AktuelnoSrbijaSud i tužilaštvo

Miroslavu i Marku Miškoviću ponovo spojeno suđenje

06. okt 2017.
Foto: CINS
Nakon što je suđenje Marku i Miroslavu Miškoviću, zajedno sa ostalim optuženima, vraćeno na početak, njima će se ponovo suditi u objedinjenom postupku za produženo krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica i krivično delo utaje poreza

Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu donelo je odluku da se suđenje Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku, Milu Ðuraškoviću i ostalim optuženima, objedini u jedinstveni postupak i zakazao početak ponovljenog suđenja za 30. oktobar.


Apelacioni sud u Beogradu nedavno je ukinuo prvostepenu presudu kojom su Miškovići i Ðurašković bili osuđeni za utaju poreza i naložio da im se suđenje ponovi za to delo, a Ðuraškoviću i njegovim saradnicima i za zloupotrebe s kruševačkom Fabrikom maziva (FAM).


Viši sud je ranije osudio Miškovića na pet godina zatvora i plaćanje osam miliona dinara kazne za pomaganje sinu Marku u utaji poreza.


Krajem septembra, Apelacioni sud u Beogradu doneo je presudu kojom je Miroslav Mišković oslobođen optužbi za malverzacije u putarskim preduzećima.


Osuđujuća presuda za saučesništvo u utaji poreza, prema nalazima Apelacionog suda, sadrži “bitnu povredu odredbi krivičnog postupka, budući da su u obrazloženju presude izostali razlozi o odlučnim činjenicama, a oni razlozi koji su dati su u znatnoj meri nejasni i protivurečni.”


Mišković je bio osumnjičen za utaju poreza u pomaganju, a izvršenje krivičnog dela objašnjeno je navodnim davanjem saveta sinu Marku, vlasniku Mera Investment Fund B.V, kako da izbegne plaćanje poreza.


Apelacioni sud navodi da prvostepeni sud “nije dao jasne i nesumnjive razloge koji su to saveti od strane okrivljenog Miroslava Miškovića dati Marku Miškoviću a koji su mu pomogli da izvrši krivično delo ako se ima u vidu odbrana okrivljenog, kao i saoptuženih prema kojima je postupak razdvojen.”


Pored ovoga, Apelacioni sud ističe da je prvostepeni sud, u osuđujućem delu, povredio zakon time što je osuđujuću odluku zasnovao na autentičnom tumačenju Zakona o porezu na dobit preduzeća i Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kao i na obaveštenju Ministarstva finansija i privrede RS.


Ovakvim postupanjem sud je povredio član 6. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kojim je garantovano pravo na pravično suđenje čiji je potpisnik i Republika Srbija, navodi se u saopštenju beogradskog Apelacionog suda.


U daljem obrazloženju navodi se da je u konkretnom slučaju reč ne samo o formalno-pravnom nedostatku već o suštinskoj povredi zakona budući da sud traži da mu organ druge grane vlasti protumači odredbu zakona, od čega zavisi odluka u sudskom postupku koji je u toku.


Suđenje Miškoviću počelo je 14. novembra 2013. godine, a osim njega bilo je optuženo još deset osoba, uključujući i njegovog sina Marka. Polovinom decembra 2015. godine postupak protiv Miškovića razdvojen je od suđenja Marku i ostalima, zbog Miškovićevog zdravstvenog stanja.

Autor:

Ostavi komentar

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Tagovi

Povezano

Send this to a friend