AktuelnoPolitičke partije

Na miting SNS-a vozilima državnih institucija

01. jun 2023.
Miting „Srbija nade"; foto: CINS
Pristalice Srpske napredne stranke su na miting 26. maja dolazile autobusima, minibusevima, automobilima, pa čak i vozovima. CINS otkriva da su za prevoz korišćena i vozila u vlasništvu javnih institucija.

Na hiljade građana iz cele Srbije krenulo je u petak, 26. maja, put Beograda. Njihova destinacija bio je „najveći skup u istoriji Srbije“ kako je vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) najavljivala miting Srbija nade.

Duž više beogradskih ulica i bulevara formirane su nepregledne kolone parkiranih vozila. Bilo ih je toliko da su na pojedinim mestima bili parkirani i u četiri kolone, po kolovozu i tramvajskim šinama.

Među njima je bio i minibus vrtića Leptirići iz Ražnja, malog mesta na jugoistoku Srbije. Na njemu je stajao papir sa nazivom opštine i okruga kojem pripada.

Direktorka tog vrtića Marija Anđelković potvrdila je za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) da su ona i ostali iz vrtića tim vozilom došli na miting. Na pitanja ko je to platio te da li je postojao putni nalog za takav put, Anđelković nije želela da da jasan odgovor:

„Ja sam svašta videla i prethodnih dana i tog dana u Beogradu i svašta me zanima, pa ne zovem okolo i ne pitam”.

Ovo je jedno od najmanje osam vozila kojima su pristalice SNS-a stigle na skup, a koja su u vlasništvu lokalnih javnih preduzeća i ustanova, opština i gradova.

Reč je o vozilima koje su novinarke CINS-a uočile u Nemanjinoj ulici i na Bulevaru kralja Aleksandra. Ovo su samo dve od 16 lokacija na kojima su bili parkirani autobusi i minibusevi organizovani za prevoz na ovaj skup.

Pavle Dimitrijević, pravnik iz organizacije CRTA, koja prati izbore i rad političkih stranaka, kaže da postoji sumnja da je reč o zloupotrebi javnih resursa i da to treba ispitati.

„To jeste problem, jer je nepoznat pravni osnov – šta će vozila javnog preduzeća na mitingu predsednika republike, odnosno predsednika SNS-a.”

Tog dana su se, parkirani zajedno sa ostalim vozilima kojima su prevožene pristalice Srpske napredne stranke, našli i minibusevi u vlasništvu opština Lebane i Dimitrovgrad. Oni su kupljeni novcem Ministarstva za brigu o selu i trebalo bi da služe za prevoz seoskog stanovništva.

U koloni vozila koja su dovozila pristalice SNS-a na miting bio je i mini-bus oblepljen slikama arheološkog lokaliteta Caričin grad, sa grbom Opštine Lebane i natpisom koji vodi na zvaničan opštinski sajt. Međutim, pomoćnica predsednika te opštine Nataša Stojanović rekla je da to vozilo nije opštinsko, već da je u pitanju reklama:

„Bilo je vozilo, reklama je lokaliteta Caričin grad, znači neka turistička atrakcija, arheološka atrakcija za celu Srbiju. Ajmo da krenemo da malo promovišemo to, da pustimo na stranu, da ne širimo više mržnju među ljudima”.

Na Bulevaru kralja Aleksandra je tokom mitinga bio parkiran i minibus sa oznakama Grada Kruševca. Oznake su bile prelepljene belom trakom. Iako se na portalu javnih nabavki, na dokumentu iz septembra 2022, ovo vozilo navodi kao njihovo, iz kabineta gradonačelnice Kruševca Jasmine Palurović kažu da njihovih službenih vozila nije bilo na mitingu.

Pomoćnica predsednika Opštine Lebane Nataša Stojanović kaže da nije obratila pažnju i da ne zna da je minibus bio tog dana tamo, dok predsednik Opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov kaže da je tog dana na mitingu bio, ali da taj minibus nije video:

„Ne mogu da tvrdim, ali ne mogu da se setim da je taj minibus bio u opticaju”.

Sekretarka Ministarstva za brigu o selu Snežana Petrović kaže da o ovome nisu znali ništa i da će „izvršiti proveru”.

Na ulicama je bio i minibus iz Bora na kome je pisalo „školski autobus”. Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić rekao je za CINS da tim minibusom raspolaže Turistička organizacija ovog grada i da je tog dana prevozio porodicu i prijatelje njihove sugrađanke koja se takmičila na muzičkom festivalu.

„Jedno naše borsko dete, Katarina, takmiči se na RTS-u. Rok festival. Bila je ona sa svojim roditeljima i sa porodicom na tom takmičenju.”

Međutim, CINS je došao do Katarine Jovanović iz Bora koja se tog dana takmičila na ovom festivalu i ona tvrdi da to što priča gradonačelnik nije istina:

„To je toliki bezobrazluk da sam ja šokirana. To je totalna zloupotreba mene zarad nečega čemu se izričito protivim”.

Po rečima gradonačenika, ovaj prevoz je dat na korišćenje na zahtev Katarininog oca, Dragana Jovanovića. On nije želeo javno da govori, dok Katarina tvrdi da su njeni roditelji došli svojim autom.

 

 

Ko će to da plati

Naprednjaci su na miting došli, između ostalog, i minibusom u vlasništvu Opštine Medveđa. Pored Opštine, njega koristi i Sportski savez Medveđe.

Predsednik tog saveza Branislav Manasijević rekao je u kratkom razgovoru za CINS da ga je tog dana za miting koristila Opština:

„Ko je koristio, taj je platio i to je to”.

Iz Opštine Medveđa nismo uspeli da dobijemo odgovor.

S druge strane, predstavnici nekih institucija čija su se vozila takođe našla na mitingu, nisu hteli da kažu ko je taj prevoz platio.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže da postoji mogućnost da su neka od tih vozila bila iznajmljena SNS-u, ali da je veliko pitanje da li je takav najam pojedinim institucijama uopšte dopušten.

Prema njegovim rečima, još uvek nema naznaka da će javnost dobiti zvaničnu informaciju o ceni prevoza učesnika na miting i drugim troškovima pre aprila 2024. kada stranke budu podnele godišnje finansijske izveštaje Agenciji za sprečavanje korupcije.

„Već sada postoje vrlo ozbiljne sumnje da se deo tih troškova neće naći u izveštaju. To se može očekivati, između ostalog, kod minibuseva koji su u vlasništvu lokalnih javnih institucija.”

Direktor javnog preduzeća Komunalac iz Dimitrovgrada Saša Aleksov, čiji se minibus našao tog dana u Beogradu, rekao je za CINS da je on iznajmljen ugovorom i da se koristio samo tad. Na pitanja kome i za koliko novca je ovo vozilo iznajmljeno CINS nije dobio odgovor.

Predsednik Opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov potvrdio je da je ovaj minibus iznajmljen u komercijalne svrhe i da je bio na mitingu.

Nenadić kaže da bi uslove pod kojima su institucije davale svoja vozila za prevoz učesnika mitinga, trebalo da istraži Agencija za sprečavanje korupcije i to bi mogla da uradi odmah.

„Pored Agencije očigledno da bi to mogli i trebalo da urade i javni tužioci zbog mogućnosti zloupotrebe od strane rukovodilaca tih institucija”.

On ističe i da je najgora opcija da nikakvog zakupa nije ni bilo:

„Da je rukovodilac javne ustanove odlučio da minibus stavi na raspolaganje stranci za prevoz bez ikakve naknade – tako nešto je direktno zabranjeno”.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Aca
Aca
01 jun 2023 18:55

Istražite da li su plaćeni doprinosi na isplate “dnevnica”.

Tagovi

Povezano