AktuelnoSud i tužilaštvo

Vučić tvrdi da ne koristi Tviter, a ženu osudili jer ga je ugrozila tvitovanjem

02. apr 2020.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić; foto: N1
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare da ne koristi društvenu mrežu Tviter. Međutim, Viši sud je početkom godine zbog pretnje predsedniku na Tviteru osudio Aleksandru Janković Aranitović, a kao bitan dokaz da se Vučić osetio ugroženim sudija je navela da on ima nalog i koristi Tviter zbog čega je morao biti upoznat sa sadržinom tvita.

Aleksandra Janković Aranitović iz Šapca osuđena je nepravosnažno u januaru 2020. na šest meseci uslovnog zatvora jer je 24. jula prošle godine na Tviteru (Twitter) vređala decu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Pošto je šest meseci trajanja postupka bila u Okružnom zatvoru u Beogradu, Janković Aranitović je za to vreme odslužila kaznu.

Sudija Jelena Škulić u toku postupka u sudnici nije ispitala predsednika da li se osećao ugroženo zbog navodne pretnje, već je, kako se navodi u presudi u koju je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) imao uvid, zaključila da je sadržina tvita takva da bi „svakako delovala uznemiravajuće i imala karakter specifične pretnje za svakoga kome je upućena”.

Umesto dokaza da je Vučić video objavu Janković Aranitović, sudija je u presudi navela da je on morao biti upoznat sa tvitom, jer je ostavljen na njegovom zvaničnom nalogu koji on, po logici stvari, koristi za tvitovanje i praćenje reakcija drugih ljudi.

U žalbi na ovu presudu je Aleksandar Olenik, advokat Janković Aranitović, istakao upravo to da sud nije pružio nijedan dokaz koji bi potvrdio da je Vučić uopšte pročitao sporni tvit.

Sudeći po onome što je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, Vučić ne koristi Tviter.

Naime, na pitanje novinarke KRIK-a da prokomentariše saopštenje ove društvene mreže da je krajem 2019. uklonila 8.558 „bot” naloga koji su promovisali Srpsku naprednu stranku i Vučića, predsednik je negirao da koristi tu društvenu mrežu.

„Nemam pojma. Na Tviteru nisam, da vam iskreno kažem”, istakao je Vučić i dodao da nikada nije čuo da je bilo ko na Tviteru za njega rekao nešto pozitivno.

Podsetimo da je o slučaju Aleksandre Janković Aranitović CINS ranije pisao. Najpre su veštaci na sudu utvrdili opasnost da optužena može da počini teža krivična dela, zbog čega je trebalo da se leči u nadležnoj zdravstvenoj ustanovi. Ipak, kako smo otkrili, tom prilikom oni nisu analizirali kompletnu medicinsku dokumentaciju. Kasnije je sud dopustio dopunsko veštačenje pa je i zaključak bio drugačiji – opasnost od težeg krivičnog dela ne postoji i Janković Aranitović može da se leči na slobodi.

 

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
4 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mato Pavicevic
Mato Pavicevic
03 apr 2020 15:39

Pa to stvarno vise nije ni za smejanje ni za zaljenje – NE KORISTI TVITER – pa u poslednja dva dana sam mu odgovorio na njegove tvitove – ne mogu da verujem da neko drugi koristi njegovo ime i hvali se kako je razgovarao sa franc. i ruskim predsednikom … Sta reci – na tv za sve koji nemaju nikakve informacije – ne koristi tviter. PREVISE SE ZAIGRAO

Nevenka
Nevenka
03 apr 2020 15:54

Da li sam dobro razumela, Vi tvrdite da cinjenica da neko nije obavesten o tome da
mu neko preti, oslobadja odgovornosti onoga ko pret ?

Marko O.
Marko O.
20 avg 2021 20:55
Odgovor za  Nevenka

Sudija nije izveo dokaze već se poslužio poštapalicom i pretpostavkama,
koje je u ličnim izjavama opovrgao sam navodno oštećeni.
Sudija nije pozvao oštećenog da se izjasni kao i svi drugi građani već je presuda doneta na osnovu pretpostavki, bez izvođenja dokaza.

Kako može da se oseti ugroženo ako nije ni video šta je ko o njemu pisao i gde?

To je takođe posao administratora mrežnog servisa da određuje ako neko krši pravila servisa a ne države da policijskim silama uređuje šta ko može ili ne može da govori.
Ako država ima problem sa servisom mogla je da kontaktira Tviter i ukaže na ev. propuste u administraciji ili da koristi druga pravna sredstva prema Tviteru.

Ovde vidimo da je država rešila da udara na svoje građane zaobilazeći sve moguće pravne načine i okvire i donoseći protivpravne presude političkog tipa.
Pritom vrlo nehajno držeći građane u zatvoru iako je to u stvari procesna zloupotreba, koju opet sprovodi država…

Tagovi

Povezano