AktuelnoSud i tužilaštvo

Miroslav Mišković osuđen na pet godina zatvora

20. jun 2016.
miroslavmiskovic.rs
Sudsko veće proglasilo je vlasnika Delte krivim za pomaganje u utaji poreza, ali ga je oslobodilo optužbi za zloupotrebu položaja odgovornog lica

Vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković osuđen je danas, prvostepenom presudom, za pomaganje sinu Marku u utaji poreza, dok ga je sudsko veće Specijalnog suda u Beogradu oslobodilo optužbi za malverzacije u putarskim preduzećima.

 

Mišković nije prisustvovao izricanju presude a dobio je kaznu od pet godina zatvora u koju će biti uračunato vreme koje je proveo u pritvoru. Takođe, mora da plati osam miliona dinara kazne.

 

Suđenje je počelo 14. novembra 2013. godine, a osim Miškovića bilo je optuženo još deset osoba, uključujući i njegovog sina Marka.


Prema optužnici, Miroslav i Marko Mišković, kao i Milo Đurašković, vlasnik Nibens grupe, su od 2005. do 2010. godine, iskorišćavanjem svojih ovlašćenja, pribavili sebi imovinsku korist veću od 200 miliona dinara. To su navodno učinili tako što su „stvarajući privid da se radi o zakonitim pravnim poslovima između povezanih pravnih lica” nezakonito uvećavali vrednost kapitala i izvlačili finansijska sredstva i imovinu iz privatizovanih putarskih preduzeća, čime su preduzećima i njihovim poveriocima naneli štetu veću od 16 milijardi dinara.


U martu 2016. godine sedmoro optuženih je oslobođeno po ovoj optužnici, dok je troje, uključujući i Marka Miškovića, osuđeno za utaju poreza. On i Đurašković oslobođeni su za optužbi za zloupotrebe sa putarskim preduzećima.


Miroslav Mišković je bio optužen i da je „kao lice sa najvećim uticajem na upravljanje, poslovanje i donošenje poslovnih odluka“ firmama svog sina pomogao da izbegnu plaćanje poreza.


U februaru 2015. godine, suđenje Miškoviću je počelo ispočetka zbog spajanja sa drugim procesom koji je vođen protiv Mila Đuraškovića – za malverzacije u drugim privatizovanim preduzećima – za šta je Đurašković nepravosnažno osuđen.


Tada je na suđenju promenjeno sudsko veće. Optuženi su ponovo iznosili odbrane, ali pred sudijom Majom Ilić, umesto sudijom Vladimirom Vučinićem. Vučinić je kasnije govorio da je upravo zbog ovog procesa, odnosno dozvoljavanja Miroslavu Miškoviću da tokom postupka napusti zemlju, trpeo pritiske zbog kojih je i napustio pravosuđe.


Polovinom decembra 2015. godine postupak protiv Miškovića razdvojen je od suđenja njegovom sinu Marku i ostalima, zbog Miškovićevog zdravstvenog stanja.


Mišković je tokom suđenja izjavljivao da je sve radio po zakonu, s ciljem da pravi profit.


„Zar je ružno da izvučem profit? Pa ja svuda radim da zaradim, da izvučem profit. U ovoj optužnici nijedna reč o tome nije tačna. Ja sam uš’o, da bih izaš’o. Ušli smo da bi napravili profit i izašli, ali to je po zakonu. Ja sam to radio zato što je to osnovno zanimanje Delta Holdinga: stvaranje kompanija, razvoj i prodaja kompanija“, rekao je Mišković na jednom od pretresa.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Novski
Novski
20 jun 2016 07:39

Nanogica?

Tagovi

Povezano