AktuelnoIstraživačke pričeFunkcioneri

Od sestrinog poklona preko bitkoina – put novca do slike Paje Jovanovića

20. okt 2022.
Slika „Stražar“ u avionu; foto: Nikola Kovačević
Više javno tužilaštvo u Beogradu odlučilo je da ne goni bivšeg gradskog sekretara Nikolu Kovačevića, kod kojeg je na aerodromu pronađena slika „Stražar“ i 15 i po hiljada evra. Objašnjenja koja je Kovačević dao da bi opravdao poreklo imovine, kontradiktorna su i ukazuju da je ju je prikrivao, otkriva CINS.

Institucije tvrde da su otkrile „pozadinu“ čitavog slučaja.

Novac za sliku Paje Jovanovića, koja je pronađena kod nekadašnjeg gradskog sekretara Nikole Kovačevića u julu prošle godine, potiče od njegove sestre. Ovo Kovačevićevo objašnjenje je Više javno tužilaštvo u Beogradu prihvatilo i nakon sprovedenog postupka odlučilo da ne postoji njegova krivična odgovornost iz njihove nadležnosti.

Dokumentacija do koje je došao Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pokazuje kako se kretao novac kojim je na kraju kupljena slika Stražar i ukazuje da je Kovačević pokušao da sakrije imovinu pritom dajući kontradiktorna objašnjenja.

Prema rečima bivšeg gradskog sekretara, sve je počelo 2019. godine kada je dobio na poklon nešto više od 170 hiljada evra od sestre Maše da deci kupi akcije u stranim kompanijama. Taj novac je kasnije ulagao u bitkoine, a zaradu prebacio na račun supruge koja je i sama ulagala u bitkoine, kupila dve garaže u naselju K distrikt, koje se gradi tik uz Kalemegdan, i sliku Stražar.

Finansijski stručnjak kojeg je angažovalo tužilaštvo je tokove novca proveravao uz pretpostavku da ugovor o poklonu između Nikole Kovačevića i sestre Maše nije simulovan, odnosno lažan. Iz službene beleške tužilaštva do koje je došao CINS se vidi samo da je Kovačević devet meseci nakon potpisanog ugovora 155 hiljada evra u kešu uplatio na svoj račun, ali ne i kako je taj novac došao od njegove sestre do njega. Maša Kovačević tokom postupka pred tužilaštvom nije ispitana.

Iako je bio obavezan, Kovačević nije Agenciji za sprečavanje korupcije prijavio ni navodni poklon od sestre, ni zaradu od bitkoina. Uz to, nije im prijavio akcije koje je posedovao u Erste banci i 20 komada oružja. Ovo je Agencija utvrdila tokom vanredne kontrole njegove imovine koju je pokrenula nakon što je CINS otkrio da je on misteriozni putnik kod koga su carinici na aerodromu pronašli sliku Paje Jovanovića i 15 i po hiljada evra. Izveštaj o tome su kasnije dostavili Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Promena fotelje

Prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije, Nikola Kovačević od jula nije više gradski sekretar za komunalne i stambene poslove. Sada je koordinator u gradskom javnom preduzeću Parking servis. Za to prima platu od 120 hiljada dinara, što je nešto više od one na prethodnoj funkciji. Iz Parking servisa nisu odgovorili na pitanje šta Kovačević konkretno radi. Pored promene posla, Kovačević je Agenciji u avgustu prijavio i da poseduje 25% udela u pravnom licu Rarity iz Nemačke.

Advokat Vladimir Tupanjac, koji je nekada radio u Agenciji za sprečavanje korupcije, kaže da je Agencija pogrešila adresu.

Agencija je morala da podnese krivičnu prijavu nadležnom Prvom osnovnom javnom tužilaštvu, a ne Višem javnom tužilaštvu. Takođe, nejasno je zašto nema kuraži da svoj dopis nazove pravim imenom – krivična prijava, a ne izveštaj.“

On kaže da je i samo Više javno tužilaštvo moglo Prvom da prosledi izveštaj Agencije.

Kovačević menjao priču

Od kada je CINS prvi put pisao o ovom slučaju, Nikola Kovačević je promenio priču kojom je pravdao poreklo novca kojim je kupljena slika Stražar. CINS otkriva kontradiktornosti u objašnjenjima koje je on davao:

  • Poreklo novca: Od prodaje stana do zarade od bitkoina

U razgovoru sa našom novinarkom u septembru 2021. Kovačević je rekao da novac kojim je kupljen Stražar potiče od nekretnine koju je prodala njegova supruga.

„Novac je legalno zarađen, nalazio se na računu moje supruge i nema nikakve veze sa mojom platom“, objašnjavao je tada Kovačević.

U izjavi Agenciji za sprečavanje korupcije sada tvrdi da je novac zapravo poklon sestre koji je nakon zarade na bitkoinima prebacio supruzi na račun.

  • Čijih su 15 i po hiljada evra?

Pored slike koju su mu carinici na aerodromu zaplenili, kod Kovačevića je pronađeno i 15 i po hiljada evra u kešu. On je novinarki CINS-a prošle godine ispričao da taj novac nije njegov, već da mu ga je vratio prijatelj koji je putovao sa njim, zbog čega ga nije prijavio.

U izjavi pred Prekršajnim sudom u Beogradu – Odeljenjem u Barajevu, gde ga gone jer carini nije prijavio novac, Kovačević je promenio priču. Tada je tvrdio da je svojih pet i po hiljada evra imao kod sebe u kešu, a da je 10 hiljada evra novac od prijatelja sa kojim se sreo u Beču pre poletanja za Beograd, a čiji identitet nije hteo da otkrije.

„U pitanju je svestrana ličnost, istaknuti umetnik, kolekcionar i filantrop koji se u javnosti eksponira anonimno zbog čega ne bih voleo da otkrivam njegov identitet kako ne bih narušio njegovu tajanstvenost.“

Inače, pored postupka koji se odnosi na prenos 15 i po hiljada evra u Prekršajnom sudu u Beogradu vodi se i postupak zbog toga što carini nije prijavio ni sliku Stražar. CINS je ranije pisao o ovom postupku na čija suđenja Kovačević mesecima nije dolazio, kao i da je potom u svojoj odbrani tvrdio da su ga carinici prevarili.

  • Kad ga je Agencija proveravala, nije prijavio poklon od sestre

CINS je već pisao da Kovačević nije prijavljivao imovinu. Tokom redovne kontrole 2019. godine, Agencija je utvrdila da nije prijavio 130 hiljada evra koje je, kako je rekao, dobio na poklon od oca, oružje i auto. Zbog toga ga je Agencija opomenula, a Prekršajni sud u Beogradu nedavno kaznio sa 100 hiljada dinara.

Tokom te kontrole, Kovačević je u dopisu Agenciji rekao da je nenamerno propustio da prijavi imovinu i da mu se takav propust više neće ponavljati. Uz to je navodno prijavio sve što do tada nije. Međutim, ako je suditi prema njegovoj odbrani u slučaju Stražar, on je dva meseca pre toga od sestre na poklon dobio nešto više od 170 hiljada evra koje nije prijavio Agenciji. Pored toga, nastavio je da ne prijavljuje imovinu i prihode – akcije u Erste banci, zaradu od bitkoina, oružje.

Nikola Kovačević nije želeo da da izjavu za CINS.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sofija
Sofija
20 jul 2023 06:29

Kako se bogate sns drzavni funkcioneri???Neko ima bogatu tetku u inostranstvu a neko bogatu sestru🤣😂

Tagovi

Povezano