AktuelnoFunkcioneriO istraživačkom novinarstvu

Gde je Maja Gojković?

11. jun 2020.
Foto: CINS
Sedmomesečna borba za informaciju koliko je novca iz budžeta dato narodnim poslanicima u prethodnom periodu završila se podacima za 402 poslanika, ali ne i za jedno poznato ime - predsednicu Narodne skupštine Maju Gojković.

Usred pandemije virusa korona krajem marta stigle su nam dobre vesti – sve što smo tražili i čekali gotovo sedam meseci od Narodne skupštine Republike Srbije stiglo je kroz 16 eksel tabela i jedan imejl. Pa, gotovo sve. Kada smo analizirali podatke o isplatama prema narodnim poslanicima od 2016. do ove godine otkrili smo da nema novca koji je dobila predsednica Narodne skupštine i funkcionerka Srpske napredne stranke Maja Gojković. Znamo da ti podaci postoje ali da nam ih iz Skupštine nisu dali, jer se u dokumentima koje smo nezvanično dobili od nekih narodnih poslanika vidi da je Maja Gojković, između ostalog, u 2016. za smeštaj u Beogradu dobila 300.000 dinara, kao i 1,2 miliona dinara kroz platu, ne računajući dodatke na platu.

Zvali smo Skupštinu i prijavili da nema predsednice, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor. Nastavićemo da tražimo podatke o njenim troškovima, a do tada radimo na bazi svih isplata prema drugim narodnim poslanicima, što ćemo objaviti u ponedeljak, 15. juna.

Građani će znati koliko je svaki poslanik u prethodne četiri godine dobio za plate, paušale, službena putovanja ili život u Beogradu. Saznaće ko je „koštao“ najviše i zašto, a uskoro i koji poslanici su ove privilegije zloupotrebili. Objavićemo koliko SVI poslanici zarađuju, u kojoj partiji ostaje najviše novca, kao i koliko dobijaju neaktivni poslanici. Istražili smo i da li ima zloupotreba u trošenju našeg i vašeg novca.

Ove informacije ranije su bile javno dostupne u okviru godišnjih Informatora o radu, međutim od 2016. godine ti podaci se ne objavljuju.

Podatke smo tražili još u septembru prošle godine. Tada smo, u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, od Skupštine zahtevali informacije o isplatama prema narodnim poslanicima od 2016. do tada – bez obzira kojoj stranci su bliski, ili su samostalni poslanici.

Znamo da poslanici imaju privilegije koje većina građana nema – onima koji nisu iz Beograda Skupština plaća stan, hotel ili troškove goriva kako bi dolazili na posao. Skupština novcem građana plaća i njihova službena putovanja u zemlji i inostranstvu pa je, upravo zato, način na koji se taj novac troši tema od javnog interesa.

Kako je u pitanju nekoliko tabela, nadali smo se brzom odgovoru. Umesto toga, do kraja 2019. smo dobili samo podatke o platama i poslaničkim dodacima, takozvanim paušalima, kao i obećanje od osobe koja odgovara na zahteve da će stići i ostalo. Međutim usledilo je ćutanje. Uzalud smo okretali telefone, jer odgovor kada ćemo dobiti podatke nismo dobili.

Dani su se pretvorili u nedelje čekanja, a onda i mesece. Nakon više od 200 poziva na razne brojeve skupštinskih telefona, u februaru 2020. godine poslali smo novi zahtev i dobili odgovor da informacije stižu za 40 dana. To znači da bi podaci stigli uoči izbora za nove poslanike (zakazane za 26. april) i da baza troškova poslanika koju planiramo ne bi više bila aktuelna. Zamolili smo ovlašćena lica u Skupštini da nam u međuvremenu daju bilo šta od podataka – bar troškove za jednu godinu, kako bismo počeli sa radom na bazi. Ponudili smo i da dođemo na uvid i slikamo one podatke koji su nam potrebni (uz zaštitu podataka o ličnosti).

To nije uspelo pa smo pokušali sa još jednim, delimično izmenjenim zahtevom.

Kako smo bili na izmaku opcija, potrudili smo se da ove podatke dobijemo direktno od narodnih poslanika.

Pošto se odluke o isplatama donose u Odboru za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, nadali smo se da neko od poslanika koji su članovi ovog odbora ima informacije i smatra da je važno da ih i građani imaju. Neki koje smo pitali nisu imali podatke, drugi nisu želeli da nam pomognu, a za neke ovo nije bila tema, već su nam se žalili na skupštinski restoran. Od nekoliko ljudi iz opozicije smo uspeli da dobijemo podatke za 2016. i prvu polovinu 2017. godine. Počeli smo s radom. U tabelama je bila i Maja Gojković.

Krajem marta su stigli i zvanični podaci iz Skupštine pa smo se posvetili njima. Vredno smo radili i rezultate ćemo objavili na sajtu 15. juna.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano