AktuelnoDoktorati

Odluka o doktoratu Siniše Malog u četvrtak

18. nov 2019.
Rektorat Univerziteta u Beogradu, foto: bg.ac.rs
Odbor za profesionalnu etiku Beogradskog univerziteta zasedaće u četvrtak 21. novembra pre podne, potvrđeno je iz više izvora za CINS. Na dnevnom redu sednice Odbora nalazi se i donošenje odluke o doktoratu Siniše Malog.

Članovi Odbora za profesionalnu etiku, tela Univerziteta u Beogradu koje treba da odluči o doktoratu Siniše Malog, dobili su poziv na sednicu Odbora u četvrtak, 21. novembra u 10 časova. Dnevnim redom obuhvaćeno je i razmatranje doktorata Malog, saznaje Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Prethodno je, krajem oktobra, Nastavno-naučno veće Fakulteta organizacionih nauka donelo odluku da usvoji izveštaj Etičke komisije tog fakulteta i predloži meru javne osude zbog „postojanja elemenata neakademskog ponašanja u doktorskoj disertaciji“. Na ovakvu odluku Fakulteta nedavno je uložio žalbu i Siniša Mali.

Podsetimo, Odbor Univerziteta nadležan je da donese konačnu odluku u vezi sa spornim doktoratom, a rektorka Univerziteta Ivanka Popović izjavila je ranije za CINS da očekuje odluku do 22. novembra, ali da ne vidi zašto bi Odbor vraćao Fakultetu predmet na ponovno odlučivanje, sa obzirom na to da su se već izjasnili.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

20. apr 2023.
Stručna komisija Filološkog fakulteta u Beogradu ispitivaće da li je savetnica premijerke i nekadašnja direktorka Službenog glasnika Jelena Trivan plagirala svoj doktorat, saznaje CINS.
22. dec 2021.
Senat Univerziteta u Beogradu doneo je odluku da se doktorska disertacija ministra finansija Siniše Malog poništi zbog neakademskog ponašanja. Ovo je drugi put da Senat poništava sporni doktorat, nakon što je prva takva odluka ukinuta jer je Upravni sud pronašao procesni nedostatak. Odluka Senata je očekivana, ocenjuju sagovornice CINS-a iz akademske zajednice, ali ne isključuju mogućnost da se Mali ponovo žali.
23. jul 2021.
Odlukom da se odbiju žalbe Siniše Malog i odlazeće rektorke beogradskog Univerziteta Ivanke Popović postupak je samo vraćen FON-u na ponovno odlučivanje, a ne i završen, kako su to preneli provladini mediji. Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava u penziji, za CINS kaže da dekan ovog fakulteta sada treba da donese odluku o izricanju mere Malom, ali da ne očekuje da će on to i uraditi.
23. jun 2021.
Upravni sud u Beogradu je poništio odluku Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu da je doktorat ministra finansije Siniše Malog plagijat. Odluka je vraćena Odboru na ponovno odlučivanje.