AktuelnoDoktorati

Rektorka: vraćanje doktorata na FON ne bi imalo svrhu

05. nov 2019.
Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović; foto: CINS
Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović izjavila je da očekuje da se 22. novembra donese odluka o spornom doktoratu Siniše Malog. Kako je rekla, ne vidi zašto bi Odbor za profesionalnu etiku vraćao FON-u predmet na ponovno odlučivanje, sa obzirom na to da se FON već izjasnio.

Univerzitet u Beogradu (BU) će konačnu odluku o plagijatu Siniše Malog doneti 22. novembra, izjavila je rektorka Ivanka Popović nakon današnje konferencije studentskog pokreta 1 od 5 miliona.

Na pitanje novinarke CINS-a da li je moguće da Odbor za profesionalnu etiku BU još jednom vrati slučaj Fakultetu organizacionih nauka (FON), na ponovno odlučivanje, rektorka je odgovorila da ne vidi šta bi to donelo i da je FON imao priliku da se izjasni.

„Mislim da bi to bilo jako teško opravdati, takav zahtev. Zato što je FON imao priliku da kaže sve što je imao da kaže i ne vidim svrhu takvog jednog poteza”, objasnila je Popović.

U svom obraćanju Popović se zahvalila studentima na razumevanju i prihvatanju objašnjenja da je prethodni rok za odluku produžen zbog procedure. Dodala je da zajedno iščekuju 22. novembar i smatra da Odbor poseduje opsežnu dokumentaciju te da ima sve potrebno za donošenje odluke.

Povod za rektorkino obraćanje bila je konferencija za medije studentskog pokreta 1 od 5 miliona. Mila Jovanović, jedna od predstavnica pokreta, na konferenciji je rekla da je taj dan „krajni rok i krajnji datum, posle koga više neće biti pravnih prepreka, začkoljica, prostora za molbe, izvinjenja i prolongiranje”. Ona je dodala da su u pokretu uvereni da će odluka Odbora za profesionalnu etiku biti „prava”, jer bi, po njenim rečima, sve drugo bilo sramno za BU.

„Iz tog razloga mi ćemo dozvoliti Siniši Malom da bude lažni doktor nauka još 17 dana i da se oprosti od svoje lažne doktorske titule”, izjavila je Jovanović.

Jovanović je najavila ponovnu blokadu Rektorata ukoliko Odbor ne proglasi doktorat plagijatom.

„Ukoliko bude odluka da nije plagijat mi ćemo opet blokirati Rektorat, ovom prilikom smo pozvali i profosore da snose odgovornost i da oni u tom slučaju blokiraju Rektorat”, saopštila je Jovanović.

Govornici su se osvrnuli i na spornu situaciju sa obezbeđenjem, koja se dogodila dan ranije. Naime pokret 1 od 5 miliona juče je održao konferenciju tražeći od profesora da se izjasne da li je pomeranje roka sa 4. na 22. novembar slučajni previd ili namerno odugovlačenje. Međutim, u holu Rektorata ih je sačekalo privatno obezbeđenje koje im nije dalo da uđu.

Valetina Reković, takođe predstavnica studentskog pokreta, pokazala je slike pripadnika jučerašnjeg obezbeđenja i postavila pitanje ko su ti ljudi. Kako navodi, studenti su dobili objašnjenje od rektorke da obezbeđenje nije radilo po njenim instrukcijama, već po sopstvenom nahođenju.

„Poručujemo im da nisu uspeli da izigraju poverenje koje imamo prema rektorki”, izjavila je Reković.

Ovu situaciju prokomentarisala je i rektorka, žaleći zbog situacije koja nikome ne odgovara i najave da se ista stvar neće ponoviti.

„Preduzeće koje je preuzelo obezbeđenje zgrade Rektorata je novo i mislim da se još nije uhodalo što se tiče razumevanja rada u jednoj akademskoj instituciji”, dodala je Popović.

Podsetimo, Nastavno-naučno veće FON-a ranije je donelo odluku da usvoji izveštaj Etičke komisije tog fakulteta i predloži meru javne osude Siniše Malog zbog delova neakademskog ponašanja. Ipak, Veće nije glasalo o plagijatu iako je nekoliko članova to tražilo.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
2 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NeRazumem
NeRazumem
08 nov 2019 13:09

Cisto da se zna, u zgradi rektorata je kao u bunkeru: na 3 metra po jedna gorila, na ulaxu traze dokumenta, samo jos sto bris ne vade.

Djordje Djordjevic
Djordje Djordjevic
15 nov 2019 17:35

Rektoratu, kao i fakultetima nikada nije bilo potrebno nikakvo obezbedjenje. To su oduvek bile OTVORENE institucije i studentske druge kuce sa punom AUTONOMIJOM, u koje su uvek mogli da udju studenti i druga NEUNIFORMISANA lica. To je univerzitet u Humboltovom smislu.

Povezano

20. apr 2023.
Stručna komisija Filološkog fakulteta u Beogradu ispitivaće da li je savetnica premijerke i nekadašnja direktorka Službenog glasnika Jelena Trivan plagirala svoj doktorat, saznaje CINS.
22. dec 2021.
Senat Univerziteta u Beogradu doneo je odluku da se doktorska disertacija ministra finansija Siniše Malog poništi zbog neakademskog ponašanja. Ovo je drugi put da Senat poništava sporni doktorat, nakon što je prva takva odluka ukinuta jer je Upravni sud pronašao procesni nedostatak. Odluka Senata je očekivana, ocenjuju sagovornice CINS-a iz akademske zajednice, ali ne isključuju mogućnost da se Mali ponovo žali.
23. jul 2021.
Odlukom da se odbiju žalbe Siniše Malog i odlazeće rektorke beogradskog Univerziteta Ivanke Popović postupak je samo vraćen FON-u na ponovno odlučivanje, a ne i završen, kako su to preneli provladini mediji. Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava u penziji, za CINS kaže da dekan ovog fakulteta sada treba da donese odluku o izricanju mere Malom, ali da ne očekuje da će on to i uraditi.
23. jun 2021.
Upravni sud u Beogradu je poništio odluku Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu da je doktorat ministra finansije Siniše Malog plagijat. Odluka je vraćena Odboru na ponovno odlučivanje.