AktuelnoPrivatizacija

Luka Beograd: Bubalo ponovo oslobođen

10. jan 2020.
Predrag Bubalo dolazi na izricanje presude; foto: CINS
Bivši ministar privrede Predrag Bubalo i ostali optuženi u slučaju prodaje Luke Beograd oslobođeni su danas svih optužbi u Višem sudu u Beogradu.

Nakon ponovljenog suđenja u Višem sudu u Beogradu, nekadašnji ministar privrede Predrag Bubalo oslobođen je danas optužbi za zloupotrebe u slučaju prodaje Luke Beograd. Pored njega, oslobođeni su i Miodrag Đorđević i Goran Mrđa, direktori Agencije za privatizaciju, Aleksej Misailović, direktor Centra za tržište kapitala pri Agenciji, Aleksandar Gračanac, direktor Akcijskog fonda, Jasmina Dragutinović, direktorka Sektora za analizu, pipremu i organizaciju prodaje pri Akcijskom fondu. Oslobođeni su i Miroslava Drobac, generalna direktorka Luke Beograd i Dušan Kosovac, finansijski direktor iste firme koji su se takođe nalazili na optužnici.

Bubalo i ostali su bili optuženi da su iskorišćavanjem svog službenog položaja i nevršenjem dužnosti omogućili preduzeću Worldfin, a iza kojeg su bili Miroslav Mišković i Milan Beko, da kupi akcije Luke po ceni nižoj od tržišne. Kako se navodi u optužnici, na taj način je Worldfin pribavio korist u iznosu od oko 14,3 miliona evra, za koliko je i oštećen budžet Republike Srbije.

Detaljnije o ovom slučaju možete pogledati OVDE.

Podsetimo, slučaj Luka Beograd pred sudom se našao u julu 2014. godine, a u decembru 2017. godine predsednik sudskog veća Višeg suda u Beogradu Danko Laušević izrekao je oslobađajuću presudu svim optuženima, uz obrazloženje da sud smatra da tokom suđenja nije dokazano da su izvršili krivična dela, jer su primenjivali tadašnje zakone. Međutim, Apelacioni sud je na proleće ove godine, ukinuo presudu, jer je, kako se navodi u obrazloženju odluke, „nejasna i neprihvatljiva” i vratio Višem sudu na ponovno odlučivanje.

Luka Beograd je jedna od 24 spornih privatizacija na koje je ukazivao i Savet za borbu protiv korupcije, a koje je od 2012. godine istraživala radna grupe MUP-a. Prema istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, do sredine 2019. godine polovina ovih predmeta je stigla do sudskog postupka, ali je u samo pet doneta pravosnažna presuda.

 

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano