AktuelnoPolitičke partije

Slučaj SNS kol centra u konačnom izveštaju ODIHR-a

28. feb 2024.
Ilustracija: CINS
Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) uvrstila je CINS-ovo istraživanje o SNS kol centru u konačan izveštaj o izborima u Srbiji održanim u decembru 2023. godine.

U konačnom izveštaju ODIHR-a koji su mediji juče objavili, između ostalog, navodi se da postoji zabrinutost jer su građani dobijali neželjene telefonske pozive iz kol centra koji se povezuje sa Srpskom naprednom strankom (SNS). Oni se ovde pozivaju na CINS-ovo istraživanje u kojem smo otkrili da je uslov za rad u kol centru bio taj da se glasa za SNS, kao i da je poreklo podataka u bazi koja se koristila za pozivanje građana nepoznato. Ukazali su i da postoje medijski izveštaji o postojanju sličnog kol centra i u Nišu.

Ovo je samo jedan od primera koji je poslužio ovoj organizaciji da da preporuku nadležnima da spreče zastrašivanje i pritisak na birače, uključujući javne i državne institucije, kao i preduzeća, i da ukaže na potrebu da se ojačaju mehanizmi nadzora.

Istraživanje o kol centru je ODIHR-u poslužio i kao primer za problem finansiranja kampanja od strane trećih lica, što je ostalo neregulisano.

Podsetimo, nakon što smo objavili tekst, SNS nije Agenciji za sprečavanje korupcije prijavio troškove vezano za njegov rad i organizovanje. Takođe, stranka je negirala da ima ikakve veze sa agencijom za hostese M&J Lady koja je učestvovala u organizaciji kol centra, kao i Centrom za edukaciju i razvoj omladine Beograda (CEROB) u čijim se prostorijama vršila isplata honorara angažovanima u kol centru. Tako je poreklo novca kojim je plaćan njihov angažman ostalo nepoznato.

ODIHR u svom konačnom izveštaju zato daje preporuku da bi trebalo osigurati pravnu izvesnost i odgovornost za finansiranje kampanja. Navode da bi trebalo revidirati zakon, kako bi se otklonili ovi nedostaci, odnosno da bi trebalo prihvatiti ODIHR-ovu preporuku i zakonom eksplicitno regulisati vođenje kampanje od strane trećih lica.

Istakli su i da bi Agencija za sprečavanje korupcije trebalo da proaktivno istraži i sankcioniše finansiranje kampanje od strane lica kojima to nije dozvoljeno, tačnija koja nisu ovlašćena.

Kako smo ranije pisali Agencija je u slučaju kol centra postupala tek nakon što im je prijavu podnela Transparentnost Srbija zbog mogućeg kršenja Zakona o finansiranju političkih aktivnosti i Krivičnog zakonika.

Ipak, Agencija je nakon toga odlučila da ne pokrene postupak protiv SNS-a jer, kako su naveli, „ne raspolažu dokazima kojima bi nesumnjivo mogli da utvrde da li je u konkretnom slučaju prekršen Zakon“. Agencija je prihvatila izjave umešanih u ovaj slučaj koji su tvrdili da nisu organizovali rad kol centra i da se u njihovim prostorijama nije isplaćivao novac iako je CINS objavio video u kojem se vidi da se to desilo, a svemu je prisustvovala i lično novinarka CINS-a.

O tome šta se sve dešavalo nakon našeg istraživanja čitajte OVDE.

Šta još piše u izveštaju

ODIHR navodi i da su primećeni slučajevi ozbiljnih nepravilnosti poput kupovine glasova, ubacivanja glasačkih listića u kutije, kao i da su mere za obezbeđivanje tajnosti glasanja bile nedovoljne.

više

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano