AktuelnoSrbijaSud i tužilaštvo

Miroslavu i Marku Miškoviću ponovo spojeno suđenje

06. okt 2017.
Foto: CINS
Nakon što je suđenje Marku i Miroslavu Miškoviću, zajedno sa ostalim optuženima, vraćeno na početak, njima će se ponovo suditi u objedinjenom postupku za produženo krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica i krivično delo utaje poreza

Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu donelo je odluku da se suđenje Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku, Milu Ðuraškoviću i ostalim optuženima, objedini u jedinstveni postupak i zakazao početak ponovljenog suđenja za 30. oktobar.


Apelacioni sud u Beogradu nedavno je ukinuo prvostepenu presudu kojom su Miškovići i Ðurašković bili osuđeni za utaju poreza i naložio da im se suđenje ponovi za to delo, a Ðuraškoviću i njegovim saradnicima i za zloupotrebe s kruševačkom Fabrikom maziva (FAM).


Viši sud je ranije osudio Miškovića na pet godina zatvora i plaćanje osam miliona dinara kazne za pomaganje sinu Marku u utaji poreza.


Krajem septembra, Apelacioni sud u Beogradu doneo je presudu kojom je Miroslav Mišković oslobođen optužbi za malverzacije u putarskim preduzećima.


Osuđujuća presuda za saučesništvo u utaji poreza, prema nalazima Apelacionog suda, sadrži “bitnu povredu odredbi krivičnog postupka, budući da su u obrazloženju presude izostali razlozi o odlučnim činjenicama, a oni razlozi koji su dati su u znatnoj meri nejasni i protivurečni.”


Mišković je bio osumnjičen za utaju poreza u pomaganju, a izvršenje krivičnog dela objašnjeno je navodnim davanjem saveta sinu Marku, vlasniku Mera Investment Fund B.V, kako da izbegne plaćanje poreza.


Apelacioni sud navodi da prvostepeni sud “nije dao jasne i nesumnjive razloge koji su to saveti od strane okrivljenog Miroslava Miškovića dati Marku Miškoviću a koji su mu pomogli da izvrši krivično delo ako se ima u vidu odbrana okrivljenog, kao i saoptuženih prema kojima je postupak razdvojen.”


Pored ovoga, Apelacioni sud ističe da je prvostepeni sud, u osuđujućem delu, povredio zakon time što je osuđujuću odluku zasnovao na autentičnom tumačenju Zakona o porezu na dobit preduzeća i Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kao i na obaveštenju Ministarstva finansija i privrede RS.


Ovakvim postupanjem sud je povredio član 6. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kojim je garantovano pravo na pravično suđenje čiji je potpisnik i Republika Srbija, navodi se u saopštenju beogradskog Apelacionog suda.


U daljem obrazloženju navodi se da je u konkretnom slučaju reč ne samo o formalno-pravnom nedostatku već o suštinskoj povredi zakona budući da sud traži da mu organ druge grane vlasti protumači odredbu zakona, od čega zavisi odluka u sudskom postupku koji je u toku.


Suđenje Miškoviću počelo je 14. novembra 2013. godine, a osim njega bilo je optuženo još deset osoba, uključujući i njegovog sina Marka. Polovinom decembra 2015. godine postupak protiv Miškovića razdvojen je od suđenja Marku i ostalima, zbog Miškovićevog zdravstvenog stanja.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

27. sep 2017.
Apelacioni sud u Beogradu doneo je odluku i potvrdio prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu kojom je Miroslav Mišković oslobođen optužbe da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica. Suđenje za pomaganje u utaji poreza vraćeno je na početak
20. jun 2016.
Sudsko veće proglasilo je vlasnika Delte krivim za pomaganje u utaji poreza, ali ga je oslobodilo optužbi za zloupotrebu položaja odgovornog lica
25. mar 2016.
Sin vlasnika kompanije Delta Holding, Miroslava Miškovića, osuđen je danas pred Višim sudom u Beogradu na tri i po godine zatvora zbog utaje poreza, ali je oslobođen optužbi za oštećenje putarskih preduzeća.
21. jul 2014.
Problematična privatizacija omogućila je Toplici Spasojeviću i njegovom partneru da postanu vlasnici zgrade na atraktivnoj lokaciji, ali ni čvrste veze sa Miroslavom Miškovićem nisu bile dovoljne da se u tom poslu profitira