AktuelnoFunkcioneri

Tužilaštvo ispituje da li je bivši gradski sekretar prikrivao imovinu

28. nov 2022.
Gradski sekretar Nikola Kovačević; foto: Fejsbuk/ Nikola Kovačević
Agencija za sprečavanje korupcije podnela je izveštaj Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv bivšeg gradskog sekretara Nikole Kovačevića zbog sumnje da je prikrivao podatke o imovini i prihodima.

Nikola Kovačević, prema kontroli Agencije, nije prijavio zaradu od bitkoina vrednu oko 438 hiljada evra, akcije u Erste banci, 20 komada oružja i nešto više od 170 hiljada evra koje mu je poklonila sestra. Iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) kažu da je predistražni postupak u toku.

Agencija je Kovačevićevu imovinu kontrolisala tek nakon što je CINS otkrio da su carinici kod njega pronašli sliku Paje Jovanovića i preko 15 hiljada evra u kešu. Izveštaj su zatim poslali Višem javnom tužilaštvu, ali oni nisu želeli da se bave mogućim prikrivanjem imovine jer nisu nadležni za to.

Vladimir Tupanjac, advokat koji je nekada radio u Agenciji, je u oktobru za CINS rekao da je ova institucija trebalo odmah da pošalje krivičnu prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, a ne Višem.

„Nejasno je zašto nema kuraži da svoj dopis nazove pravim imenom – krivična prijava, a ne izveštaj“, izjavio je tada Tupanjac za CINS.

Kovačević, koji od skora radi kao koordinator u beogradskom Parking servisu, se i tokom 2019. i 2020. našao pod lupom Agencije jer nije prijavio 130 hiljada evra koje je dobio kao poklon od oca, kola i oružje. Kovačević se tada pravdao da nije imao nameru da prikrije imovinu, već da su to bili nenamerni propusti. Nakon te kontrole Agencija ga je opomenula, a Prekršajni sud u Beogradu osudio na kaznu od 100 hiljada dinara.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
2 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dule
Dule
30 nov 2022 18:08

Ma koliko se vi trudili, nema od toga ništa. On je samo kolateralna posledica odnosa bivši zamenik – sadašnji gradonačelnik.
Ili, možda i bude ako se zamerio ili nije po volji osobi No. 1 u državi.

Ešli
Ešli
20 dec 2022 12:45
Odgovor za  Dule

Bitno je. Sve na internetu ostaje trajno pa i naši komentari.

Tagovi

Povezano