AktuelnoSud i tužilaštvo

Pala presuda za navodne pretnje Vučiću

06. avg 2020.
Apelacioni sud u Beogradu; foto: CINS
Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je Aleksandra Janković Aranitović osuđena na šest meseci uslovnog zatvora zbog navodnih pretnji predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na Tviteru. Postupak je vraćen na ponovno suđenje zbog toga što nije dokazano da je objava na Tviteru izazvala osećaj ugroženosti kod Vučića, saznaje CINS.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je početkom jula presudu Višeg suda u Beogradu kojom je Aleksandra Janković Aranitović osuđena na šest meseci uslovnog zatvora jer je navodnim pretnjama na Tviteru ugrozila sigurnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića, saznaje Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Ona je u julu prošle godine na Tviteru vređala njegovu decu, zbog čega je Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal pokrenulo postupak pred Višim sudom u Beogradu.

Na dan kada je presuda doneta Janković Aranitović je puštena na slobodu jer je sve vreme trajanja postupka, odnosno šest meseci, bila u Okružnom zatvoru u Beogradu.

Žalbu na ovakvu presudu podneli su njeni advokati Aleksandar Olenik i Ivana Soković tražeći da se Janković Aranitović oslobodi optužbi, ali i javni tužilac koji je bio mišljenja da ona treba da se osudi na efektivnu kaznu zatvora „adekvatnu stepenu krivice”.

Sudije Apelacionog suda u Beogradu su utvrdile da u toku suđenja nije izveden nijedan dokaz iz kog bi se na nesumnjiv način moglo utvrditi da je poruka koju je Janković Aranitović objavila na svom Tviteru izazvala osećaj ugroženosti kod Vučića.

U rešenju u koju je CINS imao uvid, Apelacioni sud navodi da se ugroženost i uznemirenost Vučića nije mogla ceniti bez njegovog ispitivanja.

Pored toga što je ukinuo presudu iz januara, veće Apelacionog suda postupak protiv Janković Aranitović vratio je na ponovno suđenje.

Kako je CINS ranije pisao, u presudi koju je početkom godine donela, sudija Višeg suda u Beogradu Jelena Škulić protumačila je da je sadržina tvita Janković Aranitović takva da bi „svakako delovala uznemiravajuće i imala karakter specifične pretnje za svakoga kome je upućena”.

S obzirom na to da se u tvitu pominju deca predsednika Srbije, sudija je smatrala da to „po prirodi stvari, neminovno pogađa svakog roditelja i to teže od bilo čega drugog”. Međutim, u presudi se nigde ne navodi da je sam Vučić dao izjavu da se zbog tvita osećao ugroženim.

Škulić je zaključila i da je Vučić morao biti upoznat sa tvitom jer je on ostavljen na njegovom zvaničnom nalogu koji on, po logici stvari, koristi za tvitovanje i praćenje reakcija drugih ljudi. Podsetimo, Vučić je na konferenciji za novinare u aprilu rekao da ne koristi tu društvenu mrežu.

 

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano