Istraživačke pričeLicnostMiškovićProjekti
07. feb 2011.

„Delta“ upravlja desetinama miliona € of-šor novca iz Belizea

Složena mreža kompanija kojom upravljaju menadžeri „Delte“, i koja izvire iz „Vanity International Corporationa“ u Belizeu, do sada je tiho potrošila najmanje 43 miliona evra na nekretnine u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Produkcija: CINS i OCCRP Glavni istraživač: Stevan Dojčinović Istraživački tim: Dragana Pećo, Anđela Milivojević, Vladimir Kostić i Bojana Jovanović Urednici: John Holland, Branko Čečen

Karić – Ranković – Vanity


“Vanity” je došao do vlasništva nad “Gelderom” na sličan način kao i u slučaju “Fexika”. Prema registru privrednih društava i zemljišnim knjigama, biznismen Predrag Ranković Peconi je preko svog preduzeća “Invej d.o.o.” u Beogradu kupio propali “Pamučni kombinat” na 3,7 hektara zemlje uz Dunav, u središtu prestonice. Kupio ga je u avgustu 2006. od kompanije “Astra simit” pod kontrolom Bogoljuba Karića, koji je napustio Srbiju šest meseci ranije kada je protiv njega tužilaštvo podnelo dve krivične prijave. U januaru 2007, “Invej” je prodao 50 posto svog udela u “Pamučnom kombinatu” tadašnjoj “Delti M” za 15,2 miliona evra, a ostatak “Vanityju” tri meseca kasnije, za 7,3 miliona evra, odnosno upola manje nego što je plaćena prva polovina akcija. Procena ukupne vrednosti nekretnina “Pamučnog kombinata” koju je napravio nezavisni veštak i kakva je obavezna u ovakvim transakcijama, iznosila je 11,1 milion evra. Zemljište “Pamučnog kombinata” se graniči sa ”Lukom Beograd” u vlasništvu Miroslava Miškovića (I Milana Beka). Kao I u drugim slučajevima, odmah po obaveljnoj transakciji, sedište “Geldera” je momentalno prebačeno na adresu “Delta holdinga”, a na ključne pozicije postavljeni su zaposleni iz “Delte”.

Petar Rajačić, ne primer, direktor za regionalni razvoj u “Delta Real Estateu”, koji je bio opunomoćen da postupa u ime Kompanije “Vanity International” 14. januara 2009, godine, prema poslovnoj dokumentaciji iz Belize Sitija, bio je i direktor i zastupnik “Geldera” 2008. godine.

Akcije “Vanityja” su 2008. godine stavljene pod kontrolu advokata Olega Ezova. Ezov je radio za advokatsku kancelariju “Neocleuos” sa Kipra, čije usluge koristi i matična kompanija Miroslava Miškovića, “Hemslade Trade Limited”.

Portparol za “Neocleous” izjavio je da je Ezov radio u moskovskom predstavnistvu firme, ali je napustio kompaniju 2008. godine. Sam Ezov nije bio dostupan za komentar.

 

Zemlja u Donjem Komrenu

 

Godinu dana nakon što je prešao u vlasništvo “Vanityja”, “Fexiko” je kupio dva preduzeća – “Komren d.o.o.” i “Bel investment d.o.o.”. Tako je sredinom 2008 od firme “Revizorska kuća-Auditor” Vlasnika Zorana Ćerkovića kupio sto odsto udela u ‘’Komrenu’’ za 3.125.442 evra i tako došao u posed nešto ispod dva ipo hektara zemlje u Niškom predgrađu Donji Komren (opština Crveni Krst). S druge strane, Nataša Eraković je zajedno sa Srđanom Ćerkovićem (direktorom u “Revizorskoj kući-Auditor”) bila vlasnica preduzeća “Bel investment d.o.o.”, koja je “Fexiku” početkom istog meseca iste godine prodala firmu sa nešto ispod 11,5 hektara zemljišta, u istom delu Niša. Cena je bila 13.768.300 evra. Ukupna površina zemljišta do kojeg je došao “Fexiko” u Nišu je malo manje od 14 hektara. U nezavisnim veštačenjima, ukupna vrednost ovog zemljišta procenjena je na 16.351.300 evra, a “Fexiko” je za oba preduzeća platio 16.911.742 evra, odnosno oko 117,5 evra po metru kvadratnom. Kako je “Fexiko” u potpunom vlasništvu “Vanityja”, tako je “Vanity” postao novi vlasnik pašnjaka na obodima industijske zone pored aerodroma “Konstantin Veliki”.

 

Krupne pozajmice i vlasništvo u istim preduzećima


Neposredno pre nego što je “Fexiko” kupio dva Niška preduzeća i postao vlasnik njihovog zemljišta, njegova matična kompanija, “Venity”, dobila je u istom danu (20.04.2007.) pozajmice od dve kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva (BDO) i iz Belizea. “Right Start Technologies Ltd.” (osnovan na BDO, preregistrovan na Belize) je pozajmio “Vanityju” 6.315.000 evra, a “Kordell Investments Corporation” (BDO) 2.650.000 evra. CINS i OCCRP su došli do dokumenta o još jednoj, manjoj pozajmici od 220.000 evra, koju je “Vanity” u decembru 2007. dobio od preduzeća “Luce International Ivestments Corporation”, takođe sa BDO, inače I danas vlasnika akcija “Univerzal banke”, zajedno sa “Delta đenerali osiguranjem”. Sa druge strane, “Right Start Technology” je u Srbiji osnovao preduzeće “Latium d.o.o.”, koje je akcionar u šest srpskih preduzeća koja je privatizovala “Delta”.

 

Bosansko partnerstvo


Sarajevska poslovna dokumentacija pokazuje kako je tokom 2007. godine Mišković preko “Delta M” (kasnije “Delta Real Estatea”) ušao u posao sa Fahrudinom Radončićem, vlasnikom “Dnevnog avaza”, najtiražnijih dnevnih novina u BiH i kandidatom na prošlogodišnjim izborima.

Saradnja moćnog bošnjačkog političkog lidera iz Sarajeva s jedne, i bivšeg potpredsednika vlade Srbije, bliskog Slobodanu Miloševiću s druge strane, isprva je izgledala čudno. Sa jedne strane je bio Miroslav Mišković, koji je svoje bogatstvo počeo da stiče tokom devedesetih godina, koristeći različite poslovne povlastice koje je dobio u vreme režima Miloševića sa kojim je bio blizak. S druge strane, Radončić je bio član Kabineta načelnika štaba Vrhovne komande Arbije BiH, a njegov “Dnevni avaz” je oštro je kritikovao vladu i postupke političara Srbije i republike Srpske.

Mišković i Radončić su potpisali ugovor o osnivanju “Prezident nekretnina” u junu 2007, a ugovor je menjan u još dva navrata posle toga. Prema registraciji zavedenoj u Sarajevu, u februaru 2008, “Delta Real Estate” je posedovala pedeset procenata preduzeća, Radoničićeva “Avaz korporacija” 25 posto, a još 25 posto – “Vanity International Corporation“. Dokumentacija koju je podneo “Delta Real Estate” pokazuje da su “Prezident nekretnine” kupovale zemlju u Banja Luci, a preduzeće je u medijima povezivano i sa izgradnjom poslovno-stambenog objekta u Tuzli.

“Prezident nekretnine” su jedini aspekt “Vanitijevog” poslovanja na Balkanu koji je postao javan i izazvao kontroverze u (bosanskohercegovačkim) medijima, pre svega zbog političkih aspekata karijera vlasnika preduzeća. Uprkos pompi i medijskoj buci s kojom su poslovi u BiH započeti, Radoničić je prošle godine, dok se pripremao da izađe na izbore u Federaciji, prodao svoj udeo u “Prezident nekretninama”, ali je pre toga odlučno branio integritet Miroslava Miškovića u medijima.

Po poslovnim registrima, “Prezident nekretnine” su se preselile u Banja Luku, a vlasnici kompanije su sada “Delta Real Estate” I “Vanity International”.

 

Polet kupovine i kriza

 

Izgleda da su za vreme građevinarskog buma prvih godina novog milenijuma, Mišković i ostali moćni zemljoposednici i poslovni ljudi širom Istočne Evrope kupovali nekretnine i pozajmljivali novac strahovitom brzinom. Izvor CINS-a iz “Delte” tvrdi da su Miškovićeva preduzeća kupovala nekretnine i druga preduzeća “stihijski”, bez plana, samo zato što su bila u poziciji da ih kupe. Na kraju, ukupan bankarski dug i hipoteke “Delte” i ostalih kompanija koje su formalno povezane sa Miškovićem, stvoren, između ostalog i kreditima i zajmovima za kupovinu nekretnina, dosegli su milijardu evra, prema analizi koju je sproveo Miroslav Zdravković, analitičar Narodne Banke Srbije. Zdravković je rekao za CINS da je to iznos duga zasnovan na njegovoj analizi svih finansijskih izveštaja i završnih obračuna preduzeća u vezi sa “Deltom”, koji su zavedeni u Agenciji za privredne registre.

Mreža kompanija koja izvire iz “Vanityja” i sa Belizea je razoružavajuće kompleksna, sudeći prema sudskoj dokumentaciji, kompanijskim aktima i finansijskim ekspertima koji su za CINS i OCCRP pregledali dokumentaciju. Ukupan iznos koji je “Vanity International Corporation” potrošila na kupovine preduzeća u Srbiji koje su novinari CINS-a dokumentovali je 43.137.242. Poređenja radi, druga tranša bespovratne pomoći za budžet Republike Srbije od Međunarodnog monetarnog fonda, odobrena u decembru ove godine, iznosila je 50 miliona, dok je kompletan iznos “Benetonove” investicije u fabriku u Nišu najavljen u vrednosti od 43,2 miliona evra. Neki analitičari tvrde da je Miškovićeva mreža of-šor kompanija, iako ogromna, zapravo legalna. Drugi, uključujući i članove anti-monopolske komisije, rekli su da su kompanije prekršile zakone. Verica Brać iz Saveta za borbu protiv korupcije je drugu mrežu transakcija koju je ranije otkrila istraga o monopolskom položaju Miškovićeve kompanije, kao i ovu oko “Vanityja” nazvala “klasičnim primerima pranja novca”.

“On prosto ne želi da iko u Srbiji zna da on poseduje sve te kompanije”, kaže Dijana Marković Bajalović, bivša predsednica anti-monopolske komisije.

Izvor iz “Delte” je rekao da su CINS i OCCRP, otkrivši navedene kompanije samo zagrebli po površini. Za broj kompanija kojima se upravlja iz “Delte”, a nisu registrovane na nju, samo je rekao: “Toga ima puno. Bar sto”.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Tagovi

Povezano

Send this to a friend