AktuelnoFunkcioneri

Slučaj slike Paje Jovanovića: Funkcioner tvrdi da su ga carinici prevarili

18. apr 2022.
Zaplenjena slika „Stražar“; foto: Uprava carina
U martu, nakon više od pola godine kako su carinici kod njega pronašli vrednu sliku „Stražar“ i podneli prekršajnu prijavu, gradski funkcioner Nikola Kovačević saslušan je u Prekršajnom sudu u Beogradu.

Kovačević je pred sudom negirao da je hteo da sakrije sliku od carinika i objasnio da je želeo upravo suprotno – da prijavi kulturno dobro. Kako kaže, to je uradio zato što je želeo da Stražar ostane u zemlji:

„U situaciji kad istu ne bih prijavio, slika bi isto tako mogla da izađe iz zemlje bez ičije saglasnosti odnosno bez saglasnosti Narodnog muzeja“.

Sudiji je ispričao i da se po sletanju prvo uputio ka crvenom kontrolnom prolazu, prolazu kuda po pravilu idu putnici koji imaju šta da prijave, ali tamo nije bilo nikoga od carinskih službenika. Kazao je i da je sačekao par minuta da se neko pojavi i video carinike kako stoje na zelenom kontrolnom prolazu:

„Gledao sam u njihovom pravcu, mislio sam da će neko od njih da dođe. Međutim, kako se to nije desilo ja sam krenuo ka zelenom kontrolnom prolazu“.

Prema njegovim rečima, cariniku je rekao da ima sliku – kulturno dobro koje vraća u zemlju. Carinik mu je odgovorio da sliku stavi na skener, što je Kovačević, tvrdi, uradio.

„Službenik me je pitao ’jel ulje na platnu’ i ja sam rekao da jeste i tada mi je carinski službenik rekao da sam u carinskom prekršaju. Ja sam ga pitao zašto, a on mi je odgovorio ’zato što si prešao liniju’. Ja sam burno odreagovao jer sam se osetio prevarenim“, prepričao je Kovačević.

Nije prihvaćena prijava Visokom savetu sudstva protiv sudije Đure Pavlice

Početkom godine CINS je pisao o promeni sudije u predmetu Stražar. Naime, predsednica Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović izuzela je sudiju Đuru Pavlicu iz ovog postupka na zahtev advokata Nikole Kovačevića zbog sumnji u nepristrasnost. Uz zahtev za izuzeće, protiv Đure Pavlice podneta je i prijava Visokom savetu sudstva. Kako je za CINS rekao Kovačevićev advokat Alen Jovanović, njihovu prijavu Visoki savet sudstva nije prihvatio.

Kovačević je rekao i da je u toku razgovora sa carinikom tvrdio da se na kulturna dobra ne plaća carina i pokazao mu dokumentaciju o slici. Na pitanje carinika kako je mislio da ne plati carinu kada je tražio povraćaj poreza, odgovorio mu je da ne zna svoj posao i da pogleda fakturu koja je bez pečata austrijske carine.

„On je meni rekao ’Nećeš ti mene da učiš mom poslu, sad ćeš da vidiš’“, prepričao je Kovačević sudu razgovor koji je prethodio carinskoj proceduri.

Iskaz carinika koji je pred sudom ispričao da mu je Kovačević rekao da u kesi nosi nešto slično venčanici, gradski funkcioner ocenio je kao sraman. Prema njegovim rečima, nije istina ni da je drugom cariniku iz kontrole rekao da će kontaktirati prijatelja iz Bezbednosno-informativne agencije (BIA):

„Samo sam tražio da vrate kamere i da se vidi šta i kako se sve desilo na šta carinski službenik nije odreagovao. Ja sam nakon toga rekao da ću zvati svoje prijatelje da mi pomognu da pribavim snimak“.

Kovačević je istakao da i dalje misli da na sliku ne treba da plati porez:

„Potpuno je suludo da se na cenu slike, uslugu aukcijske kuće sa PDV-om, autorska prava plaća i carinska dažbina u iznosu od 45.000 evra, i ko bi u toj situaciji pristao da donese sliku u svoju zemlju“.

On je sudu dostavio i više fotografija. Na jednoj od njih se vidi kako sa Stražarom u ruci šeta ulicama Beča, a dostavio je i fotografije praznog crvenog kontrolnog prelaza i zelenog izlaza na kojem se vidi nekoliko carinika. U dokumentaciji ne stoji kada su slike sa aerodroma nastale.

Kovačevićeva fotografija iz spisa predmeta; foto: CINS

Zarada od prodaje bitkoina

Nikola Kovačević je sudu dostavio i kopije mejlova u kojima se vidi da je trgovao bitkoinima. Prema njima, on je u septembru 2020. kupio bitkoine za 6,2 miliona dinara, a u februaru 2021. prodao sličnu količinu te kriptovalute i zaradio skoro 24 miliona dinara, odnosno oko 203.000 evra.

Iz Agencije za sprečavanje korupcije nisu želeli da nam odgovore da li im je prijavio ovaj prihod.

Ni Kovačević ni njegov advokat nisu hteli novinarki Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) da objasne zbog čega su dostavili dokaze o trgovini bitkoinima. Predsednica Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović kaže da je trenutno nezahvalno govoriti o dokazima s obzirom da je postupak u toku i da sudija sam procenjuje šta će uzeti kao dokaz i na tome zasnovati odluku.

Podsetimo, Kovačević je ranije za CINS izjavio da je slika, plaćena oko 140.000 evra, kupljena novcem koji je njegova supruga dobila od prodaje nekretnine:

„Novac je legalno zarađen, nalazio se na računu moje supruge i nema nikakve veze sa mojom platom“.

On je i u periodu od 2016. do 2018. na berzi kupovao i prodavao više vrsta kriptovaluta – bitkoine, litekoine i ripple, o čemu je CINS već pisao.

Agencija „češlja“ Kovačevića

U međuvremenu, Agencija za sprečavanje korupcije završila je vanrednu proveru Kovačevićeve imovine i prihoda koju je pokrenula posle našeg istraživanja:

„Nakon izvršene provere Agencija je dostavila izveštaj Višem javnom tužilaštvu u Beogradu (VJT), na dalju nadležnost i postupanje“, navodi se u odgovoru CINS-u.

Iz ove institucije nisu želeli da nam daju više informacija o tome, dok su iz tužilaštva rekli da su za sada dobili samo obaveštenje o pokrenutoj vanrednoj proveri, ne i izveštaj:

„Uz navedeno obaveštenje nije dostavljen konačan izveštaj o rezultatima izvršene kontrole, niti izveštaj o preduzimanju eventualnih mera iz nadležnosti Agencije“.

Kako nam je rečeno iz VJT-a, Agenciju su uputili da, ako rezultati kontrole ukažu da je reč o krivičnom delu neprijavljivanje imovine i prihoda, izveštaj odnosno krivičnu prijavu podnesu nadležnom osnovnom tužilaštvu.

Inače, ova vanredna kontrola nije jedini postupak koji je Agencija pokrenula nakon pisanja CINS-a o slučaju Stražar. Kako nam je početkom aprila rečeno, pokrenuli su i novi postupak protiv ovog funkcionera s obzirom da im nije tražio saglasnost za obavljanje drugog posla.

Naime, Kovačević je u januaru 2019. podneo Izveštaj o imovini i prihodima Agenciji u kojem je prijavio da je od te firme, vlasnika Soccer kladionica, prihodovao 290.000 dinara mesečno, o čemu je CINS već pisao.

Iako je ranije tvrdio da je svu imovinu prijavio Agenciji mi smo otkrili da Kovačević o njoj godinama nije izveštavao potpuno i tačno. Tako nije prijavio 130.000 evra koje je dobio na poklon od oca, auto, ali ni oružje – 18 pištolja i pušaka. Zbog toga ga je Agencija opomenula i protiv njega podnela prekršajnu prijavu.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano