AktuelnoSud i tužilaštvo

Slučaj Aranitović: Osuđena zbog procene sudije da je uznemirila Vučića

09. mar 2020.
Palata pravde u kojoj se nalazi Viši sud u Beogradu; foto: Viši sud u Beogradu
Jelena Škulić, sudija Višeg suda u Beogradu, osudila je Aleksandru Janković Aranitović zbog ugrožavanja sigurnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića tako što je, između ostalog, procenila da se on osećao uznemireno. Ipak, da bi Janković Aranitović osudila po tom osnovu, sudija Škulić je morala da ima i Vučićevu izjavu da je ugrožen, smatra advokatica JUKOM-a Milena Vasić.

Aleksandra Janković Aranitović iz Šapca osuđena je u januaru 2020. na šest meseci uslovnog zatvora zbog navodnih pretnji predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Ona je u julu prošle godine na Tviteru vređala njegovu decu, zbog čega je Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal pokrenulo postupak pred Višim sudom u Beogradu. Na dan kada je presuda doneta Janković Aranitović je puštena na slobodu, jer je sve vreme trajanja postupka, odnosno šest meseci, bila u Okružnom zatvoru u Beogradu. Aleksandar Olenik, advokat Janković Aranitović, podneo je Apelacionom sudu u Beogradu žalbu na ovu presudu.

Kako piše u presudi u koju su novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) imali uvid, sudija Jelena Škulić je protumačila da je sadržina tvita takva da bi „svakako delovala uznemiravajuće i imala karakter specifične pretnje za svakoga kome je upućena”.

S obzirom na to da se u tvitu pominju deca Aleksandra Vučića, sudija je smatrala da to „po prirodi stvari, neminovno pogađa svakog roditelja i to teže od bilo čega drugog”. Ona je zaključila i da je Vučić morao biti upoznat sa tvitom jer je on ostavljen na njegovom zvaničnom nalogu koji on, po logici stvari, koristi za tvitovanje i praćenje reakcija drugih ljudi.

Međutim, u presudi se nigde ne navodi da je sam predsednik Vučić dao izjavu da se zbog tvita osećao ugroženim. Advokatica Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) Milena Vasić ističe za CINS da je za postojanje krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti potrebno da se ustanovi osećaj ugroženosti.

„Bez iskaza oštećenog nije moguće utvrditi da li je došlo do ugrožavanja sigurnosti. To potvrđuje i naša sudska praksa”, kaže Vasić.

Ona je mišljenja i da upućena pretnja mora biti ozbiljna i ostvariva.

„Upitno je da li, ukoliko vam žena kaže da će vas ‘nabiti’ na muški polni organ, ovo možemo smatrati realnom i ostvarivom pretnjom. Iz ovako postavljenog činjeničnog stanja, smatram da je sporni tvit više predstavljao uvredu nego ugrožavanje sigurnosti”, ocenila je Vasić za CINS.

O ovom slučaju CINS je pisao i ranije, kada smo otkrili da su veštaci na sudu utvrdili opasnost da optužena počini teža krivična dela, zbog čega bi trebalo da se leči u nadležnoj zdravstvenoj ustanovi. Ipak, tom prilikom oni nisu analizirali kompletnu medicinsku dokumentaciju. Nakon toga je sud dopustio dopunsko veštačenje pa je i zaključak bio drugačiji – opasnost od težeg krivičnog dela ne postoji i Janković Aranitović može da se leči na slobodi.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

 

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mika
Mika
10 mar 2020 09:42

Kada Dr Jovani Stojković prste onda tužilaštvo neće da reaguje. A Vucica Niko ne sme da spomene, Dr Jovani i prete i vredjaju je ali opet tužilaštvo neće da se bavi tim.

Povezano

25. jan 2024.
Nakon izbora u decembru, REM je objavio izveštaj o tome kako su neki mediji izveštavali tokom kampanje. U njemu se nisu nalazili podaci za televizije sa nacionalnom frekvencijom jer je REM tvrdio da ih nema. Međutim, to nije bilo tačno. CINS otkriva šta ti podaci pokazuju.
27. jun 2023.
Protiv Uroša Panića, sina čoveka bliskog vlasti Petra Panića Pane, dva puta su se vodili postupci u Prekršajnom sudu u Beogradu zbog vređanja policajaca. Prema njihovim izjavama, govorio im je da će da im „skine“ uniforme, a u jednom slučaju i da je kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića. CINS otkriva kako za ovo nikad nije kažnjen.
14. feb 2022.
Iako bi trebalo da su svi pred zakonom jednaki, istraživanje CINS-a pokazuje kako je u slučaju pretnji na internetu predsednik Aleksandar Vučić jednakiji od drugih.
22. okt 2021.
Dok pišem ove redove, Srpska napredna stranka (SNS) proslavlja svoj 13. rođendan. Simbolično, planiraju da posade 13 sadnica u parku kod Ušća. Međutim, naše istraživanje je pokazalo kako iza naprednjaka neće ostati samo sadnice, već će se pored drveća uzdizati i nekretnine koje su stekli od promene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti (koji je strankama omogućio da kupuju nekretnine i parama iz budžeta) do danas.