AktuelnoPrekogranični organizovani kriminal

Uhapšen Darko Elez i članovi njegove grupe

02. sep 2009.
Darko Elez
Darko Elez, vođa kriminalne grupe koja je delovala na području Balkana, u Bosni i Srbiji pre svega, uhapšen je 1. septembra u stanu u kom je živeo na Novom Beogradu

Osim Darka Eleza (30) uhapšeni su njegov otac Miladin i supruga Ratka Močević, kao i Vladimir Pandurović, Vasa Ljubratić, Branko Đurić, Željko Avram i Slobodan Pjevac. Akciju hapšenja u Beogradu sproveli su pripadnici MUP-a Srbije, dok je istovremeno u Bosni policija Republike Srpske uhapsila više osoba koje se sumnjiče da su sarađivale zajedno sa Elezom u njegovim kriminalnim aktivnostima.

Kako je navedeno u saopštenju Specijalnog tužilašva za suzbijanje organizovanog kriminala, pripadnici ove grupe sumnjiče se za zločinačko udruživanje, proizvodnju i stavljanje u promet narkotika, iznude, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, kao i falsifikovanja isprava. Na teret samog Darka Eleza je, pored nabrojanih dela, dodato i podstrekivanje na ubistvo.

Darko Elez, koji je, prema sapoštenju, organizator grupe, pre nekoliko godina dobio je državljanstvo Srbije, što ga je do sada štitilo od izručenja RS, gde je sumnjičen za najteža krivična dela iznude, ucene, razbojništva, krijumčarenje i trgovinu narkoticima, oružjem, eksplozivnim, motornim vozilima i pranje novca, piše u saopštenju MUP Srbije. Između ostalog, tereti se da je sa saradnicima iz kombija “Privredne banke Sarajevo” ukrao dva miliona evra.

Navodi se i kao naručilac ubistava nekoliko bliskih saradnika Đorđa Ždrala, svog dugogodišnjeg prijatelja i vođe jedne od kriminalnih grupa sa teritorije Istočnog Sarajeva. Zahvaljujući sukobu oko podele plena nakon pljačke vozila “Pavlović banke” u avgustu 2005. godine kod Han Pijeska, kada je ukradeno 1,8 miliona konvertibilnih maraka, Elez i Ždral, postali su poznati javnosti. Aprila 2004. pokušano je ubistvo Đorđa Ždrale u Lukavici. Elez je prepoznat kao strelac, te je pobegao u Srbiju. Oktobra 2006. dolazi do novog atentata na Ždrala u Istočnom Sarajevu. S tim je doveden u vezu Strahinja Rašeta iz Rume (ranjen u sukobu, pobegao nazad u Srbiju), a organizator je bio Elez. Sukob se proširio na ulice srpske prestonice, ali zahvaljujući intervenciji beogradske policije i hapšenju članova obe grupe, dalje krvoproliće je sprečeno.


Đorđe Ždrale, uhapšen je početkom godine na aerodromu u Frankfurtu , po Interpolovoj poternici, koja je za njim raspisana zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Ljubiše Savića Mauzera, osnivača Demokratske stranke RS. Od kada je izbio sukob između kumova Darka Eleza i Đorđa Ždrala, u Istočnom Sarajevu u pet mafijaških likvidacija ubijeno osam osoba. U proteklih godinu i po dana ubijeni su Zoran Golub, Vlatko Mačar, Boris Govedarica, Mladen Ćeha i Srđan Đurić, svi bliski Đorđu Ždralu. U medijima se spekuliše da iza ubistva Zorana Goluba zvanog Čarlama kao počinioci stoje članovi „zemunskog klana“ Sretko Kalinić i Miloš Simović za kojima je raspisana poternica zbog sumnje da su učestvovali u atentatu na premijera Zorana Đinđića.

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
BackAustin
BackAustin
23 jun 2019 10:43

8

Tagovi

Povezano