto: CINS
Na ponovljenom suđenju Aleksandri Janković Aranitović, optuženoj da je ugrozila sigurnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića, juče je svedočio njegov šef obezbeđenja Darko Đošić rekavši da je Vučić bio upoznat sa njenim komentarom i da su zbog njega, kao i u drugim slučajevima, pojačali mere obezbeđenja. Odbrana Janković Aranitović je sa druge strane prikazala snimak sa konferencije za medije na kojoj Vučić kaže da ne koristi Tviter. Izricanje presude zakazano je za 15. decembar.

U Višem sudu u Beogradu juče je održano suđenje Aleksandri Janković Aranitović jer je navodnim pretnjama na Tviteru ugrozila sigurnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Naime, ona je 24. jula prošle godine revoltirana situacijom u društvu na Tviteru pogrdnim rečima izvređala decu predsednika Srbije zbog čega je u januaru osuđena na šest meseci uslovnog zatvora.

Ipak, kako smo već pisali, na osnovu žalbe advokata odbrane Aleksandra Olenika i Ivane Soković, početkom jula Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je tu presudu i vratio postupak na ponovno suđenje jer se ugroženost i uznemirenost Vučića nije mogla ceniti bez njegovog ispitivanja.

Na jučerašnjem ročištu rukovodilac obezbeđenja predsednika Srbije Darko Đošić je, na pitanje sudije na koji način je shvatio objavu Janković Aranitović, kazao da je to subjektivni osećaj svakog lica:

„Ja ne mogu da se izjasnim o tome kako se neko određeno lice osećalo u datom momentu, ali ono što mogu da vam kažem jeste da radnje koje mi preduzimamo nikakve veze nemaju sa time kako se lice oseća.“

On je rekao i da sa sigurnošću može da potvrdi da je Vučić bio upoznat sa pretnjom, odnosno komentarom koji je Janković Aranitović postavila ispod objave predsednikovog zvaničnog Tviter profila. O komunikaciji između njega i Vučića, kako je rekao, nije mogao da priča:

„Sadržaj moje i njegove komunikacije je službena tajna.“

Na pitanje sudije da li je povodom ove objave bilo nekih izmena mera obezbeđenja, Đošić je rekao da je jedna od mera, koje se primenjuje na svaku pretnju uključujući i ovu, prelazak na pojačanu varijantu obezbeđenja što se ogleda u „angažovanju većeg broja ljudi, sredstava, opreme i drugog“.

Pored Đošićevog svedočenja juče je u sudnici pušten i video sa konferencije za medije iz aprila ove godine na kojoj Vučić kaže da ne koristi Tviter, a koji su kao dokaz predložili advokati odbrane. O ovoj izjavi predsednika Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je ranije pisao.

Naime, na pitanje novinarke KRIK-a da prokomentariše saopštenje te društvene mreže da je krajem 2019. uklonila 8.558 „bot” naloga koji su promovisali Srpsku naprednu stranku i Vučića, predsednik je negirao da koristi Tviter.

„Nemam pojma. Na Tviteru nisam, da vam iskreno kažem”, istakao je Vučić i dodao da nikada nije čuo da je bilo ko na Tviteru za njega rekao nešto pozitivno.

I dok je advokatica odbrane Ivana Soković tvrdila da je suština videa da Vučić kaže da ne koristi Tviter i da takva izjava nije sklona tumačenjima, tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Jovan Nikolić je smatrao da je ono što se vidi u snimku irelevantno za predmet s obzirom da Vučić nije pitan za konkretan slučaj.

I odbrana i tužilaštvo ostali su pri završnim rečima iz ranijeg postupka. Tako tužilaštvo traži da se Janković Aranitović osudi na kaznu zatvora od pet godina, dok odbrana traži oslobađajuću presudu. Donošenje presude zakazano je za 15. decembar.

Podsetimo, CINS je ranije pisao kako je zbog veštačenja koje nije bilo zasnovano na svim podacima Janković Aranitović mogla da završi u psihijatrijskoj bolnici.

 

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bojan
Bojan
11 dec 2020 12:42

Lepo je videti kako je sudstvo azurno. Ako se ovako resavaju verbalni pretnje,mogu da zamislim kako se tek efikasno resavaju ubistva politickih neistomisljenika, prebijanja, ucene, paljenje kuca, ubistva na naplatnim rampama … Sramota sta smo dozvolili sebi

Povezano

25. jan 2024.
Nakon izbora u decembru, REM je objavio izveštaj o tome kako su neki mediji izveštavali tokom kampanje. U njemu se nisu nalazili podaci za televizije sa nacionalnom frekvencijom jer je REM tvrdio da ih nema. Međutim, to nije bilo tačno. CINS otkriva šta ti podaci pokazuju.
27. jun 2023.
Protiv Uroša Panića, sina čoveka bliskog vlasti Petra Panića Pane, dva puta su se vodili postupci u Prekršajnom sudu u Beogradu zbog vređanja policajaca. Prema njihovim izjavama, govorio im je da će da im „skine“ uniforme, a u jednom slučaju i da je kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića. CINS otkriva kako za ovo nikad nije kažnjen.
14. feb 2022.
Iako bi trebalo da su svi pred zakonom jednaki, istraživanje CINS-a pokazuje kako je u slučaju pretnji na internetu predsednik Aleksandar Vučić jednakiji od drugih.
22. okt 2021.
Dok pišem ove redove, Srpska napredna stranka (SNS) proslavlja svoj 13. rođendan. Simbolično, planiraju da posade 13 sadnica u parku kod Ušća. Međutim, naše istraživanje je pokazalo kako iza naprednjaka neće ostati samo sadnice, već će se pored drveća uzdizati i nekretnine koje su stekli od promene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti (koji je strankama omogućio da kupuju nekretnine i parama iz budžeta) do danas.