AktuelnoFunkcioneri

Dačić, Kebara, Palma…: Koliko su nas koštali poslanici u 2021.

08. mar 2022.
Ivica Dačić i Dragan Marković Palma u Skupštini Srbije; foto: Beta/ Miloš Miškov
Ko je „najskuplji“ poslanik u 2021. godini, ko je najviše trošio na službena putovanja u Srbiji i u inostranstvu, a ko na gorivo za dolazak u Skupštinu, pročitajte u novom istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo Srbije.

Narodnim poslanicima je tokom prošle godine po različitim osnovama uplaćeno ukupno, ne računajući poreze, 367,9 miliona dinara, pokazuju podaci koje je prikupio Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS). Toliko je ukupno isplaćeno za plate i dodatke članovima parlamenta, ali i razne troškove koje su imali obavljajući poslanički poziv.

Podaci koji su dostavljeni za prethodnu godinu obuhvataju ukupno 262 poslanika, a većina novca otišla je na plate – 202,5 miliona dinara.

Gledajući sve troškove, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić je „najskuplji“, za njegov rad računajući i platu je dato 4,3 miliona dinara. I tu ga u korak prati Elvira Kovač iz Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) koja je građane „koštala“ 2,7 miliona dinara. Podsetimo, ona je u periodu od početka 2016. do kraja 2019. godine bila na čelu „najskupljih“ poslanika sa ukupnim iznosom od 12 miliona dinara, o čemu je CINS već pisao. Odmah iza nje, sa nešto nižom cifrom je Snežana Paunović iz Socijalističke partije Srbije (SPS).

Pored plata, poslanici Skupštine Srbije novac za svoj rad dobijaju i kroz poslanički dodatak. Pokriveni su im troškovi službenih putovanja u zemlji i van nje, a ukoliko nisu iz prestonice, parlament im može platiti hotel ili zakup stana u Beogradu. U tom slučaju, novčano im se može nadoknaditi i život odvojen od porodice. Kada na posao dolaze svojim vozilom imaju povlastice u vidu plaćenog goriva, amortizacije i naknade za vožnju, a besplatan parking dostupan im je u tri javne garaže. Za one koji ga koriste, pokriven je i javni prevoz.

U samom vrhu onih za čiji je rad prošle godine Skupština izdvojila najviše novca je i poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Nenad Krstić na čiji rad je otišlo 2,5 miliona dinara. O Krstiću, inače bivšem predsedniku Opštine Trgovište, mediji su pisali u novembru kada se kod mosta Gazela u Beogradu sukobio sa demonstrantima koji su blokirali saobraćaj u znak protesta zbog zakona o eksproprijaciji i referendumu.

Najviše novca za Dačićeva službena putovanja

Po novcu koji je dat na službena putovanja unutar i van zemlje prednjači predsednik Skupštine iz SPS-a.

Naime, kada poslanici službeno putuju u inostranstvo, pored prevoza i smeštaja plaćaju im se i akontacije i dnevnice. Tako je za ovu vrstu putovanja tokom prošle godine isplaćeno 13,3 miliona dinara, od čega je na Dačićeva otišlo najviše – 2,3 miliona. Pored njega, u top pet poslanika na čija je putovanja van zemlje dato najviše novca našli su se i Elvira Kovač, Sandra Božić (SNS), Snežana Paunović (SPS) i Vladimir Marinković (SNS).

Za razliku od njih, najmanje para za službena putovanja po svetu otišlo je poslanicima SNS-a Bratimiru Vasiljeviću i Darku Laketiću.

S druge strane, za službena putovanja u Srbiji dato je oko deset puta manje novca nego za inostrana, 1,3 miliona dinara. Oko polovine ovog iznosa, koji pokriva poslaničku dnevnicu, prevoz i smeštaj, dato je za putovanja Nenada Krstića.

U službena putovanja po Srbiji ne ulaze dolasci na skupštinska zasedanja. Kada poslanici za to koriste privatan auto plaćeno im je gorivo, amortizacija a pokrivena im je i naknada za vožnju. Tu mogućnost prošle godine iskoristila je većina poslanika, pa je parlament za to izdvojio 42,3 miliona dinara.

Kako je CINS već pisao, trećina poslanika koji su izabrani na izborima 2020. godine, a koji su bili članovi parlamenta i u sazivu pre tog, nije Agenciji za sprečavanje korupcije prijavila novac koji je dobijala po ovom osnovu. Pored toga, naše ranije istraživanje pokazalo je da poslanici koji svojim kolima dolaze u prestonicu novac utrošen na gorivo ne pravdaju računima već samo potpisanim izjavama. Neki od njih koji su uzimali taj novac poseduju stanove u Beogradu.

Za razliku od broja poslanika koji su koristili nadoknadu za gorivo, plaćeno stanovanje u Beogradu iskoristilo je samo njih četvoro za šta je izdvojeno oko 1,7 miliona dinara. Duplo manje novca otišlo je na nadoknadu za poslanike jer su živeli odvojeno od svojih porodica. O nedostatku kontrole nad time kako poslanici koriste novac za gorivo i smeštaj kao i mogućnostima za potencijalne malverzacije, pročitajte OVDE.

Ovaj saziv Skupštine nije trajao pun mandat. Poslanici su u avgustu 2020. godine položili zakletvu, a parlament je raspušten u februaru ove godine. Novi parlamentarni izbori održaće se 3. aprila.

Podsetimo, CINS je sredinom 2020. godine objavio bazu „Koliko košta poslanik“ sa podacima o troškovima poslanika od početka 2016. do kraja 2019. godine. Ipak, baza nije potpuna s obzirom da nam Skupština nije dala informacije koje se odnose na troškove tadašnje predsednice parlamenta Maje Gojković. Iako Skupština našim novinarima nije dostavila podatke za 2020. pa ažuriranje baze trenutno nije moguće, CINS nastavlja da prati koliko novca iz budžeta odlazi na njihov rad.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
3 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ludi milojko
ludi milojko
11 mar 2022 14:47

Dragomir Karić
Aleksandar Vučić-za našu decu
Poslanik
Ostale stručne usluge (neto)
278,447.04
Dragomir Karić
Aleksandar Vučić-za našu decu
Poslanik
Poslanički dodatak (neto)
137,731.88

Ivan
Ivan
14 mar 2022 10:19

Eee žalosti, gde idu narodne pare, Dačić je najskuplji pevač u istoriji vlasti ….

Anonymous
Anonymous
14 mar 2022 12:47

Glasam da se poslanici i ostali politicari placaju SMS porukama, a deca lece upravo ovim novcem iz budzeta!

Tagovi

Povezano