AktuelnoFunkcioneri

Šta sve škripi u slučaju „Stražar“

18. jul 2023.
Ilustracija: CINS
Otkako su carinici 2021. od tadašnjeg gradskog sekretara zaplenili sliku „Stražar“ priča se poput klupka odmotavala, ali su uprkos tome neka od ključnih pitanja do danas ostala bez odgovora.
  • Za koga je kupljena slika?

Kada je 2021. Nikola Kovačević pričao za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) o zapleni, on je tvrdio da je slika kupljena za njegovu ličnu kolekciju:

„Moja porodica je kolekcionar, moj otac i majka su kolekcionari“.

Međutim, carinik koji je saslušan u Prekršajnom sudu u Beogradu ispričao je da je Kovačević tokom kontrole tvrdio drugačije:

„Pitao sam potom Kovačevića zašto nije otišao na crveni kontrolni prolaz da prijavi sliku, na šta mi je on odgovorio da nema potrebe, da je on to kupio za Grad Beograd i da će to da pokloni Gradu Beogradu“.

Podsetimo, nakon zaplene preko Fejsbuka oglasio se tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i naveo da je postojao plan da Grad kupi ovu sliku, ali da je to bila tajna.

Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija ranije je za CINS rekao da je cela situacija čudna:

„Prilikom ispitivanja ovog slučaja treba videti da li je postojao nekakav prethodni dogovor između tog gradskog sekretara i drugih gradskih čelnika da će on da kupi sliku za svoj novac pa da mu Grad to kasnije nadoknadi“.

Međutim, to nijedna institucija nije uradila.

  • Odakle novac za sliku?

Kovačević se u ove dve godine nije držao jedne priče o poreklu novca za kupovinu Stražara. Prvo je u razgovoru sa novinarkom CINS-a ispričao da novac potiče od nekretnine koju je prodala njegova supruga.

„Novac je legalno zarađen, nalazio se na računu moje supruge i nema nikakve veze sa mojom platom“, objašnjavao je tada Kovačević.

Međutim, kasnije je u izjašnjenju Agenciji za sprečavanje korupcije rekao da je sve počelo 2019. kada mu je sestra Maša poklonila nešto više od 170 hiljada evra. Kovačević je onda taj novac ulagao u bitkoine, a zaradu prebacio na račun supruge Milene koja je i sama ulagala u bitkoine, kupila dve garaže u naselju K distrikt i sliku.

  • Čijih su 15 i po hiljada evra pronađenih kod Kovačevića?

Pored slike koju su mu carinici na aerodromu zaplenili, kod Kovačevića je pronađeno i 15 i po hiljada evra u kešu. On je za CINS ranije ispričao da taj novac nije njegov, već da mu ga je vratio prijatelj koji je putovao sa njim, zbog čega ga nije prijavio.

U izjavi pred Prekršajnim sudom u Beogradu – Odeljenjem u Barajevu, gde ga gone jer carini nije prijavio novac, Kovačević je promenio priču.

Tada je tvrdio da je svojih pet i po hiljada evra imao kod sebe u kešu, a da je 10 hiljada evra novac od prijatelja sa kojim se sreo u Beču pre poletanja za Beograd, a čiji identitet nije hteo da otkrije.

„U pitanju je svestrana ličnost, istaknuti umetnik, kolekcionar i filantrop koji se u javnosti eksponira anonimno zbog čega ne bih voleo da otkrivam njegov identitet kako ne bih narušio njegovu tajanstvenost.“

  • Da li je Kovačević prijavljivao imovinu?

Kovačević godinama nije Agenciji prijavljivao svu imovinu i prihode utvrđeno je u redovnoj kontroli koju je ova institucija sprovela 2019. i 2020. godine.

Ishod provere je bio da Kovačević nije prijavio 130 hiljada evra koje je, kako je rekao, dobio na poklon od oca, oružje i auto. Zbog toga ga je Agencija opomenula, a Prekršajni sud u Beogradu kaznio sa 100 hiljada dinara.

Tokom te kontrole, Kovačević je u dopisu Agenciji rekao da je nenamerno propustio da prijavi imovinu i da mu se takav propust više neće ponavljati.

Uz to je navodno prijavio sve što do tada nije.

Međutim, ako je suditi prema njegovoj odbrani u slučaju Stražar, on je dva meseca pre toga od sestre na poklon dobio nešto više od 170 hiljada evra koje nije prijavio Agenciji. Pored toga, nastavio je da ne prijavljuje imovinu i prihode – akcije u Erste banci, zaradu od bitkoina, oružje.

  • Šta su uradila tužilaštva?

Ovim slučajem su se bavila dva beogradska javna tužilaštva – Više i Prvo osnovno. Oba su odlučila da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv Nikole Kovačevića.

Ipak, nijedno u proveri nije ispitalo ni Nikolu Kovačevića ni njegovu sestru Mašu od koje je navodno dobio na poklon novac.

Finansijski stručnjak kojeg je angažovalo Više javno tužilaštvo je tokove novca proveravao uz pretpostavku da ugovor o poklonu između Kovačevića i sestre nije simulovan, odnosno lažan. Iz dokumentacije u koju je CINS imao uvid vidi se samo da je Kovačević devet meseci nakon potpisanog ugovora o poklonu 155 hiljada evra u kešu uplatio na svoj račun, ali ne i kako je taj novac došao od njegove sestre do njega.

Sa druge strane, Prvo osnovno javno tužilaštvo je odlučilo da je Kovačević prijavio svu imovinu osim veće količine oružja, iako je Agencija za sprečavanje korupcije tvrdila suprotno. Iz tužilaštva su nam rekli da nije postojala namera da se prikrije imovina, što je bitno da bi neprijavljivanje imovine bilo krivično delo.

„Ova namera kod učinioca postoji generalno, a ne samo u odnosu na Agenciju, i ne može se uzeti da postoji ukoliko je imovina prijavljena drugom državnom organu“.

Međutim, Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija smatra da je ovakav zaključak pogrešan. On objašnjava da je svrha propisivanja ovog krivičnog dela bila da se kazni neprijavljivanje imovine i prihoda Agenciji.

„Činjenica da je funkcioner neku imovinu prijavio drugom državnom organu, a ne Agenciji može biti od značaja za ocenu stepena njegove odgovornosti za ovo krivično delo i prilikom odmeravanja kazne, ali ga ne oslobađa u potpunosti krivične odgovornosti“.

  • Šta će biti sa slikom?

Protiv Kovačevića se vode još samo dva postupka pred Prekršajnim sudom u Beogradu i oba je pokrenula Uprava carina jer, kako tvrde, nije prijavio sliku i novac. Od postupka za sliku će zavisiti šta će se sa njom na kraju desiti. Ukoliko Kovačević bude osuđen, postoji mogućnost da mu slika Stražar bude oduzeta.

Nikola Kovačević nije odgovarao na pitanja koja smo mu slali SMS-om.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mare
Mare
20 jul 2023 13:04

Strašno. Moram reći da određene institucije u ovoj zemji ipak funkcionišu, recimo ti carinici. Što me, da budem iskren, iznenadilo. Ali šta to vredi kada nam je sudstvo rak rana društva.

Tagovi

Povezano