AktuelnoBorba protiv korupcijePolitičke partije

SNS kol centar: Višem javnom tužilaštvu falili dokazi pa vratili prijavu

18. jan 2024.
Više javno tužilaštvo u Beogradu; foto: N1
CINS-ov tekst o SNS kol centru u kom se nalaze snimci koji ukazuju na kupovinu glasova, nije bio dovoljan Višem javnom tužilaštvu da pokrene postupak iz svoje nadležnosti.

Krivičnu prijavu zbog SNS kol centra koju su nakon CINS-ovog teksta opozicioni poslanici podneli Prvom osnovnom tužilaštvu, ovo tužilaštvo je prvo uputilo Višem javnom tužilaštvu. Naime, Više je nadležno za krivično delo davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem, jedno od onih koje se navodi u prijavi. Ipak, i pored toga što su za to nadležni, oni su prijavu vratili Prvom tužilaštvu. Kako su za CINS rekli, razlog za to je jer nije dostavljen nijedan dokaz, bilo od strane osnovnog tužilaštva, bilo od onih koji su podneli prijavu, da je ovo delo učinjeno.

Podsetimo, novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Srbije je prisustvovala isplatama za rad u kol centru, a objavili smo i snimak na kojem se to vidi. Na snimku se vidi i Milena Marković iz M&J Lady kako učestvuje u isplatama i sa našom novinarkom dogovara glasanje u zamenu za rad u kol centru.

U krivičnoj prijavi koja je podneta Prvom osnovnom javnom tužilaštvu se nalazi link ka tekstu CINS-a u kojem se nalazi i snimak. Advokat Vladimir Tupanjac koji je nekada radio kao pomoćnik tužioca, i u sektoru finansiranja stranaka Agencije za borbu protiv korupcije, kaže da je na osnovu objavljenog snimka i drugih navoda iz CINS-ovog teksta bilo dovoljno osnova da VJT proveri navode i prikupi podatke i dokaze.

„Nepostupanje VJT-a po ovoj krivičnoj prijavi i ignorisanje javno objavljenih informacija stvara u javnosti utisak da su naše institucije zarobljene i da je na delu prebacivanje odgovornosti među tužiocima.“

Tupanjac kaže i da bi ispitivanjem novinarke CINS-a, tužilaštvo gotovo izvesno došlo do dodatnih informacija, snimaka, podataka o nekim drugim akterima ili licima koja poseduju dodatna saznanja o kupovini glasova.

„Objavljeni snimak i ono što se na njemu nesumnjivo vidi i čuje je dovoljno da VJT u Beogradu u svojstvu svedoka ili građanina ispita sve aktere događaja.“

CINS je inače odmah nakon teksta pitao i Više javno tužilaštvo da li će reagovati ali su oni tada rekli da Republička i Gradska izborna komisija imaju zakonska ovlašćenja i obavezu da utvrde nepravilnosti i nezakonitosti u izbornom procesu i da ih o tome izveste.

Ipak, Vladica Ilić, zamenik člana GIK-a je rekao da izborne komisije nemaju mogućnosti da ispitaju ovaj slučaj, već da to treba da urade tužilaštvo i Poreska inspekcija.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
2 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
Max
18 jan 2024 12:48

Zar je moguce da se to radi toliko ocigledno sad, da li je moguce tuziti drzavu pred medjunarodnim sudom ? Aman ljudi doneli su snimak, pa koji veci dokaz moze postojati ? Vijajte strane novinare da izvestavaju o ovakvim stvarima, neka znaju sta je Srbija.

Andjelka Pešic
Andjelka Pešic
22 jan 2024 00:57

Ako je novac koji je dobila novinarka sačuvan,može policija da uzme otiske prstiju ove koja deli novac.pozdrav

Povezano

27. maj 2024.
Tri aviona koja su početkom 2022. godine sletela u Beograd nosila su robu vrednu skoro tri miliona evra. Iako stranke u Srbiji inače ne uvoze stvari iz inostranstva, ovu robu uvezla je vladajuća Srpska napredna stranka. CINS i OCCRP otkrivaju šta se krije iza ovog neuobičajenog uvoza i veze kontroverznog rumunskog biznismena sa firmom koja je robu izvezla.
17. maj 2024.
Na ovogodišnjoj dodeli nagrada za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević“ novinari CINS-a nagrađeni su čak tri puta.
17. maj 2024.
Za obuku članstva Srpska napredna stranka je 2022. dala 48 miliona dinara firmama iz Nemačke i Velike Britanije. CINS otkriva ko se nalazi iza njih.
15. maj 2024.
Troje novinara CINS-a, Ivana Milosavljević, Teodora Ćurčić i Vladimir Kostić dobitnici su ovogodišnje nagrade za etičko novinarstvo (Ethical Journalism Awards).