AktuelnoPritisci na novinare

Novinarki CINS-a koja je pisala o kol centru pokušavaju da upadnu na Instagram

12. jan 2024.
Ilustracija: CINS
Nalog na društvenoj mreži Instagram novinarke Ivane Milosavljević, koja se pred izbore infiltrirala u kol centar Srpske napredne stranke zbog rada na istraživačkoj priči, juče je ceo dan bio pod napadom. Nezavisno udruženje novinara Srbije zbog toga je podnelo prijavu Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

Na lični Instagram nalog Ivane Milosavljević, novinarke Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), samo u toku jučerašnjeg dana neko je pokušao da uđe čak sedam puta. Prvi pokušaj zabeležen je par dana ranije.

Zbog sumnje da se ovo čini zbog njenog novinarskog posla i objavljenih istraživačkih priča pravnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) podneo je prijavu nadležnom tužilaštvu.

„Za sada smatramo da su ovi napadi rezultat Ivaninog novinarskog rada i pokušaj da joj se direktno nanese šteta, i da postoji sasvim opravdana opasnost da zaista dođe do preuzimanja naloga na njenim društvenim mrežama“, stoji u prijavi.

Naime, prošlo je nešto više od mesec dana kada je CINS objavio istraživanje o kol centru Srpske napredne stranke (SNS).

Milosavljević je kao novinarka CINS-a nakratko bila deo velikog kol centra skrivenog od javnosti iz kojeg je više od 100 ljudi svakodnevno pozivalo građane i pitalo ih da li će glasiti za SNS. Tako je razotkrila da se iza svega krije dobro organizovana grupa i način rada koji baca sumnju na kupovinu glasova i novac iz „crnih fondova“.

Bojan Perkov iz SHARE Fondacija, koja se bavi digitalnom bezbednošću, kaže da su u pitanju pokušaji neovlašćenog pristupa Instagram nalogu od strane nepoznatih osoba.

Ovi pokušaji, dodaje, dolaze u jako osetljivom trenutku. Perkov smatra da postoji velika šansa da je to  povezano sa istraživanjem o kol centru jer je Ivana dosta postala poznata u javnosti, a naročito zato što se ponovo zakuvao ceo slučaj.

Naime, Agencija za sprečavanje korupcije odlučila je da ne pokrene postupak u vezi sa SNS kol centrom. U njihovoj odluci se navodi da su i SNS, ali i agencija za hostese M&J Lady i Centar za edukaciju i razvoj omladine Beograda (CEROB) negirali bilo kakvo učešće u radu kol centra.

Prenoseći ovu informaciju CINS je podsetio na svoje istraživanje u kome pokazuje da je Milena Marković iz agencija M&J Lady organizovala rad u kol centru u koji je ušla naša novinarka, a novac za rad isplaćivao se u prostorijama CEROB-a na ruke. Sve to CINS je dokumentovao i video i audio snimkom.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija za CINS je rekao da Agencija nije uradila sve da ispita ovaj slučaj.

Pored tog postupka, rad kol centra ispituje i Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu. Naime, kandidati za poslanike koalicije „Srbija protiv nasilja“ Đorđe Pavićević i Jelena Jerinić podneli su krivičnu prijavu tom tužilaštvu protiv odgovornih u ovom slučaju. Kako su iz tog tužilaštva rekli za CINS, početkom godine su poslali zahtev za prikupljanje informacija Upravi kriminalističke policije.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

17. maj 2024.
Na ovogodišnjoj dodeli nagrada za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević“ novinari CINS-a nagrađeni su čak tri puta.
15. maj 2024.
Troje novinara CINS-a, Ivana Milosavljević, Teodora Ćurčić i Vladimir Kostić dobitnici su ovogodišnje nagrade za etičko novinarstvo (Ethical Journalism Awards).
28. feb 2024.
Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) uvrstila je CINS-ovo istraživanje o SNS kol centru u konačan izveštaj o izborima u Srbiji održanim u decembru 2023. godine.
13. feb 2024.
Jedan tik tok video, dve prijave i nula odgovornosti – pročitajte šta se sve desilo nakon što je CINS pisao o kol centru Srpske napredne stranke.